Observator Cultural / august 2010
Festivalul Artmania, 2010

Evenimentele importante dedicate muzicii rock în România nu s-au sfîrşit odată cu Sonisphere - după ce Bucureştiul a fost, la sfîrşitul lunii iunie 2010, gazda rockului, Sibiul preia ştacheta, aducînd în ţară reprezentanţi de marcă ai rockului mondial.

Dacă în România, vara este, în general, sezonul în care spiritul de vacanţă cuprinde toate domeniile, astfel încît evenimentele culturale şi artistice devin aproape inexistente, muzica - în speţă, muzica rock - şi-a menţinut, în vara lui 2010, un nivel ridicat în ceea ce priveşte frecvenţa şi calitatea manifestărilor: prezenţa celor de la "the big four", Anathema sau Rammstein nu a fost singura surpriză care a entuziasmat mii de fani şi a adus în România rockeri din toată Europa. Acum, Sibiul se pregăteşte să încheie anotimpul vacanţelor tot pe ritmuri rock, în cadrul Festivalului Artmania.
 

Rock cu mesaj social


Artmania se află la a cincea ediţie şi s-a impus deja ca unul dintre cele mai importante festivaluri dedicate muzicii rock în România. Făcîndu-şi intrarea pe piaţa festivalurilor de acest gen aducîndu-i în ţară pe cei de la HIM, Amorphis, Silentium (în 2006), Artmania a reuşit, în ultimii ani, să invite formaţii şi cîntăreţi rock ce nu se află la sfîrşitul carierei, ci sînt în plină afirmare şi recunoaştere mondială: Within Temptation, Anathema, My dying bride, Haggard (2007), Lacrimosa, Gamma Ray (2008), Nightwish, Tristania (2009). Turul de forţă se continuă, anul acesta, cu formaţii precum The sisters of Mercy, Kamelot, Dark Tranquillity, Sirenia. Nici formaţiile româneşti nu au lipsit, de-a lungul timpului, de la Artmania: Luna amară, Altar, Cargo, Celelalte cuvinte, Iris, Viţa de vie, Negură bunget, Bucium. La cea de-a cincea ediţie, formaţiile româneşti vor fi în număr de şase: Grimus, Act, Lost, Tiarra, 9.7 Richter, Sign of Agony.
 

Anul acesta, capul de afiş îl constituie Serj Tankian, fostul solist al formaţiei System of a Down (SOAD), a cărui afirmare solo este cel puţin la fel de spectaculoasă pe cît a fost cariera sa în cadrul formaţiei. Constituită în 1994, trupa a făcut istorie printr-un gen de rock ce dorea să transmită un mesaj social, fără însă ca angajarea socială să facă din muzica celor de la System o simplă tribună de manifestare a unor critici la adresa nedreptăţilor care au loc în societatea contemporană şi care conduc la distrugerea individualităţii şi a libertăţii umane. Trupa, ai cărei membri sînt toţi de origine armeană (Serj Tankian, Daron Malakian, Shavo Odadjian, John Dolmayan), şi-a lansat primul abum, intitulat System of a Down, în 1998, pînă atunci înregistrînd patru albume demo, în 1995, 1996 şi 1997. Încă din acest album, se recunosc idei pe care trupa le va imprima din ce în ce mai pregnant în melodii de pe albumele viitoare: războaiele iraţionale, purtate în numele credinţei (de pildă, în melodia War?), sentimentul angoasei şi al neputinţei ("We\'re crossed and terrored", spune un vers din Suite-Pee), acţiuni stupide, care distrug pacea şi armonia între oameni ("Stupid people do stupid things/ [...] People feeding frenzy/ The devil is so lovely", în DDevil).

Al doilea album, Toxicity (2001), le aduce şi celebritatea, cîteva melodii rămînînd, pînă în prezent, cele mai apreciate şi mai ascultate: Chop Suey!, Toxicity, Aerials. Albumul a ajuns repede în top şi, în ciuda contextului politic al vremii, atacurile de la World Trade Center, melodii precum Chop Suey! (care vorbeşte de "self righteous suicide", de o lume în care "angels deserve to die" şi în care omul strigă neputincios "Father... why have you forsaken me?") au urcat rapid în preferinţele ascultătorilor.

În următorul album, Steal this album, din 2002, ţinta la adresa dezastrelor provocate de războaie este şi mai clar exprimată (în Boom: "4000 hungry children leave us per hour/ From starvation/ While billions are spent on bombs,/ Creating death showers. ş...ţ Every time you drop the bomb,/ You kill the god your child has born"). În 2005, System of a Down a lansat două albume, Mezmerize şi Hypnotize. Melodia B.Y.O.B., cîştigătoare a Premiului Grammy, continuă şi mai accentuat condamnarea acţiunilor militare care duc la morţi nevinovate: "Why don\'t presidents fight the war?/ Why do they always send the poor?".
 

Serj Tankian - succes solo


Membrii trupei au anunţat, în 2006, că au decis să meargă pe drumuri separate, timp de cîţiva ani. Această pauză nu a dus, aşa cum se întîmplă în multe cazuri, la căderea în umbră: solistul trupei, Serj Tankian, a înregistrat un succes pe măsura celui menţinut timp de 12 ani şi a demonstrat că, pentru el, cariera de după System este, în continuare, spectaculoasă. Imaginea sa a căpătat o prospeţime neaşteptată: Serj nu mai este rebelul cu părul lung şi care striga atît de violent şi de deznădăjduit împotriva sistemului ce aneantizează individul, ci este cîntăreţul care exprimă mult mai subtil critica la adresa societăţii de consum şi a războaielor. Deşi primul său volum, Elect de Dead, lansat în 2007, păstrează linia trasată de System of a Down, în ceea ce priveşte ancorarea în realitatea imediată, în evenimentele ce au, în prezent, cel mai mare impact asupra omului, se resimte o schimbare de nuanţă: mesajul nu mai este transmis atît de violent, iar această atenuare a durităţii se reflectă şi în linia melodică.

Muzica sa de acum este îmblînzită de o nuanţă destul de puternică de poeticitate (de pildă, vorbind, în Feed us, despre civilizaţie: "We had our chance to save the garden/ As it dies, our souls will harden" sau, în Honking antelope, despre acţiunea devastatoare a omului asupra naturii: "We are the cause of a world that\'s gone wrong/ Wouldn\'t it be great to heal the world with only a song?"), chiar dacă, în cazuri izolate, ca în Falling stars, ritmul este specific unui poem în proză ("The balance remains between that which is sought by the few - profit/ And that which is sought by the most - peace, oh peace"). Evident, aluziile politice sau sociale nu se regăsesc în toate melodiile: de pildă, Blue, Baby, Gate 21 sau Sky is over sînt melodii de dragoste.
 

Aceste deja celebre melodii ale cîntăreţului vor putea fi ascultate live pe 14 august 2010 în Piaţa Mare din Sibiu, alături de single-uri de pe noul său album: Imperfect Harmonies. În ciuda succesului dat de varianta orchestrală a albumului său (melodii cîntate împreună cu Orchestra Filarmonică din Aukland), Serj nu intenţionează să continue pe această direcţie. Într-un interviu luat de Radio Lynx cîntăreţului şi care se poate citi pe site-ul festivalului (www.artmania.ro), Serj afirmă că "Imperfect Harmonies nu este un album orchestral, este în principal un rock cu influenţe electronice, orchestrale, de jazz, iar fiecare dintre acestea se topeşte într-un fel în fiecare dintre piese. Este un sunet unic şi modern în acelaşi timp".
 

Serj Tankian se implică mai mult decît prin muzică în promovarea unui comportament social care să evite nedreptăţile şi violenţa: cîntăreţul de origine armeană a fondat, în 2002, alături de Tom Morello, organizaţia nonprofit Axis of Justice, care, potrivit descrierii de pe site-ul cîntăreţului (www.serjtankian.com), "se străduieşte să reunească muzicieni, fani, dar şi organizaţii politice, cu scopul de a acţiona împotriva nedreptăţilor sociale".
 

Artmania, festival organizat de ARTmania Events în parteneriat cu Primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Local Sibiu, nu îşi încalcă, nici în 2010, promisiunea de a aduce în ţară un rock de calitate şi întăreşte ideea că nici măcar în anotimpul vacanţelor nu trebuie să lipsească evenimentele culturale şi artistice.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus