Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Somos lo que hay / Suntem ceea ce suntem

Ruina familiei, ruina umanităţii - Somos lo que hay / Suntem ceea ce suntem


Film Menu, iunie 2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Dintre toate filmele văzute la Cannes 2010, la unul singur am prins un public atât de entuziasmat încât mă aşteptam să zboare popcorn printre scaune. Aplauze la începutul şi la sfârşitul filmului sunt de obicei un semn de politeţe, dar aplauze la fiecare zece minute trebuie să însemne ceva mai mult. Canibali. Film de debut. 

Nimic nu ţine ochiul lipit de ecran mai bine ca extremele. Canibalismul şi-a găsit locul în cinema din dorinţa de a şoca, şi cel mai bun exemplu e Cannibal Holocaust (1980) al lui Ruggero Deodato. Totuşi, canibalismul poate fi ingredientul magic şi pentru alt gen de delicii filmice. Somos lo que hay, un film mexican selectat în secţiunea paralelă Quinzaine des Realisateurs, se joacă cu limita dintre dramă emoţionantă şi gore horror. O familie de canibali are o problemă serioasă când tatăl moare. Cineva trebuie să continue tradiţia şi să caute carne pentru o cauză nobilă: stomacele celor dragi. 

Pornind de la genul horror, dar ajungând pe cu totul şi cu totul alte meleaguri, lungmetrajul de debut al lui Jorge Michel Grau a fost comparat cu bijuteria suedeză (Låt den rätte komma in / Let the Right One In, 2008, r. Tomas Alfredson), unde vampirii sunt copii speriaţi şi îndrăgostiţi; în parte justificat, dar diferenţa e una mare şi lată: la Let the Right One In nu ar râde în hohote o sală întreagă.

După o documentare stufoasă şi greu de digerat, regizorul şi scenaristul mexican are răbdare. Acei litri de ketchup se lasă aşteptaţi, oferind timp să se dezvolte unor personaje simple, din topor, dar bine construite: fratele cel mare blând şi bleg, fratele mai mic şi mai agresiv, sora, o versiune mai săracă a lui Wednesday Addams. Mama lor, dezamăgită şi strictă, e stâlpul de moralitate creştină care, alături de interioarele ponosite, conferă scenelor de acasă o aură arhaică.  

E oare familia o noţiune muzeală? "Ruina umanităţii nu e pierderea legăturilor sociale complexe, ci dezintegrarea structurii fundamentale a oricărei societăţi, familia", crede regizorul. Foamea şi jocurile de putere dintre fraţi nu fac echipă bună, iar masa în familie se termină prost. Prost pentru ei, dar excelent pentru un film în care tensiunea, umorul, candoarea şi căsăpeala ajung la un echilibru aproape perfect.
 Toate articolele despre Somos lo que hay / Suntem ceea ce suntem


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Andreea Dobre


Alte articole

 A muri de mister - Somos lo que hay, Andrei Dobrescu


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer