septembrie 2010
Festivalul Filmului Franco-Român PERSONA, 2010
Prima ediţie a Festivalului de Film Franco-Român PERSONA va avea loc între 7 şi 10 octombrie 2010 la Salon de Provence. Michèle Blanc-Pardigon, preşedinta asociaţiei Salon-Teliu şi organizatoare a mai multor proiecte franco-române la Salon şi Vlad Trandafir, scenarist şi regizor de origine română şi Director Artistic al evenimentului, vor prezenta la sala Atrium de la Auditorium această primă manifestare dedicată cinemaului francez şi român. PERSONA îşi propune să facă cunoscute şi să încurajeze produsele de calitate - franceze şi româneşti - în vederea transformării artei cinematografice şi favorizării dezvoltării schimburilor şi coproducţiilor între cele două ţări.
 
Pentru prima ediţie a Festivalului Filmului Franco-Român PERSONA, comisia de selecţie a reţinut 20 de scurtmetraje - 10 franceze şi 10 româneşti - pentru a face parte din selecţia oficială a Festivalului.

Între filmele franceze, regăsim filmul Fracture de Nicolas Sarkissian, selecţionat în 2010 în Semaine de la critique şi Faiblesses, realizat de Nicolas Giraud, prezent de asemenea în Semaine de la critique, la ediţia din 2009. Dans nos veins, un film foarte interesant despre confuzia adolescentină, realizat de Guillaume Senez - Premiu pentru cel mai bun scurtmetraj de ficţiune şi premiul Unicef la Festivalul Media 10/10 Namur (Belgia) 2009 - va fi de asemenea prezent în competiţie.

De partea românească, vom avea prilejul de a vedea Colivia de Adrian Sitaru, scurtmetraj care a câştigat Premiul Serviciului German de Schimburi Academice la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, Derby de Paul Negoescu, prezent şi el în aceeaşi secţiune şi Marile speranţe de Alexei Gubenco - Premiul pentru Cel mai bun Film de Animaţie la Euroshorts 2009 (Polonia). O altă supriză a acestei ediţii este Azi mănânc ciocolată albă, un film documentar realizat de George Buzoianu, în premieră internaţională, despre tentativele de a fugi din România traversând Dunărea, sub regimul lui Ceauşescu.

Cele 20 de filme, un amestec de filme de ficţiune, animaţii şi filme documentar, vor concura pentru mai multe premii între care Marele Premiu, Cel mai bun Film Francez, Cel mai bun Film Românesc şi Premiul Publicului.

Echipa festivalului este compusă din: Vlad Trandafir (Director Artistic), Michèle Blanc-Pardigon (Director Administrativ), Alexandra Trandafir (Director Administrativ), Alexandru Radu (Coordonator Tehnic), Ileana Popescu (Asistent de proiect) şi Andrei Idriceanu (Coordonator Website).
 
Festivalului Filmului Franco-Român PERSONA este organizat de asociaţiile Rue de l'Agneloun şi Salon-Teliu, cu sprijinul Primăriei Salon de Provence.

Pentru mai multe informaţii, consultaţi site-ul nostru sau urmăriţi-ne pe Facebook.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus