În perioada 14-17 octombrie 2010, vă invităm la Festivalul de Film Est European filmEST, care va avea loc la Noul Cinematograf al Regizorului Român (MŢR), Strada Monetăriei 3, sector 1, Bucureşti.
În cadrul filmEST prezentăm o selecţie de 11 producţii recente din Europa de Est, lungmetraje şi documentare, multipremiate la festivalurile internaţionale de film renumite cum sunt cele de la Cannes, Veneţia, Berlin, Festivalul de Film Sundance, dar şi la festivalurile din Varşovia, Sofia, Trieste, Bratislava, Zlin. Selecţia peliculelor indică direcţiile cinematografice pe care merg cei mai apreciaţi cineaşti din Europa de Est. Filmele prezintă subiecte variate, de la poveşti emoţionante despre iubiri tandre, pasiuni, ură, răzbunare, la interviuri realizate cu bucătarii militari din timpul războaielor mondiale sau călătorii iniţiatice, de redescoperire a sinelui şi vieţi distruse de minciună, revoltă şi imposibilitatea de a schimba destinul.
Prima zi din festival este dedicată filmelor documentare. Deschiderea oficială va avea loc Joi, 14 octombrie 2010, la ora 19:00, cu proiecţia filmului documentar Slepe lasky / Blind Loves / Iubiri oarbe, care a obţinut la Cannes în 2008 premiul C.I.C.A.E., urmat apoi de Ako sa varia dejiny / Cooking History, o serie de interviuri realizate cu bucătarii militari din armatele europene, în timpul războaielor mondiale şi felul în care au influenţat aceştia cursul istoriei.
A doua zi, odată cu proiecţia peliculei The Belgrade Phantom, vom fi martorii 'episodului Porsche', petrecut în 1989 sub guvernarea Tito în Belgrad, când furtul unui Porsche alb provoacă miliţia la o cursă nebunească, noaptea, pe străzile din Belgrad.
Lungmetrajul Üç maymun / Three Monkeys / Cele trei maimuţe, i-a adus regizorului turc Nuri Bilge Ceylan, premiul pentru cea mai bună regie, la Cannes în 2008. Filmul prezintă povestea unei familii gata să se destrame atunci când mici eşecuri duc la minciuni, totul într-o tentativă de a lupta împotriva sorţii.
Wszystko, co kocham / All That I Love / Tot ce îmi place este înscris în cursa pentru Oscar 2011 şi prezintă povestea de dragoste a doi tineri şi înfiinţarea unei formaţii de punk-rock într-o perioadă tensionată din Polonia anilor '80, când ţara era afectată de greve generale, iar Partidul Comunist intenţiona să introducă legea marţială.
Micuţii eroi din Kdopak by se vlka bál / Who's Afraid of the Wolf / Cui i-e frică de lup, de Maria Procházková şi Sztuzki / Tricks / Şmecherii, de Andrzej Jakimowski, încearcă să rezolve problemele din lumea oamenilor mari, aşa cum îşi imaginează ei că ar putea fi rezolvate.
Pentru rolul studentei care alege prostituţia ca principală sursă de venit în Slovenka / Micuţa Slovenă, Nina Ivanisin a primit două premii pentru cea mai bună interpretare la Festivalul Mostra de Valencia din Spania şi la Festivalul de Film European Les Arcs, Franţa, 2009.
Svetat e golyam i spasenie debne otvsyakade / The World Is Big and Salvation Lurks Around the Corner / Lumea e mare, iar salvarea se ascunde după colţ de Stefan Komandarev, este o producţie care a obţinut numeroase distincţii mai ales la festivalurile de film din Europa, având ca subiect călătoria iniţiatică a tânărului Alex şi a bunicului său, înarmaţi în această aventură doar cu un tandem şi un joc de table.
În încheierea festivalului de Duminică, 17 octombrie 2010, vă aşteptăm la proiecţia peliculei: Ljubav i drugi zlocini / Love and Other Crimes / Iubire şi alte crime de Stefan Arsenijevic, premiată pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Sofia şi Na Putu / The Road / Drumul de Jasmila Zbanic, nominalizat la Ursul de Aur, Berlin, 2010.
filmEST este organizat de Asociaţia Culturală Macondo şi Clorofilm.
Toate filmele sunt prezentate în versiune originală, cu subtitrare în limba română. Preţul unui bilet întreg este de 10 RON, iar pentru studenţii până în 25 de ani de 7 RON.
Programul integral al evenimentului poate fi accesat şi pe website: www.ncrr.ro şi va fi adăugat zilnic pe facebook la pagina Noul Cinematograf al Regizorului Român.
Parteneri media: LiterNet.ro, feeder.ro, cinemagia.ro, CineFAN.ro, Observator Cultural, Academia Caţavencu, Decât o Revistă, metropotam.ro, modernism.ro, Cărtureşti, RFI, Media, Eurimages.