octombrie 2010
Ecou, Sfântu Gheorghe
Jacques sau supunerea, de Eugène Ionesco
Mişcarea scenică: Fatma Mohamed
Lumini: Szabolcs Barabás
Sunet: Isány János
Scenariu: Nina Tintar
Regia: Fatma Mohamed
Cu: Mihai Olaru, Diana-Maria Grigoroşcuţă, Ana-Mirona Grigorescu, Bogdan-Andrei Ştiuruc, Cristina-Ramona Cioba, Noémi-Dalma Demeter, Dana Zamfir, Alina-Elena Boricean

Prezentare:
Prin spectacolul Jacques sau Supunerea, m-a interesat să le deschid elevilor din Trupa Ecou un spaţiu de joc în toate cele trei registre propuse de Eugène Ionesco: parodic, poetic şi cel al conotaţiilor sexuale, cu precizarea că acest ultim registru a fost atenuat, din motive ce ţin de vârsta elevilor mei actori. Tot ce se întâmplă în cele trei registre lasă în urmă o poveste foarte aproape de ce se întâmplă în viaţa unui adolescent: despărţirea de copilărie şi drumul paradoxal al răzvrătirii adolescentine care sfârşeşte până la urmă în supunere. Şi în textul lui Ionesco şi în spectacolul nostru, Jacques cedează nu sub presiunea familiei, care tot încearcă să pună stăpânire pe mintea şi sufletul său, ci topit sub flăcările neîmblânzitei sale dorinţi. Neîmblânzita dorinţă adolescentină, până la întîlnirea cu Roberta - femeia-copil cu toate feţele necesare pentru a-l seduce/îmblânzi pe Jacques. În povestea armăsarului cuprins de flăcări este cheia îmblânzirii/supunerii lui Jacques - o poveste care vorbeşte despre destinul comun al tuturor rebelilor fără cauză, inclusiv al Robertei. (Fatma Mohamed)



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus