octombrie 2004
I've seen first hand how Superman actually transforms people's lives. I have seen children dying of brain tumors who wanted as their last request to be able to talk to me, and have gone to their graves with a peace brought on by knowing that their belief in this kind of character is intact. I've seen that Superman really matters. They're connecting with something very basic: the ability to overcome obstacles, the ability to persevere, the ability to understand difficulty and to turn your back on it.
(Christopher Reeve)

Tocmai primisem un e-mail care spunea că scriu numai despre cine a mai murit şi combăteam problema. Că Ludu e morbid, asta s-a mai discutat... explicam că cineva trebuie să pay his respects. Mai importante decît orice fel de ştiri sunt cele ireversibile, cele şocante, în care cei pe care îi îndrăgeşti de multă vreme dispar definitiv din această dimensiune. Şi rămâne doar amintirea, sau memoria peliculei şi a altor suporturi...

Aseară mă uitam la Superman II pe dvd. Am renunţat să merg la festivalul filmului francez şi m-am delectat cu Terence Stamp care cere pe un ton foarte serios şi autoritar. această "Kneel before Zod". N-am mai văzut filmul de peste 10 ani la TV. Un film cu probleme. Superman I şi II au fost filmate iniţial în acelaşi timp, apoi Richard Donner a plecat şi Richard Lester a fost chemat să refacă filmul. Despre poveste puteţi afla la http://www.supermancinema.net/.

Sperăm că Warner va face promisa ediţie specială la Superman II, poate la anul, pentru a 25-a aniversare. Din păcate eroul filmului nu va mai putea apare în interviuri. De ce?

Superman a murit. Christopher Reeve, paralizat de 9 ani, cu şanse de a putea merge din nou. Insuficienţă cardiacă. Pe data de 10 octombrie 2004, în New York. Împlinise 52 de ani pe data de 25 septembrie.

După ce, anul acesta mai devreme Jor-El, tatăl lui Superman a murit, după toate amânările proiectului nou, pentru care Brian Singer a plecat de la X Men, cu o tonă de zvonuri, că Johnny Depp va fi Jor-El , ba nu Lex Luthor, că Jesus adică Jim Caviezel va fi Superman, ba nu, un necunoscut...bine că am scăpat de Mc G (regizorul ales iniţial de Warner)...

Deci în timp ce eu mă uitam cum Superman zboară, Reeve zbura definitiv într-o altă dimensiune. Fortăreaţa de gheaţă din nord....Morbidă coincidenţă legată de un destin marcat de un ghinion ireal...

În 1978 Superman mi-a schimbat viaţa. OK. Eram în vacanţa de vară, eu am fugit de acasă, în timp ce ceilalţi erau pionieri, se pregăteau pentru defilarea de 23 august şi l-am văzut de 2 ori în prima zi. Christopher Reeve a devenit eroul meu preferat, alături de Han Solo din Star Wars. Lex Luthor, ce mai bad guy! Margot Kidder, mai sexy decît leia Organa! Şi miss Techmacher-Valerie Perrine! Superman putea zbura şi efectele erau extraordinare! Ţin minte când am citit prima oară de film, în revista Cinema. Scria că Mario Puzo, autorul Naşului a scris un film nou în care e vorba de un magnat al puterii, Marlon Brando de aceea poreclit "supraomul", şi că acesta va primi un onorariu record.

So much for Information...n-am priceput de ce comuniştii ne-au lăsat Superman şi Star Wars (primele două), adică, pardon, al patrulea şi al cincilea şi de ce Superman II a trebuit să-l văd pe video, la fel ca Return of the Jedi, E.T. sau primul Indiana Jones! De aceea impactul lui Superman a fost uriaş. În plus la noi în aceiaşi perioadă Reeve apărea la cinema în Undeva, cândva - Somewhere in time, un film fantastic romantic, alături de Jane Seymour.

Ultimul său rol, înainte de accidentul de călărie a fost în Village of the Damned (1995), al lui John Carpenter. A continuat să joace şi paralizat, în remake-ul TV la Rear Window (1998), după Hitchcock. Lecţia din Superman a fost una umanistă pentru Reeve, el fiind implicat în ultimii ani în a-i ajuta cei ce suferă ca şi el. "A hero is an ordinary individual who finds the strength to persevere and endure in spite of overwhelming obstacles."

Will be missed...

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus