noiembrie 2010
Condiţiile preliminare de înscriere la Concursul Naţional de Pian, organizat în cadrul Zilelor Lipatti au fost simple: trebuia să fiţi cetăţean român sau din Republica Moldova şi să vă încadraţi în cele două categorii de vârstă: categoria I, cu date de naştere între 1 ianuarie 1992 şi 31 decembrie 1996 şi categoria a II-a - 1 ianuarie 1986 până la 31 decembrie 1991.

În prima etapă a concursului, categoria I pregăteşte preludiu şi fugă din Caietele I sau II ale "Clavecinului bine  temperat" sau 3 părţi dintr-una dintre Suitele franceze sau engleze de Johann Sebastian Bach. La categoria a II-a, preludiul şi fuga au ca alternativă o suită engleză sau dintr-o partită.  Pentru ambele categorii se adaugă un studiu de virtuozitate.

Pentru etapa a doua, categoria I de vârstă trebuie să interpreteze, la alegere, un vals, o nocturnă, o baladă, un scherzo, o fantezie sau Bolero-ul de Chopin. Etapa a 2-a pentru categoria a II-a de vârstă impune obaladă sau un scherzo de Chopin. Ambele categorii vor cânta obligatoriu şi  o piesă românească -  preferabil din creaţia lui Lipatti.

Categoria I de vârstă prezintă în etapa a 3-a o sonată clasică, iar categoria a II-a -  partea I din concertele pentru pian de Mozart, Beethoven, Grieg, Schumann sau Chopin.

Unde se desfăşoară concursul? În trei dintre cele mai frumoase locuri din Bucureşti.
Ca să ajungeţi în Sala Mică a Ateneului Român, coborâţi o elegantă scară largă în spirală; pătrundeţi apoi într-un spaţiu  de multă vreme recunoscut pentru recitaluri - susţinute în special de tineri. Pe podiumul aflat la o înălţime confortabilă deasupra nivelului rândurilor de scaune veţi avea impresia, foarte folositoare în momentele de emoţie, că dominaţi publicul - şi juriul. În Sala Mică se desfăşoară etapele pentru categoria I de vârstă, în datele de 22, 24 şi 26 noiembrie 2010.

Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română" dispune de o sală cochetă, reproducând în miniatură incinta celebrei La Scala din Milano. Cu mobilier în tonuri de crem, galben şi alb, sala de la "Tinerimea Română" vă aşteaptă într-o atmosferă intimă la primele două etape pentru categoria a II-a de vârstă, în 23 şi 25 noiembrie 2010.

Studioul "Mihail Jora" al Radio România este cea mai mare sală de concert din ţară şi singura care oferă posibilitatea de a realiza înregistrări digitale în direct; recent renovat, cu o capacitate de 1000 de locuri şi o acustică impecabilă,  găzduind recitaluri solistice şi concerte vocal-simfonice, Studioul "Mihail Jora" este locul pe care vi-l înscrieţi la secţiunea "reuşite" în curriculum vitae. Aici veţi cânta în etapa a 3-a, la categoria a II-a de vârstă, sau dacă sunteţi unul dintre laureaţi -  în cadrul Galei din 28 noiembrie 2010.

În aceeaşi Gală vor fi acordate şi premiile Concursului Naţional de Pian înscris Zilelor Lipatti: 1000 de Euro - Premiul I, 750 de Euro - Premiul al II-lea şi 500 de Euro - premiul al III-lea. Vor exista şi două premii speciale - Premiul  "Radio România  Muzical" şi Premiul "Dinu Lipatti". Pe lângă acestea, beneficiaţi de sesiuni de înregistrare în studiourile noastre şi de promovare prin intermediul programelor Radio România Muzical şi al partenerilor din Uniunea Europeană de Radio şi prin organizarea de recitaluri. Detalii complete şi actualizate despre "Zilele Lipatti" sub toate aspectele găsiţi pe site-ul www.romania-muzical.ro/zilelelipatti.

Ascultaţi cîteva albume Dinu Lipatti aici

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus