Ambasada României la Berna în parteneriat cu Şcoala de Turism Hotelier din Lausanne şi Muzeul Naţional "George Enescu" a organizat o serie de manifestări în data de 2 decembrie 2010, la împlinirea a 60 de ani de la trecerea în eternitate a lui Dinu Lipatti.
Ziua a început cu o ceremonie religioasă comemorativă la mormântul lui Dinu Lipatti, aflat în cimitirul din Chene-Bourg, lângă Geneva. La slujba oficiată de doi preoţi ortodocşi stabiliţi în Elveţia, au participat Excelenţa Sa, domnul ambasador Ionel Nicu Sava, scriitorul Claudiu Florian - prim-colaborator al Ambasadei, pianistul Mihai Ritivoiu - muzician despre care aflaţi amănunte puţin mai târziu - dar şi un meloman elveţian, Remy Chappatte, pasionat de creaţia lui Dinu Lipatti. Am stat de vorbă cu acest domn, pentru a afla cum s-a apropiat de muzica pianistului român, iar povestea sa este cu adevărat impresionantă: "În fiecare dată de 2 decembrie, de 60 de ani, vin la mormântul lui Dinu Lipatti, cu multă emoţie. Aveam 11 ani când am auzit la postul public de radio din Elveţia că s-a stins din viaţă pianistul. Am fost foarte trist, la fel cum sunt şi acum, pentru că muzicianul român ar fi devenit un mare compozitor, dacă nu ar fi murit atât de tânăr. Îmi amintesc cum l-am descoperit pe Dinu Lipatti: mă aflam în Singapore, unde am găsit un album înregistrat de Dinu Lipatti în 22 februarie 1950, cu Concertul pentru pian şi orchestră de Robert Schumann. De atunci, am avut şansa de a colecţiona nu mai puţin de 60 de CD-uri cu muzică înregistrată de Dinu Lipatti, în diferite ediţii. A fost un pianist extraordinar şi de neînlocuit".
Seria manifestărilor omagiale Lipatti din Elveţia a continuat la Şcoala de Turism Hotelier din Lausanne, unde au avut loc un recital susţinut de pianiştii Mihai Ritivoiu, Mădălina Slav şi violonistul Alexander Scherbakov şi vernisajul unei expoziţii de fotografii, cronici şi scrisori, ilustrând viaţa şi opera lui Lipatti, oferită de Muzeul Naţional "George Enescu".
În prima parte a seratei muzicale a evoluat Mihai Ritivoiu, tânărul pianist care, în urma câştigării Concursului Naţional de Pian însris în Zilele Lipatti, 2010 organizate de Radio România Muzical, a fost invitat să susţină acest recital. Cu un program care a cuprins lucrări de Johann Sebastian Bach, Franz Liszt, Frédéric Chopin şi George Enescu, pianistul a lăsat impresia unei sesibilităţi aparte, dublate de o tehnică remarcabilă. După ultimele aplauze ale publicului, Mihai Ritivoiu ne-a declarat: "A fost o onoare extraordinară pentru mine şi o responsabilitate totodată să cânt într-un nou eveniment dedicat acestui mare om şi muzician, căruia îi port un respect deosebit, Dinu Lipatti. Reacţia publicului a fost foarte caldă şi mi-a făcut plăcere să cânt în acest context. Am venit aici ca laureat al Concursului Naţional de Pian de la Bucureşti şi sper ca după acest eveniment să mai primesc şi alte invitaţii de a susţine recitaluri".
Principalul organizator al manifestărilor din Geneva şi Lausanne a fost Claudiu Florian - prim-colaborator al Ambasadei României în Elveţia. În finalul evenimentului, am stat de vorbă cu domnia sa, întrebându-l de unde a pornit ideea organizării acestui recital: "Când spui Dinu Lipatti şi îi cunoşti biografia, îţi dai seama că Elveţia reprezintă pentru el o a doua patrie. Suntem pe 2 decembrie, în anul 2010, ziua în care se împlinesc 60 de ani de la moartea mult prea timpurie a artistului şi noi, membrii Ambasadei din Berna, am găsit de cuviinţă să nu lăsăm să treacă pur şi simplu o asemenea zi şi am dorit să reducem în atenţia publicului elveţian şi român personalitatea lui Dinu Lipatti. Am pus toţi umăr de la umăr, minte de la minte, suflet de la suflet şi am gândit această seară. E drept că avut şi şansa de a avea nişte parteneri pe măsură care să ne poată ajuta în organizarea acestei seri şi mă refer la Ecole Hoteliere de Lausanne - prima şcoală de acest gen din lume, înfiinţată în 1983. Reprezentanţii instituţiei au fost nişte parteneri foarte solizi în organizarea acestui eveniment.
Pe de altă parte, cei care au susţinut concertul au fost aleşi ca muzicieni reprezentativi pentru o asemenea manifestare. Comemorarea lui Dinu Lipatti a făcut ca la Bucureşti să se desfăşoare Concursul de pian organizat de Radio România Muzical, aşadar ni s-a părut logic ca unul dintre invitaţii serii să fie laureatul concursului. În seara aceasta am avut o revelaţie, constatând că în persoana artistică a lui Mihai Ritivoiu Dinu Lipatti şi-a găsit un urmaş extrem de înzestrat. Este un pianist care a intrat în sufletul tuturor celor care l-au ascultat.
Pianista Mădălina Slav şi soţul ei, violonistul Alexander Scherbakov, sunt, de asemenea, cunoscuţi lumii muzicale elveţiene şi Ambasadei României, aşa că interpreţii şi repertoriul care, bineînţeles, a cuprins şi muzică de Dinu Lipatti, s-au constituit într-un fel de la sine".
Pentru că domnul Claudiu Florian este un admirator al pianistului şi compozitorului comemorat, l-am întrebat cum s-a născut această pasiune pentru muzica lui Dinu Lipatti: "Aş îndrăzni să spun că aşchia nu sare departe de trunchi, deşi într-un fel a sărit, întrucât eu nu sunt specialist şi cunoscător în profunzime în ale muzicii, cum este mama mea, Carmen Păsculescu Florian, care este muzicolog şi care, după absolvirea Conservatorului, a devenit o foarte bună cunoscătoare a biografiei lui Dinu Lipatti. S-a apropiat de el inclusiv din punct de vedere ştiinţific, scriind patru cărţi despre opera lui, una dintre ele în urma unei burse oferite aici, în Elveţia, pe urmele lui Dinu Lipatti. Eu pe vremea aceea eram adolescent, dar am ajuns să descopăr arta lui prin intermediul mamei mele".
În încheiere trebuie spus că evenimentul propus de Ambasada României a fost foarte bine organizat şi şi-a atins pe deplin scopul: acela de a pune în lumină, în Elveţia, personalitatea şi creaţia celui mai cunoscut pianist român - Dinu Lipatti.
Ascultaţi cîteva albume Dinu Lipatti aici