Mai mulţi irlandezi au pornit pe căi paralele, într-o călătorie românească. Drumurile li s-au intersectat şi atunci li s-au adăugat câţiva români şi tot mai mulţi irlandezi...
Atunci când Shaun Davey descoperea Cimitirul Vesel, cu spiritul său aparte, Peter Hurley trăia deja de mai bine de 10 ani în România. Fascinat de filosofia de viaţă pe care a întâlnit-o în cimitir, compozitorul irlandez a creat o suită muzicală având ca texte epitafuri de la Săpânţa. Muzica tradiţională irlandeză se îmbină cu muzica românească, cu muzica de cameră şi cu alte influenţe. Interpretarea a fost făcută de muzicieni din Irlanda şi România. (2009)
Ca să poată duce muzica inspirată de Cimitirul Vesel în locul de obârşie, Peter Hurley a creat un întreg festival: Drumul lung spre Cimitirul Vesel. (august 2010)
Apoi, călătoria a dus la Dublin. (noiembrie 2010)
Sâmbătă, 27 noiembrie 2010, în cea mai mare catedrală din Dublin, Saint Patrick, peste 1.000 de oameni s-au strâns pentru concertul extraordinar Muzica lui Shaun Davey - O călătorie românească, produs de televiziunea naţională a Irlandei, RTE, cu sprijinul Culture Ireland, Institutului Cultural Român (ICR), al Fundaţiei Culturale Irlandezo-Române, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, sub înaltul patronaj al Ambasadei Irlandei în România şi al Ambasadei României în Irlanda. Toate cântecele au fot interpretate atât în limba română, cât şi în limba engleză. Au interpretat Corul Bărbătesc al Facultăţii de Teologie din Sibiu, dirijat de prof. Dr. Sorin Dobre, alături de membrii orchestrei RTE (Societatea Irlandeză de Radiodifuziune) sub bagheta dirijorului David Brophy, şi soliştii invitaţi speciali: Rita Connolly (voce), Liam O'Flynn (cimpoi & fluier), David Leigh (orgă), Noel Eccles (percuţie) şi Des Moores (chitară). În total 80 de muzicieni din Irlanda şi România, din care 25 de studenţi ai Corului bărbătesc al Facultăţii de Teologie de la Sibiu, au cântat versurile lui Stan Ion Patraş, în viziunea artistică a lui Shaun Davey.
O mică delegaţie română - Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, regizorul Silviu Purcărete, Ambasadorului României în Irlanda, Excelenţa Sa domnul Iulian Buga - împreună cu reprezentanţi ai Irlandei - ambasadorul Irlandei în România, Excelenţa Sa domnul John Morahan şi fostul ministru al educaţiei, doamna Gemma Hussey - au susţinut călătoria românească transpusă în act artistic. Excelenţa Sa Ambasadorul Iulian Buga a declarat: "Acesta e un proiect îndrăzneţ, extrem de provocator, încă de la început prin tema propusă: transformarea în piese muzicale a epitafurilor despre viaţă şi moarte descoperite pe crucile din lemn viu colorate ale unuia dintre cele mai cunoscute locuri din România. Concertul e o fuziune dintre culturi aparent diferite, demonstrând încă o dată că muzica poate crea punţi dincolo de graniţe pentru a aduce împreună identităţi spirituale şi culturale în cele mai neaşteptate locuri". Discursul ambasadorului de dinaintea concertului s-a încheiat cu un mesaj adresat în româneşte "Fiţi mândri! Fiţi mândri că sunteţi români şi păstraţi tradiţiile vii!".
Regizorul Silviu Purcărete, scenograful Dragoş Buhagiar şi Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu au participat şi la o întâlnire de lucru cu Shaun Davey care va compune muzica pentru următoarea mega-producţie a teatrului, Călătoriile lui Gulliver după Jonathan Swift. Spectacolul va avea premiera în Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu din 2011.
Concertul Muzica lui Shaun Davey - O călătorie românească, dedicat Zilei Naţionale a României a marcat 20 de ani de relaţii diplomatice româno-irlandeze şi poate un nou început de drum. Români sau irlandezi, călători sau spectatori, toţi cei 1000 de oameni care au fost sâmbătă în catedrala Saint Patrick s-au simţit români mândri. Spiritul a fost acolo. Au fost lacrimi, zâmbete, emoţii puternice. Un jurnalist român şoptea la final cu mirare şi un strop de speranţă: "e prima dată când mă simt mândru că sunt român!"
Luni, 29 noiembrie 2010, colindele româneşti au răsunat la reşedinţa prezidenţială a Irlandei. Doamna Mary McAleese a invitat oaspeţii călători. Corul din Sibiu, compozitorul Shaun Davey şi câţiva invitaţi speciali - printre care Ambasadorul României la Dublin, Iulian Buga, Ambasadorul Republicii Irlanda la Bucureşti, John Morahan, Peter Hurley (producătorul Festivalului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, iniţiatorul acestui proiect), regizorul Silviu Purcărete şi scenograful Dragoş Buhagiar - au petrecut timp românesc în Irlanda.
Corul Bărbătesc al Facultăţii de Teologie din Sibiu, condus de Părintele Sorin Dobre a cântat colinde româneşti la Palatul prezidenţial al Irlandei.
Fie că e vorba despre filosofia de viaţă şi moarte a dacilor, despre colinde precreştine sau creştine, despre artă ancestrală sau contemporană, spiritul românesc străbate timpurile pentru a se face auzit cu forţă şi pregnanţă. Unii irlandezi au devenit călători spre România. Peter Hurley, Shaun Davey, David Brophy şi mulţi alţii îşi dedică timpul şi resursele căutării esenţei româneşti. Ei cred că România trebuie cunoscută, trebuie înţeleasă, trebuie promovată.
Poate că irlandezii se simt atât de atraşi de România pentru că cele două ţări seamănă. Irlanda a avut criza ei de identitate. "Au fost vremuri grele, când irlandezilor le era ruşine să spună că sunt irlandezi. Toţi voiau să plece din ţară, nu mai aveam direcţie, nu mai aveam identitate" - povesteşte Peter Hurley. "Prin cultură ne-am regăsit mândria naţională."