iunie 2011
Festivalul Open City London Documentary, 2011
Regizorul Cristi Puiu este preşedintele juriului la Festivalul de Film Documentar Open City, care are loc la Londra în perioada 16-19 iunie 2011. Institutul Cultural Român din Londra susţine participarea regizorului la prima ediţie a festivalului, care îşi propune să devină în scurt timp unul dintre cele mai apreciate evenimente de acest gen din Marea Britanie.
 
Este cunoscut interesul declarat al lui Puiu pentru filmul documentar, care transpare şi în filmele sale: "Documentarul e privit la şcoală ca ruda mai săracă a filmului, lăsat undeva în spate, la coadă. Eu nu cred că există documentar şi există ficţiune. Există doar cinema. În documentar camera de filmare acţionează pe post de instrument antropologic."
 
Din juriul festivalului fac parte importante nume ale industriei cinematografice britanice şi apreciaţi jurnalişti: Dave Calhoun (editor film la revista Time Out London), Eddie Berg (director artistic la British Film Institute), Simon Chinn (producător al filmelor Man on Wire şi Project Nim), Marek Hovorka (director al Festivalului de Film Documentar de la Jihlava), Lucy Musgrave (director la Publica), Pawel Pawlikowski (regizor câştigător al unui premiu BAFTA pentru My Summer of Love), Nick Pearce (director la Institute for Public Policy Research), Gillian Wearing (regizor şi artist câştigător al premiului Turner), Rachel Wexler (regizor) şi Penny Woolcock (regizor documentare şi operă).
 
Printre cele peste 140 de filme proiectate în festival se regăsesc şi numeroase filme româneşti, realizate atât de regizori consacraţi, cât şi de tineri cineaşti emergenţi: Metrobranding şi Victoria, de Ana Vlad şi Adi Voicu, Câteva lucruri despre Ana, de Diana Munteanu, Colivia, de Adrian Sitaru, Votul meu, de Monica Lazurean-Gorgan şi Andrei Gorgan, Close to Heaven, de Titus Faschina. Evenimentul se va încheia cu o proiecţie de gală a filmului Blestemul ariciului, de Dumitru Budrala.
 
Parteneriatul dezvoltat de ICR Londra cu festivalul Open City reprezintă încă un pas către o mai bună cunoaştere a filmului românesc în Marea Britanie. De la începutul anului, s-au organizat lunar evenimente de promovare a filmului, atât ca secţiuni româneşti în cadrul festivalurilor deja consacrate, cât şi ca proiecte independente - la Belfast, Dublin, Londra şi Edinburgh. Seria va continua în toamnă la Reykjavik (Islanda) şi Cork (Irlanda).
 
Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk şi www.opencitylondon.com.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus