iunie 2011
Festivalul Open City London Documentary, 2011
Se ştie că în România, de la produsele din magazine până la trendurile în muzică sau filme, practic tot ce se consumă la noi, cam totul se trage din ţările Europei occidentale. Mai rar se întâmplă şi invers, dar se mai întâmplă. Minuni.

Se spune că Festivalul Internaţional de Documentar AstraFilm din Sibiu şi-a creat un profil atrăgător, unic în paleta festivalurilor de gen din Europa, şi că este foarte îndrăgit. Această afirmaţie nu este doar un slogan de promovare. E chiar pe bune.

Aşa se explică faptul că Michael Stewart, un producător şi universitar englez invitat de mai multe ori în juriul festivalului din Sibiu, a plecat din Sibiu cu un răsad de Astra Film Sibiu, şi l-a pus să crească exact în centrul Londrei. Aşa s-a născut London Open City International Film Festival, care începe astăzi şi ţine până duminică.

"Am vrut să fac aici, în Londra, un festival de film documentar cum face Dumitru Budrala la Sibiu" - mărturiseşte Michael Stewart, directorul fondator al London Open City Film Festival.

Formatul festivalului este inspirat în totalitate de Astra Film Festival şi va conţine o selecţie de documentare de calitate, iar filmele vor fi "vedetele", şi nu sesiunile de pitching în cadrul cărora documentariştii vânează bani pentru proiecte, aşa cum se întâmplă la majoritatea festivalurilor de gen. Tot ca la Sibiu, invitaţii vor fi nume importante din lumea filmului documentar, iar proiecţia filmelor va fi completată de o atmosferă unică, creată prin miniconcerte şi evenimente paralele. Într-un mod ingenios, curentul necesar pentru proiecţiile în aer liber, de exemplu, va fi asigurat de energia produsă de un public activ, de 20 de biciclişti care prin pedalarea bicicletelor lor vor produce curentul necesar.

Preşedintele juriului este Cristi Puiu, un vechi prieten al Astra Film Festival, iar în închiderea festivalului va fi proiectat filmul Blestemul ariciului, al lui Dumitru Budrala, directorul festivalului de la Sibiu şi autor al unor filme cunoscute şi premiate.

Open City London Documentary se va desfăşura pe parcursul a patru zile, 16-19 iunie 2011, în care se vor proiecta 179 de filme din aproape 40 de ţări.
http://www.opencitylondon.com/

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus