mai 2011
Festivalul filmului european, 2011
Ora 17,00, Cinemateca Eforie
Der Raüber / Jefuitorul / The Robber
Germania / Austria, 2009, 98', dramă
 
Regia şi scenariul: Benjamin Heisenberg (inspirat de povestea reală a lui Pump-gun Ronnie)
Imaginea: Reinhold Vorschneider
Montajul: Benjamin Heisenberg, Andrea Wagner
Muzica: Lorenz Dangel
Cu: Andreas Lust, Franziska Weisz şi Florian Wotruba
Distribuit de: Films Distribution SAS
 
Filmul Jefuitorul, bazat pe fapte reale, spune povestea alergătorului de cursă lungă Pump-gun Ronnie, care ar fi putut avea o viaţă decentă, alături de o prietenă iubitoare. S-ar fi bucurat de traiul tihnit pe care i-l permite talentul de alergător, însă se specializează şi excelează în spargerea de bănci. Devine dependent de această activitate neobişnuită, fără un motiv anume, doar pentru "frumuseţea actului criminal" şi surplusul de adrenalină.
 
Regizorul şi scenaristul Benjamin Heisenberg s-a născut în 1974 şi a studiat sculptura la Academia de Arte din Műnchen. A realizat câteva videoclipuri artistice înainte de a scrie, regiza şi filma primul său scurtmetraj, Terremoto, în 1996. Succesul primelor experienţe vizuale l-a convins să se dedice cinematografiei. Lungmetrajul său de debut, Sleeper (2005), a fost prezentat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes şi recompensat cu numeroase premii.
 
Premii şi nominalizări:
Cel mai bun debut - Premiile Filmului Bavarez, 2010; Nominalizat la Ursul de Aur - Festivalul de Film de la Berlin, 2010
 
Website: http://www.derraeuber.de
 

Ora 19,00, Cinemateca Eforie
Na Putu / Drumul / On the Path
Bosnia şi Herţegovina / Austria / Germania / Croaţia, 2010, 100 min, dramă
 
Regia şi scenariul: Jasmila Žbanic
Imaginea: Christine A. Maier
Montajul: Niki Mossböck
Muzica: Brano Jakubovic
Cu: Zrinka Cvitešic, Leon Lučev, Ermin Bravo, Mirjana Karanović, Marija Kohn
Distribuit de: Clorofilm

Luna şi Amar formează un cuplu. Relaţia lor e pusă la încercare atunci când Amar îşi pierde locul de muncă pentru că băuse în timpul programului. Îngrijorarea Lunei privind viitorul lor împreună creşte atunci când Amar acceptă oferta unui loc de muncă bine plătit, într-o comunitate musulmană, la câteva ore bune de mers distanţă. Când în cele din urmă primeşte permisiunea de a-l vizita, Luna descoperă o comunitate foarte conservatoare, care trăieşte izolat şi sub supraveghere. Îi propune lui Amar să renunţe, dar acesta afirmă că viaţa printre credincioşi îi aduce pace şi îl împiedică să bea. Când Luna remarcă schimbări în atitudinea lui Amar faţă de religie, acesta pretinde că nu vrea decât să devină un om mai bun, însă Luna se întreabă dacă iubirea este de ajuns pentru a-i menţine împreună.
 
Jasmila Žbanic s-a născut în 1974 şi a studiat arta spectacolului la Sarajevo. În 1997 înfiinţează asociaţia artiştilor şi apoi casa de producţie Deblokada cu care a produs scurtmetraje (Autobiography, Love is, On the Occasion of Mrs. Vildana's Return, To and Fro, Images from the Corner, Participation etc.), documentare (After After, We Light the Night Red Rubber Boots, Do You Remember Sarajevo, Builder's Diary) şi instalaţii video, prezentate cu succes în festivaluri şi expoziţii. Grbavica, lungmetrajul ei de debut (prezentat în FFE ediţia 2007, când s-a clasat pe locul 2 în preferinţele publicului) a câştigat Ursul de Aur, Premiul Juriului Ecumenic şi Premiul Păcii la Berlin în 2007. Cu Drumul, a fost din nou în competiţie la Berlin, 2010.
 
Premii:
Premiul Juriului de Tineret - Festivalul de Film Golden Apricot, Erevan, 2010; Golden Arena pentru cea mai bună regie şi cea mai bună actriţă - Festivalul de Film de la Pula, Croaţia, 2010; Golden Mimosa pentru cea mai bună actriţă - Festivalul de Film Herceg Novi, 2010; Premiul Special al Juriului - Festivalul de Film de la Valladolid, 2010; Premiul Bernhard Wicki - Premiul Filmului German pentru Pace, 2010.
 
Website: http://www.naputu.at
 
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus