februarie 2011
Festivalul internaţional de film de la Dublin a inaugurat vineri, 18 februarie 2011, secţiunea specială românească cu un film proiectat cu casa închisă şi recomandat în majoritatea publicaţiilor irlandeze. Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, de Andrei Ujică, este primul din seria de cinci filme româneşti prezente în acest an, alături de Medalia de onoare, de Călin Peter Netzer, Portretul luptătorului la tinereţe, de Constantin Popescu, Bună! Ce faci?, de Alexandru Maftei şi Morgen, de Marian Crişan.
 
Organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Londra, proiectul îşi propune să promoveze intens filmul românesc contemporan în capitala Irlandei şi să ofere publicului ocazia de a-i întâlni pe unii dintre cei mai talentaţi şi premiaţi cineaşti români.
 
Tinerii regizori Marian Crişan şi Alexandru Maftei sunt invitaţii de onoare ai festivalului şi vor călători la Dublin pentru a-şi promova filmele Morgen, respectiv Bună! Ce faci?, şi pentru a răspunde întrebărilor publicului.
 
Secţiunea românească include şi o petrecere de deschidere ce va avea loc duminică, 20 februarie 2011, în clubul Odessa, frecventat pe durata festivalului de numeroşi profesionişti din industria filmului. DJ-ul român Dr Teo va mixa ritmuri balkan-electro şi va încerca să familiarizeze publicul irlandez cu muzica românească de dinainte de 1989.

 
Festivalul de film de la Dublin şi-a deschis porţile joi, 17 februarie 2011, cu o ceremonie în prezenţa preşedintelui Arthur Lappin şi a directorului Gráinne Humphreys, urmată de proiecţia dramei Submarine, de Richard Ayoade. Pe parcursul a 11 zile vor rula peste 130 de filme şi vor avea loc evenimente & ateliere cu public sau masterclass-uri. Sunt aşteptaţi invitaţi de marcă din lumea cinematografiei: Kevin Spacey (cu al său The Usual Suspects), Martin Sheen, Emilio Estevez sau Harry Shearer.

 
Directorul festivalului a reiterat importanţa şi necesitatea programării unei secţiuni româneşti la Dublin, mulţumind ICR pentru sprijinul acordat organizării acestui proiect.
 
Deschisă la Belfast în ianuarie, caravana filmului românesc va poposi în 2011 şi la Londra şi Reykjavik.
 
Programul Romanian Cinema dela Dublineste organizat de Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu Jameson Dublin International Film Festival, cu sprijinul Ambasadei României în Irlanda.
 
Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk şi www.jdiff.com/index.php/events/programme/romanian_cinema

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus