martie 2011
Festivalul Internaţional de Film de la Dublin şi-a anunţat câştigătorii în cadrul galei de închidere ce a avut loc duminică, 27 februarie 2011. Filmul Medalia de onoare, de Călin Peter Netzer, inclus în secţiunea românească organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Londra, a câştigat Premiul pentru cel mai bun scenariu acordat de criticii de film irlandezi (The Dublin Film Critics Circle).
 
Directorul festivalului, Gráinne Humphreys, a menţionat în discursul de închidere: "Am avut 11 zile cu filme extraordinare, cu cineaşti talentaţi şi cu un public foarte entuziast, de aceea suntem mândri şi bucuroşi de ediţia din acest an şi le mulţumim prietenilor, sponsorilor şi celor care au sprijinit festivalul".
 
Proiectul Romanian Cinema şi-a propus să promoveze filmul românesc contemporan în capitala Irlandei şi să ofere publicului ocazia de a-i întâlni pe unii dintre cei mai talentaţi şi premiaţi cineaşti români. Cele cinci filme s-au bucurat de un public numeros şi laudativ, precum şi de aprecieri din partea profesioniştilor din industria cinematografică.
 
Evenimentul a fost remarcat şi menţionat intens în presa irlandeză: cea mai importantă publicaţie cu circulaţie naţională, Irish Times, a recomandat Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu ca fiind unul dintre filmele ce nu trebuie ratate în festival. De asemenea, ziarul a evidenţiat secţiunea românească într-un articol ce anunţa cele mai importante evenimente din cadrul festivalului: "Una dintre bucuriile cinematografiei  internaţionale este impredictibilitatea sa. Doar cele mai înţelepte minţi au prezis naşterea cinematografiei iraniene în anii 1990. Renaşterea recentă a filmului românesc a fost aproape la fel de surprinzătoare". Şi alte publicaţii precum Sunday World sau The Post au remarcat filmele româneşti din cadrul Festivalului de la Dublin.
 
Programul Romanian Cinema de la Dublin a fost organizat de Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu Jameson Dublin International Film Festival, cu sprijinul Ambasadei României în Irlanda. Este al doilea episod al caravanei filmului românesc,  deschisă la Belfast în ianuarie 2011, şi care va poposi în aprilie la Londra şi în septembrie 2011 la Reykjavik.
 
Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk şi www.jdiff.com/index.php/events/programme/romanian_cinema
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus