Ce te faci când ai o imagine trăsnet şi o muzică pe măsură, dar scenariul nu numai că scârţâie, dar e direct o adunătură de truisme, de locuri comune, de situaţii confuze, şi pentru că există un capital de încredere datorat lui 6th sense tot speri că te-ai înşelat şi până la urmă va scoate şi asul din mânecă. Dar... Regizorul, scenaristul actorul şi producătorul cu un nume imposibil de reţinut şi complicat de pronunţat, vine dintr-o familie în care toţi au fost medici. El e primul care a ales cinematograful, dar n-ar fi rău să-i găsească poate cineva un leac miraculos care să îl facă să redevină magicianul indian de altă dată...
La ei nu se pune problema că i-a dat CNC-ul lor fonduri, dar cineva l-a finanţat şi lumea care speră repetarea stării de graţie din 6th sense umple cu entuziasm sălile şi le părăseşte cu un gust amar. Oare a atacat un subiect tabu şi "Lumea de dincolo" se răzbună? Tot îi mai caut circumstanţe atenuante. Dar când există The others cu Nicole Kidman, nu mai reuşeşte nimeni să te facă să te cutremuri.
Teoretic filmul ar fi ideal de Halloween, are o pădure blestemată şi ceva efecte pe sunet. Dar până şi la noi la Baciu, lângă Cluj, e mai convingător. Poate că acolo ar fi trebuit să filmeze. Peisajele sunt picturale, numai bune să-ţi calmeze nervii întinşi, dar oameni şi replicile lor... totul e de o falsitate... Brody e jalnic în rolul prostului satului, trebuia să fi rămas la Pianist. Este evident că i s-a urcat la cap, nu mai poate fi stăpânit, plusează şi în final enervează. William Hurt joacă absolut la fel ca în Copiii unui Dumnezeu mai mic, numai handicapul partenerei este altul, acolo era surdo-mută, aici e nevăzătoare, Joaquin Phoenix pare stânjenit, Sigourney Weaver e nefirească, iar ceilalţi sunt cantităţi neglijabile.
Singura excepţie este debutul lui Bryce Dllas Howard, fiica regizorului Ron Howard, şi care nu a ajuns pe generic cu pile ci pentru că joacă subtil chiar şi un rol sub posibilităţile ei. Ea străluceşte însă şi pe scenă în piesele lui Molière, ceea ce constituie un cu totul alt CV.
A înspăimântat-o până şi decorul, deşi în general mai degrabă aducea cu atmosfera din The witness care se petrecea într-o comunitate de sectanţi. Precis că pauzele de la filmări erau net mai reuşite ca produsul finit. Dar asta nu e o consolare, la noi se întâmplă mereu aşa.
Splendidă scena cu nebunelele, acele fructe de pădure roşii şi otrăvitoare, care sunt un fel de ilex, ca ramurile de imortele verde cu roşu de pe felicitările de Crăciun. Culmea că Hollywood, chiar asta înseamnă pădurea de ilex, şi nu e un semn de rău augur, ci chiar extrem de benefic pentru noi iubitorii de cinema.
Bau-baul cu care încearcă se ne sperie M. Night Shyamalan vreme de 2 ore e neconvingător şi scăpat de sub control. Oare i se va mai da o şansă? Oricum va rămâne ca referinţă pentru debutul fetei, o roşcată fără mofturi şi cu mult talent serios, pentru natura filmată impecabil de Roger Deakins, englezul care a debutat în fotografie, face video-clipuri muzicale de ţinută şi a lucrat cu regizori minuţioşi şi importanţi de la Fraţii Coen, la Ron Howard şi a sa A beautiful mind. Iar muzica e o încântare semnată James Newton Howard.
Pădurea şi simbolurile sale în stare de veghe sau de vis i-a preocupat şi pe psihanalişti din totdeauna, dar poate deveni totul rizibil dacă eşafodajul intrigii nu rezistă testului de ingeniozitate.
Trivia:
- Regizorul a ajuns să se auto-plagieze (oare se poate?), spectatorul recunoscând cu uşurinţă cadre şi găselniţe din Signs sau Unbreakable.
- 6th sense este primul film de la Psycho al lui Hitchcock, încoace, când cei care îl văd refuză să divulge deznodământul. La The Village nu e cazul, pentru că e prea neclar.
- Compozitorul James Newton Howard, a creat muzica de la Pretty Woman, la Hidalgo şi Peter Pan, dar şi Signs şi 6th sense ale aceluiaşi M. Night Shyamalan.
Per total 85 de titluri. El este la fel de talentat şi la clasic şi la rock sau pop.
- Şi creatoarea de costume Ann Roth a mai colaborat cu regizorul, dar tot ea a îmbrăcat-o şi pe Julia Roberts viitoarea mămică de gemeni pe vremea când era Pretty Woman şi a luat Oscarul pentru The english patient.
- Superb este un şorţ atemporal (sună ciudat? Chiar este.)
Nota finală: 3 din 5 posibile, unul intrând în contul unui nou film pe care îl sperăm mai puţin haotic şi unul în amintirea realmente surprinzătorului 6th sense şi a micului puşti pe atunci: Haley Joel Osment.