Festivalul George Enescu 2011

La 130 de ani de la naşterea lui George Enescu şi la a 20-a ediţie a festivalului ce-i poartă numele, toată lumea se aşteaptă la ceva mai răsunător decât până acum. Mai mult decât ce se întâmplă la Bucureşti şi în ţară, a fost iniţiată o promovare internaţională mai vizibilă ca niciodată. Una dintre iniţiative este cea a Institutului Cultural Român.
 

Dacă în 2009 ICR organiza un turneu de promovare a festivalului în parteneriat cu Artexim la Bruxelles, Paris, Londra, Roma, Berlin şi Viena, acum se petrec mai multe minifestivaluri camerale în diferite zone ale Europei.
 

În Italia
 

Chiar acum, începând din luna februarie 2011, are loc un turneu de promovare a Festivalului "George Enescu" în Italia, prin institutele din Veneţia şi Roma, reperele fiind în februarie - Veneţia, în martie - Verona, în mai - Torino, în decembrie - Roma.
 

Primul concert din această serie este programat la Sala Mare a Teatrului "La Fenice" chiar săptămâna aceasta, în 26 februarie 2011, solişti fiind violonistul Gabriel Croitoru, pianistul Karim Said, violonistul Remus Azoiţei şi pianistul Eduard Stan, în foaierul teatrului fiind organizată o expoziţie cu obiecte ce i-au aparţinut lui Enescu. Pe 25 martie 2011, povestea va continua în Sala Maffeiana a Teatrului Filarmonic din Verona, cu o formulă solistică similară, pentru ca ultimul reper din primăvară să fie la Auditorium Rai Torino pe 7 mai. Se va cânta muzică de Enescu, Beethoven, Brahms.
 

La Londra, Berlin şi New York
 

Seria de concerte Enescu organizată de ICR Londra şi Societatea Enescu continuă cu un ritm lunar şi în acest an, printre evenimentele promise numărându-se şi un concert susţinut de câştigătorii Concursului "Enescu", secţiunea pian şi vioară, în decembrie, dar şi prezenţa unor muzicieni precum Cătălin Ilea,  Schubert Ensemble, Trio "Dinu Lipatti", The Edellion Quartet / The Faure Piano Quartet, sopranele Simona Mihai şi Teodora Gheorghiu în eleganta sală din Belgrave Square nr. 1.
 

Zilele Enescu la Berlin, ediţia a treia, se vor petrece în luna octombrie 2011, iar Spre EST! Călătorie muzicală de-a lungul Dunării cu Clara Cernat (vioară / violă) şi Thierry Huillet (pian) este un recital cuprinzând autori inspiraţi de bogăţia folclorului est-european şi autori români din şcoala de compoziţie postenesciană, ce va avea loc în octombrie / noiembrie la ICR New York. Concertul va fi însoţit de o conferinţă publică  / demonstraţie despre influenţa folclorului în muzica lui George Enescu.
 

O viziune mai puţin obişnuită asupra muzicii lui Enescu ne oferă Lucian Ban (pian) şi John Hébert (contrabas), cu albumul Enesco Re-Imagined, editat de casa de discuri Sunnyside Records din New York, album a cărui apariţie a fost sprijinită de ICR. Pentru 2011-2012, este prevăzută o serie de concerte de promovare a albumului la London Jazz Festival (noiembrie 2011), EdgeFest Festival (SUA, singurul festival din America dedicat combinaţiilor muzică clasică-jazz, octombrie 2011), recitaluri la Amsterdam (Bimhuis), Paris (Jazz a'la Villette) şi Viena (Wiener Konzerthaus). 


Descarcă programul Festivalului Enescu, 2011 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus