martie 2011
Festivalul Internaţional de film NexT, 2011
Începând cu cea de-a cincea ediţie, care va avea loc în perioada 6-10 aprilie 2010, Festivalul Internaţional de Film NexT adaugă pe lista partenerilor prestigiosi numele celui mai important festival de scurtmetraj din lume: Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand.

Cu o tradiţie de peste 30 de ani, Festivalul Internaţional de la Clermont-Ferrand este cel mai mare eveniment de gen şi al doilea festival din lume ca număr de spectatori, după Festivalul de la Cannes.

În 2011, NexT aduce la Bucureşti filmele câştigătoare ale recentei ediţii a Festivalului de la Clermont-Ferrand, încheiate la sfârşitul lunii februarie 2011, dar şi titluri din palmaresul din 2010.  Printre  titlurile care vor fi prezentate se numără atât scurtmetrajul câştigator al Marelei Premiu în 2010, Blue Sofa, regizat de trio-ul Giuseppe Baresi, Pippo Delbono, Lara Fremder, cât şi filmul câştigător al Marelui Premiu 2011, Tremblay-en-France, regizat de Vincent Vizioz.

Festivalul de la Clermont-Ferrand va fi prezent la NexT nu numai printr-un program de filme premiate, cât şi prin participarea lui Christian Guinot,  personalitate marcantă din lumea cinematografiei şi membru al juriului NexT 2011. Christian Guinot este unul din fondatorii Festivalului de la Clermont-Ferrand, iar in prezent este membru al comitetului de selecţie naţională, internaţională şi selecţioner al programelor speciale, precum: African Perspectives (1990-1998), Fantasy Retrospective (1997), Elvis Presley (1999), Alfred Hitchcock (2001), François Truffaut (2004), Christmas (2006), South Africa (2007), Dutch Retrospective (2009), Zombies, Vampires and other Undead (2010).

Programul Short Matters al Academiei Europene de Film (European Film Academy - EFA), inaugurat la ediţia 2010, va prezenta şi anul acesta scurtmetrajele nominalizate la "Oscarurile europene". Secţiunea cuprinde 14 titluri nominalizate la Premiul EFA în 2010 în cadrul a 14 festivaluri europene recunoscute pentru competiţiile puternice de scurtmetraj. Programul va include şi câştigătorul Premiului Academiei Europene pentru Cel mai bun film de Scurtmetraj, drama Hanoi-Warsaw, regizată de Katarzyna Klimkiewicz. Filmul, o poveste despre călătoria plină de umilinţă şi violenţă a unei imigrante vietnameze,  a făcut parte în 2010 din competiţia NexT, iar anul acesta spectatorii vor putea să îl vadă sau revadă la Bucureşti. Filmele din programul Short Matters vor fi prezentate de o altă invitată de seamă a festivalului NexT:  Stefanie Roders, coordonatoarea secţiunii de scurtmetraj din cadrul Academiei Europene de Film.
 


Partenerul de tradiţie al festivalului NexT, prestigioasa secţiune Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes va aduce la Bucureşti scurtmetraje din cea mai recentă competiţie a sa, printre care şi premiatul film Berik (regia Daniel Joseph Borgman), o poveste despre înţelegere şi prietenie, plasată într-un orăşel din Kazahstan.
 
Acestea sunt doar câteva din programele puternice, de renume, cu care Festivalul Internaţional de Film NexT îşi aşteaptă publicul cinefil la Cinema Scala şi Cinema Elvira Popescu în Bucureşti şi la care se vor adăuga alte proiecţii care cu siguranţă vor trezi interesul spectatorilor.


Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2011 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.
Festivalul International de Film NexT beneficiazăşi în acest an de sprijinul Centrului Naţionalal Cinematografiei şi al Institutului Cultural Român.
Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.

Parteneri:  JTI, Cărtureşti, Stage Expert, Abis, Noumax, HBO, Corcova, Stella Artois, UPS, Coyote Café.
Susţinut de: UTV, Radio 21, Adevărul, Adevărul de Seară, Cocor Media Channel.
Parteneri media:  Dilema Veche, Academia Caţavencu, Tabu, 24 FUN, Decât o Revistă, Oops Media.
Parteneri media online: Cinemagia, realitatea.net, voxpublica.ro, 24fun.ro, filmreporter.ro, filmetari.com, CineFan.ro, veiozaarte.ro, metropotam.ro, feeder.ro, tabu.ro, webcultura.ro.
Parteneri media NexT Kids: Minimax TV, Itsy Bitsy, Noriel Maxim.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus