martie 2011
Festivalul internaţional de chitară, Bucureşti, 2011
Ce alt mod mai bun de a începe Festivalul Internaţional de Chitară decât pe temele uneia dintre cele mai cunoscute formaţii de rock din istorie? Temele Beatles-ilor răsună la Sala Radio miercuri, 16 martie, de la ora 19.00, în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio, dirijor Gian Luigi Zampieri, cu piesa Introducere şi fugă pe teme de Beatles de G. Panella. Concertul beneficiază de participarea extraordinară a chitaristului spaniol Ricardo Gallén.

Programul prezentat de Orchestra de Cameră Radio şi invitaţii săi cuprinde Introducere şi fugă pe teme de Beatles de G. Panella, 3 Preludii simfonice pentru Regele Oedip de I. Pizzetti, Concert în re major pentru chitară şi orchestră op.99 de M. Castelnuovo Tedesco şi Simfonia a doua în la minor op.55 de C. Saint Saens.

Concert organizat cu sprijinul Institutului Cervantes din Bucureşti.

Vineri, 18 martie 2011, de la ora 19.00, este programat cel de-al doilea concert din cadrul Festivalului. Cu această ocazie, pe scena Sălii Radio, alături de Orchestra Naţională Radio, vor urca chitaristul de talie internaţională Goran Krivokapic şi dirijorul german Ralf Sochaczewsky.

A treia seară a festivalului va oferi publicului ocazia să asculte Uvertura operei Freischutz de C.M. Weber, Concertul pentru chitară şi orchestră de H. Villa Lobos şi Simfonia a doua în re major, op. 73 de J. Brahms - un program clasic şi energic, cu accente romantice, dar imprevizibil datorită spiritului improvizatoric al pieselor de chitară.
 
Despre artişti

Dirijorul Gian Luigi Zampieri a fost ultimul elev al marelui maestru Franco Ferrara, căruia ii datorează nu doar formarea artistică, ci şi cea de conduită. Şi-a completat studiile muzicale sub îndrumarea lui Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Rozhdestvensky Ghenadi, Leonard Bernstein şi la cursurile de la Accademia di Santa Cecilia şi Academia Chigi la Siena.
A concertat alături de orchestre de renume din toată lumea, dintre care Haifa Symphony Orchestra, Orquesta de Euskadi (Basque Country-Spain), Philharmonic Orchestra of University City Mexico, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Opera Tirana (Albania), Orchestra "Haydn" di Bolzano e Trento; Teatro dell'Opera di Roma, Orchestra Sinfonica Abruzzese, The Verona Philharmonic Orchestra.

Ricardo Gallén a studiat chitara şi muzica veche la Universitatea Mozarteum din Salzburg şi la cea din Munchen. În 1999, a absolvit studiile de master ale Hochschule für Musik und Theater München cu Joaquin Clerch.
A susţinut recitaluri şi concerte cu mari maeştri ai baghetei dirjorale precum Maximiano Valdes, Juan Jose Mena, Monica Huggett şi Sergiu Comisiona în numeroase ţări printre care Mexic, Chile, Argentina, Cuba, Rusia, Statele Unite, Egipt, Norvegia, Iordania, Liban, Istrael şi majoritatea statelor Europei. În prezent este profesor la Universitatea Extremadura din Spain şi asistent al Prof. Fisk la Mozarteum în Salzburg. Câştigător a peste 20 de premii la festivaluri şi concursuri internaţionale, Ricardo Gallén vine la Sala Radio la Festivalul Internaţional de Chitară, în cadrul căruia va susţine, pe lângă concertul de deschidere, un recital joi, 17 martie 2011.

Chitaristul muntenegrean Goran Krivokapic s-a născut în 1979 la Belgrad şi şi-a început educaţia muzicală la vârsta de 8 ani sub îndrumarea lui  Mićo Poznanović. A absolvit Facultatea de Artă şi Muzică din Belgrad şi şi-a condinuat studiile cu Hubert Käppel şi Roberto Aussel la Universitatea de Muzică din Koln. A obţinut de asemenea o diplomă Cum Laude de la Conservatorul din Maastricht, Olanda, unde a studiat cu Carlo Marchione.
Pentru performanţa sa muzicală Goran Krivokapic a primit numeroase distincţii şi premii inclusiv două premii "The Golden Guitar" la Convenţia Internaţională de Chitară din Alessandria, Italia, pentru cel mai bun chitarist în ascensiune şi pentru cel mai bun album al anului.

Dirijorul Ralf Sochaczewsky a urmat Universitatea de Muzică alături de Marc Piollet şi profesorul Christian Grube. În paralel a studiat vioara sub îndrumarea lui Irmgard Huntgeburth. În prezent este dirijorul principal al Berlin Choirs Cantus Domus şi Ensemberlino Vocale, obţinând cu ambele Premiul întâi la Competiţia de Cor din Berlin. În noiembrie 2007, a fost asistentul lui Vladimir Jurowski la pupitrul Orchestrei Filarmonică din Londra, orchestră pe care a dirijat-o din nou în mai 2010, la Royal Festival Hall.
 
Programul complet al Festivalului Internaţional de Chitară poate fi găsit pe site-ul orchestre.srr.ro.

Biletele pentru Festivalul Internaţional de Chitară pot fi procurate de la Casa de Bilete a Sălii Radio (Str. Gral Berthelot nr. 60 - 64) şi prin reţeaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus