Festivalul internaţional de chitară, Bucureşti, 2011

În seara de 15 martie 2011, are loc deschiderea oficială a Festivalului: chitaristul spaniol Ricardo Gallén cântă muzică de Albéniz, Rodrigo, Brouwer, Regondi şi Bach. Dacă vă place primăvăratica sonoritate a chitarei clasice, nu puteţi rata Festivalul Internaţional de Chitară Clasică de la Sala Radio, cel mai amplu şi mai important eveniment de gen din ţară, ajuns la a V-a ediţie.
 

Trei apreciaţi chitarişti ai momentului - Ricardo Gallén, Goran Krivokapić şi Ana Vidovic - vor cânta cu Orchestra de Cameră şi cu Orchestra Naţională Radio, dar pe primul dintre aceştia îl vom putea asculta şi în recitaluri solo. De altfel, recitalurile solo, în duo sau trio sunt de căutat la acest festival, pentru că muzica de cameră cu chitară este rareori programată în spaţii atât de încăpătoare şi de favorabile din punctul de vedere al acusticii precum Sala Radio.
 

Cu zeci de premii la festivaluri şi cu participări la concursuri internaţionale, captivând publicul de pe toate continentele, Ricardo Gallén va putea fi ascultat în concert pe 16 martie şi în recital pe 17 martie 2011, cu un program atractiv cuprinzând lucrări de Albéniz, Rodrigo, Brouwer, Regondi şi Bach. La sfârşit de săptămână apar pe afiş şi românii, cei pe care pasionaţii i-au auzit şi la alte ediţii: sâmbătă, 19 martie, vin chitariştii Stan Zamfirescu şi Costin Soare, cărora li se alătură flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, cu muzică de Mangore, Sor, Pujol, Bogdanovic, Tarrega, Mozart, Chopin, Bartok, Davies şi Piazzolla; duminică, 20 martie, programul poartă titlul Isvor - muzică românească tradiţională veche, de la Dimitrie Cantemir la Barbu Lăutaru, cu formaţia Imago Mundi şi Bogdan Mihăilescu, iar marţi, 22 martie 2011, Trio Zamfirescu va cânta piese de Vivaldi,  Boccherini,  Bizet,  Albeniz, Paco de Lucia, Gipsy Kings, Piazzolla.
 

 

Chitara şi orchestra
 

Dar revenind la unicitatea acestui eveniment de tradiţie de la Sala Radio, Festivalul Internaţional de Chitară Clasică produs de orchestrele şi corurile Radio este singurul care aduce pe scenă, alături de chitarişti şi chitariste, şi două orchestre. Începutul şi finalul sunt semnate de Orchestra de Cameră Radio, pe 23 martie 2011 fiind invitat la Bucureşti dirijorul român stabilit la Hanovra, Dan Raţiu. Solistă este tânăra şi fermecătoarea Ana Vidovic, chitaristă recunoscută pe plan mondial, care va fi eroina celebrului Concert din Aranjuez de Joaquin Rodrigo. Orchestra Naţională Radio îşi va lăsa semnătura pe agenda acestui festival alături de dirijorul Ralf Sochaczewsky, vineri, 18 martie 2011, când îl va acompania pe Goran Krivokapic în Concertul pentru chitară şi orchestră de Villa Lobos.
 

Secretul unui festival de acest tip stă în faptul că la Sala Radio se vor întâlni în această săptămână dedicată chitarei atât publicul obişnuit cu astfel de concerte, cât şi un public nou, tânăr, curios, pentru care bine-cunoscutele concerte pentru chitară şi orchestră de Mario Castelnuovo-Tedesco, Hector Villa Lobos sau celebrul Concert din Aranjuez de Rodrigo sunt modalităţi de a se împrieteni cu muzica clasică. Toate concertele încep la ora 19.00, iar programul complet al Festivalului se găseşte pe site-ul orchestre.srr.ro.
 

Festivalul Internaţional de Chitară Clasică, ediţia a V-a

Unde: Sala Radio (Bucureşti)

Perioada: 16-23 martie 2011

 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus