martie 2011
Festivalul Internaţional de film NexT, 2011
Festival Friends, cea mai îndrăgită secţiune a Festivalului Internaţional de Film NexT, aduce anul acesta în sala de cinema filme mult-aşteptate, realizate de regizori deja cunoscuţi publicului (precum Radu Jude şi Marian Crişan) dar şi scurtmetraje studenţeşti sau filme străine ale unor foşti participanţi la NexT. Prezentate şi la cea de-a cincea ediţie a festivalului de HBO, proiecţiile Festival Friends vor avea loc în zilele de vineri, 9 aprilie şi sâmbătă, 10 aprilie 2011, la Cinema Scala, de la ora 15:00.
 
Din cele zece filme care alcătuiescprogramul Festival Friends şi care fac din acesta unul din highlight-urile festivalului, patru vor fi proiectate în premiera mondială: Camelia, cel mai recent scurtmetraj al regizorului Marian Crişan, Film pentru prieteni realizat de Radu Jude, şi comediile Bora-Bora (regia Bogdan Mirică) şi Numărătoare Manuală (regia Daniel Sandu).

 
Pe lângă acestea, în programul Festival Friends se regăsesc şi filmele Stanka se duce acasă (Bulgaria, 2010, r. Maya Vitkova) după un scenariu de Radu Jude, Băi termale (Belgia, 2010) realizat de câştigătoarea Trofeului NexT în 2008 - Banu Akseki şi Doar litera T (Belgia 2009, r. Ann Sirot, Raphaël Balboni ), toate premiere în România.
 
NexT este unul din cele mai prietenoase festivaluri de film din ţară, iar secţiunea Festival Friends dovedeste şi în acest an acest lucru, cuprinzând filme realizate de apropiaţii Societăţii Culturale NexT. Printre acestea se numără Draft 7 (regia Luiza Pârvu), Goodbye Mr. Nice Guy (r. Ana Ilieşiu şi Matei Branea), Musafirul (r. Răzvan Tache, producător Liviu Mărghidan), Teza pe două rânduri (r. Ion Aramă, montaj Letiţia Ştefănescu).

 
După fiecare proiecţie Festival Friends va avea loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu regizorii filmelor.
 
Cu o schimbare de concept începând cu ediţia precedentă, secţiunea Şi ei au fost NexT Generationva prezenta anul acesta lungmetrajele de debut a trei participanţi NexT din anii trecuţi. Marian Crişan va fi prezent şi în acest program cu filmul Morgen(România / Franţa / Ungaria 2010), distins deja cu o serie de premii la festivalurile de film din străinătate, cu Trofeul UCIN şi nominalizat la 11 categorii la Premiile Gopo. În 2007, Sophie Barthes a făcut parte din competiţia NexT cu scurtmetrajul Happiness, iar anul acesta revine la festival cu lungmetrajul Cold Souls /Suflete îngheţate (USA, 2009). Filmul, o comedie savuroasă, a fost foarte bine primit de critici şi selecţionat la Sundance în 2009 iar în rolurile principale îi are pe cunoscuţii actori Paul Giamatti şi Emily Watson. Cel de-al treilea film care face parte din line-up-ul de neratat al secţiunii Şi ei au fost NexT Generation este Las Malas Intenciones/ Intenţii rele (Peru / Germania /Argentina, 2011, regia Rosario Garcia Montero), care a avut premiera anul acesta la Festivalul Internaţional de la Berlin.

 
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc în perioada 6-10 aprilie 2011 la Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu si Mansarda Cărtureşti.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2011 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.
 
Festivalul Internaţional de Film NexT beneficiază şi în acest an de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
 
Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus