noiembrie 2004
And I heard as it were the noise of thunder
One of the four beasts saying come and see and I saw
And behold a white horse
(...)
And I heard a voice in the midst of the four beasts
And I looked and behold, a pale horse
And it's name that sat on him was Death
And Hell followed with him.

(Johnny Cash-When the Man comes Around)

Despre Nr. 10. Abia dădusem erată că n-a murit Arafat, apare articolul şi la TV arată că a murit Arafat. Nu ştiam că am relaţii aşa bune cu lumea întunericului. Aşa că acest subiect este despre horror, Moarte şi Zombi. Şi, nu n-a mai murit nimeni. Cel puţin până la ora asta. Peste juma de oră nu mai ştiu.

****

George A. Romero se întoarce. Şi nu pe burtă. Nici pe spate. Ci la dragostea dintâi, la ZOMBI. Avea în lucru era deja de mult Diamond Dead (site-ul e bestial şi îl urmăresc deja de doi ani, între timp a ajuns la peste 15 milioane de accesări). Anul aceasta, compania lui Tony şi Ridley Scott, Scott Free s-a arătat super-interesată de a co-produce filmul. Diamond Dead este un horror gotic / musical rock, o combinaţie de Fantoma paradisului de Brian De Palma şi This is Spinal Tap (Rob Reiner). Scris de Romero (care a colaborat cu trupa punk Misfits la filmul său anterior, Bruiser), împreună cu artistul vizual Brian Cooper, pe muzică de Richard Hartley, (Rocky Horror Picture Show), filmul e despre o trupă de rock care moare într-un accident, face un pact cu Diavolul şi revine pe Pamânt sub formă de zombi... Marylin Manson, Gwen Stefani au fost abordaţi pentru rolurile principale. Pe site se poate citi şi scenariul, în draft.

****

Dar finanţarea s-a finalizat la un alt proiect şi Romero s-a întors la genul pe care l-a creat şi care l-a făcut faimos, adăugând tripticului său cu zombi un al patrulea capitol, finalul apoteotic, Land of the Dead (titlu anterior: Dead Reckoning).

Filmul s-a aflat douăzeci de ani în development hell, ultima incursiune a lui Romero în zombieland având loc în 1985 cu Day of the Dead. După ce remake-ul la Dawn of the Dead (2003, Zack Snyder) a fost un uriaş succes, (Night of the Living Dead a fost re-făcut de specialistul în make-up, Tom Savini în 1990), the powers that be s-au gîndit să-i dea bani şi zombie-ului original Romero. Universal (producător la remake-ul Dawn of the Dead), a cumpărat chiar drepturile mondiale. Dennis Hopper (man, DENNIS HOPPER), Asia Argento, Simon Baker, John Leguizamo şi Tom Savini joacă, filmările au loc la Toronto, premiera va fi în America toamna viitoare, în octombrie.

Wanna know more?, pe site-ul oficial al lui Romero, site-ul e nou şi mult din el e încă în construcţie dar vor apărea ştiri despre Land of the Dead asap.

****

Filmele cu zombi au reapărut pe ecrane în ultimii ani la fel ca ciupercile mutante după ploi radioactive.... Resident Evil (pe care iniţial Romero a fost în tratative să-l regizeze) şi continuarea sa, Fantomele de pe Marte ale lui John Carpenter, (fantome care de fapt sunt zombi), 28 days al lui Danny Boyle, zombi meet Monty Python în Shaun of the Dead, unul din cel mai originale şi amuzante. Vor mai urma mega-zombi în Flight of the Dead (cu zombi în avion), partea treia la Resident Evil şi Return of the Living Dead 4 şi 5, filmate la Cernobâl şi în România, amândouă cu î din a. Chiar dacă nu e cu zombi propriu zis, dar regizat de King Zombie însuşi, anume Rob Zombie, The Devil's Rejects, (continuarea la House of 1000 Corpses), va fi unul din filmele horror de bază ale anului 2005. Mai am o întrebare, acum când Rob Zombie e ocupat, cumva Goblin or fi disponibili pentru a face muzica, la Land of the Dead? Marylin Manson stay put, sau sună-l pe Trent Reznor. George, mai bine sună-l tu pe Jerry Only. Şi el vorbeşte şi cu Marky. Ramone. Şi bagă neapărat un cover la This Land is Your Land.

Din Zombieland,
Alin Ludu Dumbravă


P.S. Tocmai citeam azi că se va reface Evil Dead. Sam Raimi, Bruce Campbell şi Robert Tappert vor produce remake-ul. Textual, vor să revigoreze franciza. Păi, când s-au dus în pădure cu câteva mii de dolari şi mai multe mii de idei, doar Mc Donalds era franciză... nu se numeşte revigorare ci Cash in. Despre seria nouă de remake-uri, John Carpenter a fost întrebat ce părere are că au refăcut filmul său din 1976, Assault on Precint 13:
"I should take it as flattery I guess but it only reconfirms what I've said all along - Hollywood has no new ideas left!" Evil Dead? Diamond Dead!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus