mai 2011
Festivalul de film East End, Londra, 2011
Patru dintre cele mai noi şi premiate lungmetraje, patru scurtmetraje, un documentar, un film mut cu muzică live, un panel cu importanţi regizori ai momentului şi un concert incendiar au reprezentat secţiunea românească din cadrul East End Film Festival din Londra, festival dedicat nunţii regale.
 
Programat pe durata unui weekend lung, între 27 aprilie şi 2 mai 2011, şi celebrând nunta regală, East End Film Festival s-a desfăşurat în majoritatea cinematografelor din estul Londrei, dar şi în galerii de artă, cluburi sau spaţii neconvenţionale. Majoritatea publicaţiilor şi portalurilor britanice au anunţat atât festivalul, aflat acum la cea de-a zecea ediţie, jubiliară, cât şi secţiunea românească, prezentată drept una dintre atracţiile principale.
 
Într-adevăr, publicul i-a primit cu mare entuziasm şi admiraţie pe invitaţii romani: regizorii Andrei Ujică (prezent cu documentarul Out of the Present), Radu Muntean (Marţi, după Crăciun), Marian Crişan (Morgen), Bogdan George Apetri (Periferic) şi Bobby Păunescu (regizor-în-rezidenţă al festivalului), actorii Vlad Ivanov, Monica Bîrlădeanu şi Ana Ularu, criticul de film Mihai Fulger, precum şi formaţia de rock alternativ Urma.
 
Atât regizorii, cât şi actorii invitaţi au avut sesiuni foarte interesante de întrebări şi răspunsuri la finalul proiecţiilor. Publicul a fost interesat de poveştile prezentate în filme, de locurile de filmare sau de modul cum îşi pregătesc actorii rolurile. La masa rotundă cu regizori şi critici de film, intitulată Romanian Cinema: Waves, Storms and Horizons, s-au abordat teme precum distribuţia filmelor româneşti, modalităţile de atragere a unui număr cât mai mare de spectatori români către cinematografe sau percepţia filmelor în străinătate - de către festivaluri, public general sau industria de specialitate.
 
Evenimentul cu un număr record de spectatori a fost proiecţia în aer liber a filmului mut Manasse, de Jean Mihail, realizat în anul 1925, cu muzică live compusă şi interpretată de grupul britanic Minima. Piaţa Spitalfields a fost neîncăpătoare pentru public, care a aplaudat îndelung acest experiment ciné-muzical interesant.
 
Focus pe România a inclus şi un eveniment muzical româno-britanic, Transylmania, care a avut loc în clubul Village Underground, dintre cele mai cunoscute cluburi ale East End-ului londonez, celebrul cartier al boemei artistice. Formaţia Urma a debutat cu dreptul aici, în cea mai competitivă şi creativă piaţă muzicală din lume, atrăgând un număr mare de fani noi, impresionaţi de calitatea muzicii şi performance-ului live. Alături de Urma au mai urcat pe scenă britanicii Addictive TV şi DJ Si Begg cu un show audio-video, iar petrecerea a fost încheiată de Nico de Transilvania, DJ româno-britanic recunoscut pentru show-urile Balkan electro.
 
Programul Focus pe Romania a fost organizat de Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu East End Film Festival şi face parte dintr-o serie menită să promoveze filmul românesc contemporan în 2011, care a cuprins proiecte similare la Belfast şi Dublin şi care va continua la Reykjavik şi Edinburgh.
 
Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk şi www.eastendfilmfestival.com

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus