ianuarie 2012
Interviuri cu artişti şi artiste de operă. Am făcut zeci şi zeci, dacă nu chiar mai multe. Câteodată, printre atâtea întâlniri definitorii, momente de bucurie indescriptibilă şi de recunoştinţă sinceră, mai apare şi ceea ce numesc just another opera interview. Aceleaşi întrebări, aceleaşi nume, aceleaşi idei vehiculate care, mai mult sau mai puţin, primesc aceleaşi răspunsuri. Lumea va spune că am fixuri, eu însumi spun că am fixuri, noroc cu interlocutorii care mă întâlnesc prima dată şi nu ştiu de fixurile mele. Aşa şi cu Tamar Iveri. Fără întrebări scrise (primul indiciu că nu tratez cu maximă seriozitate discuţia noastră), pe principiul "las' că îmi vin vorbele din poigné, că doar e operă şi o visez". Cu un reporter care vorbeşte mai mult decât invitata, vezi Doamne ca s-o încurajeze, de fapt ca să umple răspunsurile prea scurte, deci, în final, ca să se audă vorbind. Cu unele cunoştinţe sumare despre cariera (lăudabilă şi remarcabilă, de altfel) a distinsei soprane, că de, documentarea costă timp în plus şi somn în minus, ceea ce e de dorit şi mereu de vânat când e Festival şi când, cu o seară în urmă, ai dezbătut până târziu în noapte prestaţia (extra)pianistică a surorilor Labeque în sânul dătător de prietenii al Centrului Vechi.

Bref, ceea ce veţi vedea (şi chiar vă sfătuiesc, pentru că Tamar Iveri este o cântăreaţă corectă, serioasă, galonată de producţii repetate în cele mai importante teatre ale lumii) este, din punctul meu de vedere, just another opera interview. Nu are gafe, dar nici momente singulare. Nu plictiseşte, dar nici nu zgândăre. Nu e lung, dar nu suferi când s-a terminat. Nu face un deserviciu artistei, dar nici nu cred că e cel mai provocator interviu pe care l-a dat. Nu e cel mai slab interviu al meu, dar, cu siguranţă, mai are o pâine de mâncat până să fie cu adevărat bun. Mă scuzaţi, voi încerca să nu-mi fac un obicei din asta. Sincer, Tamar Iveri, soprana, artista, e absolut OK.

TVR Cultural, miercuri 4 ianuarie 2012, ora 17:15 & duminică 8 ianuarie 2012, ora 16:15.

1 comentariu

  • "Sincer"...
    JAP, 05.01.2012, 15:58

    Nu cred ca "absolut OK" este o apreciere demna de a fi pusa pe hartie... ba e chiar jignitoare pentru cel apreciat si inestetica in cadrul textului.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus