Afirmată ca scenografă a spectacolelor lui Radu Afrim, Iuliana Vîlsan expune acum picturi şi desene. Lucrările artistei Iuliana Vîlsan pot fi văzute la European Art Gallery încă două luni de acum înainte.
 

Conceptul expoziţional al European Art Gallery, înfiinţată în toamna anului 2010 de Radu Boroianu şi Mihai Covaci la câţiva paşi de Piaţa Unirii, în Regina Maria 18, cere ca acest spaţiu să fie dedicat unor importanţi artişti români care s-au stabilit în străinătate, însă mai puţin cunoscuţi şi apreciaţi în ţara de baştină. După suprarealiştii şi barocii Nicolae Maniu şi Michael Lassel, i-a venit acum rândul Iulianei Vîlsan, ale cărei lucrări vor putea fi văzute aici până la sfârşitul lunii iunie 2011.

Gracil şi jucăuş
 

Alegerea nu distonează, pentru că, deşi artista nu practică manierismul "hard" al celor doi, împănat de filosofie esoterică şi de citate din marii maeştri, iar lucrările sale sunt mai feminine şi mai graţioase, ne păstrăm într-o zonă a jocului şi a subtilităţii picturale. Nu mai avem detalii realizate cu minuţie şi cu acribie - pe principiul de generare al picturii baroce - ca în cele două expoziţii anterioare, Iuliana Vîlsan practică esenţializarea, fonduri largi, de un bleu închis de cele mai multe ori, pe care plasează câte un simbol relevant: landoul ("personaj" în cele mai multe dintre picturi), fluturaşi minusculi, musculiţe sau peştişori. Un alt motiv recurent este cel al tablei de şah, cu contrastul său cromatic atât de plăcut ochiului.

Artista practică o pictură gracilă şi jucăuşă, în mod evident feminină, populată de obiecte şi creaturi care nu provoacă teamă, ci mai degrabă evocă un univers domestic şi senin. În lumea Iulianei Vîlsan, deşi declarat fantastică, angoasa şi incertitudinea nu sunt prezente, iar expoziţia poate fi savurată în linişte, fără a da cuiva impresia că e supus unei presiuni existenţiale de vreun fel.
 

Lucrările nu se cer neapărat interpretate, e suficient să fie privite, deşi artista încearcă să ne indice altceva prin titlurile care conţin îndemnuri cu dimensiune jucat-filosofică: A face pe celălalt să trăiască nu înseamnă să-l laşi intact, Cunoaşterea celuilalt, Adam şi Eva, Păstrează simplitatea, Vorbeşte lent, Zâmbeşte, Diferenţa nu e egalitate, Ceea ce ştiu, ceea ce văd, ceea ce simt etc. Jocul şi bucuria, acel "joie de vivre", sunt la ele acasă şi în numeroasele desene care completează actuala expoziţie.


O artistă europeană

Iuliana Vîlsan se integrează în conceptul expoziţional al European Art Gallery pentru că locuieşte şi creează mai mult în străinătate. În ultimii ani, artista s-a făcut cunoscută publicului român mai ales prin scenografia unor spectacole de teatru memorabile, în primul rând cele semnate de regizorul Radu Afrim (excepţionalul Herr Paul de la Piatra Neamţ, Avalanşa de la Teatrul Naţional Bucureşti etc.). De altfel, vernisajul expoziţiei de la European Art Gallery s-a bucurat de o largă afluenţă de public urban şi metrosexual, deşi era "la concurenţă" cu un alt "must": Christ, de Alexandru Rădvan, la Anaid Art Gallery.

"Pictând la Messina, la Bucureşti şi la Paris - în toate cele trei locuri are ateliere şi galerişti care o expun, o urmăresc şi o cotează -, Iuliana Vîlsan i-a atras pe iubitorii de artă români în ultima perioadă cu precădere prin ingenioasele, mult discutatele şi foarte apreciatele sale scenografii de teatru", punctează şi Radu Boroianu, administrator al European Art Gallery. "Personajele sau obiectele-personaj capătă o existenţă complexă sugestivă, încărcată.

Şi totuşi, între toate aceste semne şi coduri, Iuliana Vîlsan nu plictiseşte, nu oboseşte, o anume când exuberantă, când gravă decorativitate atrage şi ochiul mai grăbit. Suprarealismul ei devine de astăzi, ştergând influenţele trecute şi câteodată evidente, contemporan nouă", mai crede Radu Boroianu despre arta Iulianei Vîlsan. "Cu această expoziţie, cred că Iuliana Vîlsan poate în sfârşit exclama: «iată, m-am găsit şi v-am găsit, sunt în sfârşit liniştită!»", conchide administratorul galeriei.

Info

Expoziţie de pictură şi desen Iuliana Vîlsan
Unde:  European Art Gallery (str. Regina Maria, nr. 18, Bucureşti)
Când: până în iunie 2011, marţi-sâmbătă, orele 14.00 - 19.30


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus