aprilie 2011
Raoul
Raoul debarcă pe scenă cum ar urca pe un vapor. Toată scena seamănă, de altfel, cu o corabie cu pânze pe care locuieşte acest Robinson Crusoe modern şi naufragiat în singurătate. În acest spaţiu, imaginarul lui debordează, iar iluzia este perfectă: nu ştim niciodată dacă Raoul este cu adevărat singur.             

Casa-corabie cântă, ţipă, îl provoacă şi tot soiul de animale ciudate vin să-i bată la uşă: o meduză zburătoare, un peşte imens lucitor sau un scarabeu metalic. Raoul este povestea unui prinţ decăzut, fosilizat într-un turn. Într-o zi este atacat de cineva, nimeni altul decât el însuşi..., spune James Thierrée.

Copil minuneal lumii spectacolului, James Thierrée aduce la Bucureşti cea de-a patra creaţie a sa, sold-out pe toate marile scene ale lumii. Circ, iluzionism, dans, pantomimă şi teatru, timp de 75 de minute, James Thierrée le face pe toate pe scenă, singur şi stăpân pe o lume onirică a creaturilor şi obiectelor fabuloase. Artistul îşi încheie turneul mondialcutrei reprezentaţii pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, pe 29, 30.04 şi 01.05 2011, începând cu ora 20.

Spectacolul Raoul este pentru prima oară în Europa centrală şi de est, după un turneu în mai multe ţări europene (Marea Britanie, Austria, Grecia, Franţa), Canada şi Statele Unite. La Bucureşti este deja în topul 5 al vânzărilor de bilete la spectacole din luna aprilie, la concurenţă cu Bon Jovi, Bryan Ferry şi Nigel Kennedy.

"Intim, profund şi de o poezie intensă (...)", Financial Times
"Raoul nu are capac şi nu are fund. Pe scenă, joacă toate rolurile: el, celălalt, ceilalţi, într-un "EU" care lasă spectatorii cu gura căscată."  Le Point

 


Pentru Raoul, ca pentru toate spectacolele sale, James Thierrée nu foloseşte efecte speciale, înregistrări video sau pe suport digital. Acrobaţiile sunt reale, iar trucurile de magie sunt... trucuri de magie. Costumele, creaturile, obiectele fantastice care îl înconjoară pe scenă sunt toate creaţii ale Victoriei Chaplin-Thierrée, mama artistului. Coloana sonoră a spectacolului reuneşte mari nume ale muzicii clasice: Purcell, Schubert, Vivaldi sau Şostakovici.

James Thierrée este actor, regizor, dansator şi acrobat. A crescut în inima spectacolelor de circ, părinţii lui, Victoria (sora lui Geraldine Chaplin) şi Jean-Baptiste Thierrée fiind fondatorii Circului Bonjour. Urmează cursuri de actorie în cadrul unor instituţii prestigioase ca Piccolo Teatro din Milano, Harvard Theatre School, Conservatoire national supérieur d'art dramatique de la Paris şi Acting International. La 15 ani, James Thiérré eeste Ariel în Prospero's Books al lui Peter Greenaway. În 2007, este nominalizat la César du meilleur espoir masculin pentru rolul din Désaccord parfait al lui Antoine de Caunes. În 1998, fondează propria companie de teatru, La Compagnie du hanneton. Primul său spectacol, La Symphonie du hanneton, îmbină teatrul cu jongleria, acrobaţia, dansul, cântările lirice şi muzica. Spectacolul face turul lumii şi câştigă prestigiosul premiu Adami în 2005, cât şi patru premii Molières în 2006 (Spectacol de teatru public, Regie, Revelaţie teatrală şi Costume - realizate de mama lui, Victoria Chaplin Thierrée). Urmează încă două spectacole care îi confirmă statutul de prodige al spectacolului total, La Veillée des abysses în 2003 şi Au revoir parapluie, în 2007.

Spectacolul Raoul este adus la Bucureşti de Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din Bucureşti in parteneriat cu Orange România şi Samsung Mobile.

Biletele la spectacol se vând la 4 categorii de preţ, 33, 55, 88 şi 110 lei, în magazinele Orange şi în reţeaua Eventim, cât şi la Teatrul Naţional Bucureşti.  

De: James Thiérrée Regia: James Thiérrée Cu: James Thiérrée

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus