iunie 2011
La sfârşitul interviului cu Virginia Zeani am avut unul dintre acele momente, rare şi incredibil de preţioase, în care am iubit felul în care timpul şi aerul s-au adunat în jurul meu şi mi-au oferit privilegiul unei asemenea întâlniri. Ştiţi, e senzaţia aceea de prea mult, prea frumos, prea bine, ca atare prea de necrezut. Fiind aşa de neverosimilă, te apropii de ea în vârful picioarelor şi nu îţi dai voie să te umple pe deplin, de frică să nu se evapore instantaneu. Aşa s-a şi întâmplat. Euforia celor peste 60 de minute de interviu cu doamna Zeani s-a confirmat evanescentă şi a lăsat locul revenirii pe pământ, aici, unde judecăţile şi verdictele sunt strâmbe, arbitrare şi ignorante.

Am re-experimentat fericirea unui interviu drag atunci când m-am afundat cu plăcere în arhiva Televiziunii Române şi am scos la iveală documente preţioase cu faimoasa soprană, frumoasă precum Elizabeth Taylor în zilele ei de glorie. M-am bucurat la gândul valorificării lor şi am încercat să migălesc un sipet cât mai elegant pentru asemenea bijuterii.

Furnicăturile de emoţie bună, emoţia clipelor în care o legendă precum Virginia Zeani te complimentează, îţi cântă câteva note (!) şi te regalează cu nişte istorii de viaţă formidabile (Fellini, Tyrone Power, Grace Kelly, Vittorio de Sica, Callas, Tebaldi, Domingo), furnicăturile acestea le-am retrăit la montaj. Trei oameni - din care doi o cunoşteau pe Zeani chiar atunci - ne-am trezit urmărind cu gura căscată un interviu simplu, fără sforţări de întrebări întortocheate, în care povestea curge firesc, ductil, fermecător, ca o cantilenă de bel canto.

Virginia Zeani este, ea însăşi, o poveste. Ochi verzi albaştri, cinematografici, distincţie à la Karen Stone, voce gâlgâitoare de pasiune şi foc şi o prezenţă în care se întâlnesc toate avatarurile teatrului liric din anii 50-80 ai secolului trecut. În egală măsură, umor, modestie, ştiinţa exactă a locului ocupat, gentileţe, speranţă, interes, iubire. Simt la ea iubirea care a bântuit-o toată viaţa - pentru muzică şi cânt, pentru părinţi (ce frumos spune "mămica"!), pentru Nicola Rossi-Lemeni, mare bas, drag soţ (ce frumos spune "dânsul"!), pentru Alesandro, fiul lor, pentru scenă, pentru tineri şi, mai ales, pentru eroinele cărora le-a împrumutat pasiunea, seducţia chipului şi atotputernicia vocii.

Când vreau să mi-amintesc de ceasul alături de Virginia Zeani şi de norii pe care călcam după, ascult în buclă finalul de la Manon Lescaut alături de Plàcido Domingo. Sunt din nou acolo.

Mulţumesc.


TVR Cultural
Partea I-a: duminică, 26 iunie 2011, 16:45 / joi, 30 iunie 2011, 23:30 / vineri, 1 iulie 2011, 10:00
Partea a II-a: duminică, 3 iulie 2011, 16:45 / joi, 7 iulie 2011, 23:30 / vineri, 8 iulie 2011, 10:00

[email protected]

11 comentarii

  • Valori nemuritoare
    Doina Cotta, 24.06.2011, 02:39

    Minunat elogiu redat in arta cuvintelor atat de bine alese in coloratura emotiilor traite de noi, admiratorii divinei soprane Virginia Zeani, "pictand" acest portretul veridic.
    Va felicit pt talentul d-voastra si va multumesc pt acest cadou oferit.

  • De ce,DOAMNE ?
    LUCIA NEDELEA, 24.06.2011, 18:49


    Inteligenta, talent, modestie,frumusete,bunatate,iubire ,dragoste de viata si oameni ....asa se poate defini ARTISTA virginia zeani !!!

    De ce Doamne, nu poti opri timpul ,?
    De ce astfel de OAMENI nu pot deveni nemuritori ?

    Va multumesc pentru acest interviu !!!

  • Multumiri
    Marius Constantinescu, 27.06.2011, 13:02

    Multumesc mult celor care au avut rabdarea si, poate, placerea de a urmari prima parte a interviului cu Virginia Zeani. Nu pot decat sa va fiu recunoscator si sa va invit sa vedeti si partea a doua, duminica viitoare - poate chiar mai savuroasa decat prima.


    • RE: Multumiri
      nicoletta vlad, 27.06.2011, 14:38

      Va multumim si pentru aceasta splendida emisiune.
      Va rog mult daca puteti sa imi indicati unde pot regasi emisiunea , aceasta pentru a face o bucurie - asemeni celei care ne- o faceti Dvs noua - prietenelor din strainatate care au auzit de frumoasele Dvs. emisiuni.
      Nicoletta

      • RE: RE: Multumiri
        Marius Constantinescu, 28.06.2011, 14:02

        In ultima vreme, spre bucuria mea, multe emisiuni de-ale mele apar pe YouTube. Cred ca e doar o chestiune de zile pana cand vor aparea si cele cu Virginia Zeani.

        • RE: RE: RE: Multumiri
          nicoletta vlad, 29.06.2011, 15:15

          Va multumesc pentru raspunsul Dvs.

          Controlez de citeva ori pe zi You Tube deoarece sint "asaltata" de mesajele prietenelor care doresc sa intre mai repede in posesia site-ului.

          Inca odata felicitari si multumiri pentru clipele deosebite care ni le oferiti.

          Slava Domnului ca exista si astfel de emisiuni ....

  • O Doamna adevarata
    P. Virgil, 28.06.2011, 09:59

    Felicitari Domnule Constantinescu - am ascultat cu sufletul la gura si am primit nenumarate telefoane pentru a urmari emisiunea. Cred ca pentru aceasta "Doamna" avem datoria de a face inca multe lucruri... Doamna Zeani a daruit lumii si noua tuturor bucuria vietii traite cu demnitate, la cote si in acorduri divine ... Felicitari inca o data si multumiri pentru interviu!
    P. Virgil

    • RE: O Doamna adevarata
      Marius Constantinescu, 28.06.2011, 14:01

      Daca sunteti cine cred eu ca sunteti, atunci eu va multumesc. Sincer si cu multa caldura.

  • Multumiri
    Virgil Bercea, 06.07.2011, 18:10

    Domnul Constantinescu - v-ati intrecut pe dumneavoastra, felicitari pentru eleganta si iutimea intrebarilor, pentru maestria si stapanirea cu care ati condus interviul si apoi ati facut emisiunea! Cat despre Doamna Zeani - din strafundurile fiintei dansei transmite o bucurie ancestrala de a trai viata cu demnitate si daruire. Este cu adevarat fantastica! Sper ca in toamna sa apara urmatorul volum cu doua CD-uri - Virginia Zeani - L'Assoluta. P. V.

    • RE: Multumiri
      Marius Constantinescu, 11.07.2011, 19:20

      Iar eu sper sa ne revedem cu aceasta frumoasa ocazie si sa mai ticluim cateva interviuri de exceptie...

  • Minunata Virginia Zeani
    Chereches Lavinia, 11.07.2011, 13:43

    Felicitari Marius.Am urmarit cu mare emotie emisiunea iar acum ascult acest fragment din Manon Lescaut...Interpretarea este plina de culoare si emotie..Sufletul Virginiei Zeani se simte in fiecare sunet pe care il emite....Este o persoana minunata..un om exceptional si un profesor FANTASTIC. O ador !!!!!


Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus