mai 2011
EUROPAfest 2011
S-a dat startul la EUROPAfest 2011! Muzica ce învăluie, ritmul ce înalţă, emoţia ce transcende, toate acestea vor înveşmânta clădirile cenuşii ale Bucureştiului, cu visul sonor al unor interminabile zile de primăvară. Între 7 si 13 mai, peste 300 de artişti din 45 de ţări, vor susţine numeroase concerte de jazz, blues, pop şi muzică clasică, o ţesătură muzicală a unei lumi întregi fără bariere.

La 7 mai 2011, la orele 19:00 Sala ArCuB vibra de emoţie. Ediţia cu numărul 18 a EUROPAfest a debutat pe 7 mai 2011 printr-un concert dedicat Zilei Europei, realizat în parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene în România. Un zumzet neliniştit cuprindea holul de la intrare, unde un număr impresionant de spectatori aşteptau cu nerăbdare să guste puţin din lumea neconvenţională a jazz-ului, într-un cadru vintage, decorat cu lumânări mici, ce confereau o doză de romantism, şi drapeluri impunătoare ale ţărilor participante. Un public pestriţ, iubitor al muzicii de pe toate continentele, traversa zgomotos distinsul covor roşu.

Întâi s-a dat tonul unei reinterpretări elegante pe ritmuri jazz şi pline de savoare a celebrei Oda Bucuriei de Ludwig Van Beethoven, urmată de piesa St. Thomas, compusă de celebrul Sonny Rollins, interpretare susţinută de muzicieni din Austria, Italia, Ungaria, Bulgaria şi România.

După spectacolul din deschidere, au urmat momentele extraordinare puse în scenă de invitaţii la eveniment. Finalista Jeunesses International Music Competition la vioară, Cristina Pasa, acompaniată la pian de Costin Raia, a adus un omagiu lui Piotr Iliici Ceaikovski prin interpretarea sa, iar domnul Niculae Idu, Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, ne-a reamintit principiile şi valorile culturale pe care Uniunea Europeană şi EUROPAfest le împărtăşesc. 


The Merry Poppins din Austria au surprins şi au încântat publicul peste măsură. Stiluri balcanice, jazz, sound de cabaret al anilor '50, presărat cu motivele de intensitate ale reggae-ului urban, au fost în cadrul spectacolului de deschidere, acel accent de prospeţime pe care îl promite neconvenţionalul jazz-ului actual.  Spectatorii au privit cu uimire cum saxofonistul a coborât de pe scenă, să cânte printre ei, totul ca într-un joc teatral, dar totuşi profund muzical, în timp ce vocea groasă a solistului se potrivea de minune ca ultimă piesă a unui puzzle muzical funky, încărcat de amuzament. Şedinţa de autografe care a precedat concertul a adus multe zâmbete, poze şi CD-uri într-o atmosferă plină de prietenie, admiraţie sau complicitate între muzicieni şi oamenii ce au ajuns ieri la ArCuB în ciuda vremii ploioase.

Cam aşa a arătat deschiderea evenimentului muzical al primăverii, preludiul a şapte zile magice alături de EUROPAfest. Fiecare strop de ploaie a fost răsplătit cu exuberanţă şi atmosferă electrizantă ce abundă de vivacitate şi originalitate, tipice unui festival internaţional de muzică. De astăzi, timp de o săptămână, EUROPAfest îşi deschide porţile şi eşti invitat să iei parte la un repertoriu bogat de evenimente. Bucharest International Jazz Competition îţi va prezenta la Sala ArCuB primii semifinalişti ai concursului de jazz, în fiecare seară, de la ora 19:00, urmaţi de concerte de excepţie susţinute de trupe europene. Noaptea se continuă în Club Tribute, cu Caffe Festival. Aici aveţi ocazia să-i revedeţi azi pe cei ce au tinut ieri publicul în priză, până la sfârşitul serii, The Merry Poppins din Austria, New Jazz Generation, iar în serile următoare alte concerte de excepţie şi jam sessions. Competiţia de muzica clasică, secţiunea de anul acesta, flaut, Jeunesses International Music Competition a început astăzi, la ora 8.30, la Centrul Cultural Ungar.

Biletele pot fi procurate de pe www.tickefan.ro, www.biletoo.ro şi în reţeaua magazinelor Flanco. Studenţii şi elevii au intrare liberă pe baza carnetului de student / elev, în limita locurilor disponibile.

 Informaţii complete: www.EUROPAfest.ro | [email protected] | 0720.31.61.62
www.facebook.com/EUROPAfest.com


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus