mai 2011
EUROPAfest 2011
Pe 13 mai 2011, în cadrul Galei EUROPAfest 2011, pentru prima dată în istoria Bucharest International Jazz Competition, o trupă din România - Sorin Zlat Trio, a fost desemnată Grand Prize Winner. Bucharest International Jazz Competition este cotat unul dintre primele trei concursuri de jazz din Europa şi a reunit în semifinală 18 trupe de jazz cu muzicieni din 21 de ţări.
 
Încă o ediţie de success, EUROPAfest a adus, între 7-13 mai 2011, 300 de muzicieni din 45 de ţări ce au susţinut zeci de concerte de jazz, blues, pop şi muzică clasică în Bucureşti şi Alba Iulia. Timp de o săptămână, festivalul a prezentat 18 trupe de jazz cu muzicieni  din 21 de ţări, 145 de flautişti din 40 de ţări, numeroase trupe invitate, precum The Merry Poppins, Atmasfera sau Ari Borger Quartet, în faţa unui public entuziast.
 
Concertele s-au derulat în mai multe spaţii - Sala ArCuB, Club Tribute, The Loft, Centrul Cultural Ungar şi Mall Alba. O săptămână care, în afara muzicii de calitate, a inclus şi alte momente importante: pe 7 mai, celebrarea Zilei Europei în cadrul Opening Concert realizat în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, pe 11 mai bucureştenii s-au putut bucura de tradiţiile şi muzica elveţiană la Swiss Jazz Night, iar pe 12 mai 2011, muzicienii au făcut o vizită specială la Palatul Elisabeta.

 

Din acest an, festivalul a depăşit graniţele Capitalei printr-un concert extraordinar, primit deosebit de călduros de locuitorii oraşului Alba Iulia. Organizatorii anunţă că în ediţiile viitoare festivalul va fi din ce în ce mai prezent pe scenele din întreaga Românie. Mai mult, înceând cu 2012, ne vom bucura de şi mai multă muzică bună, în 2 săptămâni de jazz, blues pop şi clasic: 4-19 mai.
 
Seara de 13 mai 2011 a adus numeroase surprize. Pentru prima dată, o trupă românească ajunge în Finala Bucharest International Jazz Competition şi este desemnată marea câştigătoare a concursului. Tehnica, talentul şi prezentarea celor de la Sorin Zlat Trio au captivat atât publicul prezent în 13 mai la ArCuB, cât şi membrii juriului. Binecunoscutul pianist britanic Wayne Brown - Directorul Artistic Bucharest International Jazz Competition, Svetoslav Nikolov din Bulgaria, directorul de programe JazzFM Radio şi muzicologul Carmen Stoianov din România - care au decis să-i acorde titlul de Grand Prize Winner al competiţiei de jazz, deşi alte 2 trupe de excepţie, cu muzicieni din Portugalia, Austria, Cuba şi Australia s-au luptat ieri pentru acest premiu.
 
Încă o surpriză a serii a constat în prezentarea conceptului PROMS - Jazz & Classic, care reuneşte muzicieni din cele 2 mari genuri muzicale, din întreaga lume, într-o formulă inedită şi surprinzătoare, piese de jazz, blues, pop sau muzică de film interpretate cu instrumente de jazz şi clasic. În Gală, a fost oferit doar un demo al spectacolului ce are loc duminică, 15 mai 2011, în Hard Rock Café, începând cu orele 20:30, în cadrul turneului european PROMS Tour ce se derulează în Franţa, Germania, Italia, Republica Moldova şi România.
 
În cadrul Galei EUROPAfest 2011, a avut loc şi decernarea Diplomei de Excelenţă din partea Casei Regale, înmânate de Alteţa Sa Regală Principele Radu companiei MOL România pentru suportul oferit tinerilor si culturii.
 
După această ediţie plină de rafinament, perfecţiune, diversitate, de momente de emoţie şi dăruire, de spirit artistic şi naturaleţe, Bucureştiul a devenit altfel. Suntem cu toţii mai buni, mai deschişi, mai artişti în spirit şi gândire, aşa cum a sugerat ieri pe scena EUROPAfest şi directorul festivalului, domnul Luigi Gageos.

 

 Informaţii suplimentare şi fotografii:
jmEvents | 0720.31.61.62 | [email protected]
 
 
LAUREAŢII EUROPAfest 2011
 
 Bucharest International Jazz Competition 2011
 
Grand Prize Winner
 
Sorin Zlat Trio / România
Sorin Zlat - pian
Adrian Flautistu - contrabas
Laurentiu Zmau - tobe
 
Special Prize - Best Band
 
Andre Carvalho 5tet / Austria, Portugalia 
Andre de Carvalho - contrabas
Jose Pereira - saxofon
Andre dos Santos - chitara
Filipe Pereira de Melo - pian
Joao dos Santos Rijo - tobe
 
 Jeunesses International Music Competition 2011 - FLAUT
 
Categoria C (14 - 18 ani)
Premiul I: Park Yaeram - Coreea de Sud / Franţa
Premiul al II-lea: Kim Han Jung - Coreea de Sud / Franţa
Premiul al III-lea: Min Ruofan - China
 
Categoria D (18 - 30 ani)
Premiul I: Charlotte Bletton - Franţa
Premiul al II-lea: François Garraud - Franţa
Premiul al III-lea: Cho Sunghyun - Coreea de Sud / Germania


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus