iunie 2011
Zilele Filmului Românesc, 2011
Pe 10 iunie 2011 a început cea de a doua ediţie a proiectului naţional Zilele Filmului Românesc (ZFR). După Botoşani şi Brăila, a venit rândul băimărenilor să vizioneze unele dintre cele mai noi producţii româneşti. Peste 2.500 de spectatori au urmărit cu plăcere cele 9 filme pregătite de organizatori în perioada weekendului, 24-26 iunie 2011. Proiecţiile au avut loc în trei spaţii din Baia Mare: Teatrul Municipal, Centrul de Afaceri Millennium şi Piaţa Libertăţii. Pentru prima dată de la începerea acestei a doua ediţii au avut loc şi proiecţii în aer liber la care au luat parte peste 600 de persoane. ZFR se derulează în perioada 10 iunie - 10 iulie 2011 în şapte oraşe din ţară: Botoşani, Brăila, Baia Mare, Târgu Mureş, Braşov, Predeal şi Focşani. Programul este susţinut de COSMOTE România şi Romtelecom. Astfel, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, vor fi organizate evenimente locale menite să reapropie publicul de marele ecran, dar şi de producţii ale regizorilor români, recunoscute la nivel internaţional. Proiecţiile vor avea loc în săli de cinema, case de cultură sau chiar în aer liber. Accesul publicului va fi liber. Acţiunea are la bază modelul "Caravanei 432", în cadrul căreia filmul regizat de Cristian Mungiu, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, distins cu Palme d'Or, a putut fi văzut de peste 18.000 de spectatori din 15 oraşe, prin proiecţii alternative.

Pe 10 iunie 2011 a început, la Botoşani, cea de a doua ediţie a Zilelor Filmului Românesc. După Brăila, al doilea oraş din traseul ZFR, caravana de filme româneşti s-a oprit la Baia Mare. Teatrul Municipal şi Centrul de Afaceri Millennium au găzduit proiecţiile de interior ale celor 9 filme pregătite de organizatori şi, ca o premieră a evenimentului, au avut loc şi proiecţii în aer liber, în P-ţa Libertăţi. Încurajaţi de vremea bună de afară, băimărenii au venit în număr mare, peste 600 de persoane, să vizioneze ultimele filme semnate de Cristian Mungiu - Amintiri din Epoca de Aur (partea 1 & 2) şi 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile. Cei peste 2.500 de spectatori băimăreni care au venit să urmărească câteva dintre cele mai recente producţii cinematografice româneşti s-au declarat foarte încântaţi de iniţiativa organizatorilor de a promova creaţiile de valoare din cinematografia românească.

"În ultimii ani, filmul românesc are un cuvânt tot mai greu de spus în cinematografia europeană, şi stau mărturie premiile importante obţinute la festivalurile internaţionale. Publicul românesc trebuie să le cunoască, să vadă că există alternative culturale viabile la invazia filmului străin, pentru că, nu tot ce vine din exterior este întotdeauna de cea mai bună calitate. Primăria Baia Mare va primi întotdeauna cu plăcere şi va sprijini asemenea iniţiative, cum este cea care s-a desfăşurat la finele săptămânii acesteia", a declarat Cătălin Cherecheş, primarul Municipiului Baia Mare.

Pe lângă comediile Bună! Ce faci? şi Nuntă în Basarabia, băimărenii au mai putut viziona dramele: Periferic, Poliţist, adjectiv, Portretul luptătorului la tinereţe, Francesca şi 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile dar şi cele două părţi ale comediei Amintiri din Epoca de Aur.

Săptămâna viitoare, caravana Zilele Filmului Românesc va ajunge la Tîrgu Mureş. Cinefilii sunt invitaţi la Casa de Cultură "Mihai Eminescu", pe perioada 1-3 iulie 2011, pentru a viziona cele mai recente filme româneşti. Programul proiecţiilor este următorul:

Vineri 1 iulie 2011: 18.00 - Poliţist, adjectiv; 20.00 - Bună! Ce faci?
Sâmbătă 2 iulie 2011: 18.00 - Nuntă în Basarabia; 20.00 - Portretul luptătorului la tinereţe
Duminică 3 iulie 2011: 18.00 - Periferic; 20.00 - Francesca


La prima ediţie a Zilelor Filmului Românesc, din toamna anului 2010, au participat peste 2.500 de spectatori. Succesul evenimentului i-a încurajat pe organizatori să îl transforme într-o adevărată tradiţie din peisajul cultural românesc. Reînvierea farmecului spectacolului de cinema rămâne unul dintre obiectivele de suflet pe care şi le propun organizatorii. Zilele Filmului Românesc vor reveni în acelaşi spirit, creând evenimente speciale, menite să reapropie publicul în egală măsură de marele ecran, dar şi de producţii ale regizorilor români, recunoscute la nivel internaţional.

"Încercăm nu doar să promovăm filmul românesc, dar mai cu seamă să reînviem plăcerea de a merge la cinema, un obicei care s-a pierdut în timp. Crearea unor evenimente, cum este Zilele Filmului Românesc, care să atragă atenţia asupra filmului, se pare că este reţeta pentru a aduce publicul înapoi în sălile de cinema. Prima ediţie a avut un impact îmbucurător pentru noi, ceea ce ne face şi mai încrezători în succesul iniţiativei noastre." declară Nicoleta Talpeş din partea Media Image Factory, organizatorul evenimentului.
 
"COSMOTE România a fost întotdeauna un susţinător al artei şi un promotor al valorilor culturale. Astfel, ne face plăcere că, prin prisma Zilelor Filmului Românesc, putem aduce filmul mai aproape de români. Le mulţumim partenerilor noştri pentru dedicarea şi pasiunea cu care s-au implicat în acest proiect şi sperăm ca această ediţie să se bucure de cel puţin la fel de mult succes precum cea anterioară" a declarat Ruxandra Vodă, Corporate Affairs Manager, COSMOTE România.
 
"Ne-am alăturat acestui festival pentru că este tânăr, la început de drum, în încercarea de a naşte o tradiţie în rândul festivalurilor de gen şi, astfel, ambiţios. Sunt trăsături în care compania Romtelecom se regăseşte prin toate eforturile pe care le-a făcut în ultimii ani de a se transforma într-un furnizor de divertisment de calitate, adresându-se unui public tânăr, inteligent şi pretenţios, în sensul în care ştie foarte bine să identifice calitatea. În plus, ca unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti, ne bucurăm să dăm o mână de ajutor cinematografiei româneşti şi iniţiativelor naţionale. Le dorim succes organizatorilor şi invităm publicul la film de calitate", declară Ovidiu Ghiman, Director Executiv Strategie şi Comercial Rezidenţial.
 
Calendarul evenimentului la nivel naţional:
10 - 12 iunie 2011: Botoşani (Cinema Unirea)
17- 19 iunie 2011: Brăila (Teatrul "Maria Filotti")
24 - 26 iunie 2011: Baia-Mare (Teatrul Municipal)
1 - 3 iulie 2011: Târgu Mureş (Casa de Cultură "Mihai Eminescu")
8 - 10 iulie 2011: Focşani (Teatrul Municipal "Mr.Ghe. Pastia")
8 - 10 iulie 2011: Braşov (CityPlex - Eliana Mall)
 
Despre filme:
Bună! Ce faci? (2011) - Regia: Alexandru Maftei, Cu: Ionel Mihăilescu, Dana Voicu; Gen film: Comedie romantică; Durata: 105 minute
Portretul luptătorului la tinereţe (2010) - Regia: Constantin Popescu Jr.; Cu: Alexandru Potocean, Constantin Diţă; Gen film: acţiune, istoric; Durata: 164 minute
Periferic (2010) - Regia: Bogdan George Apetri; Cu: Ana Ularu, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu; Gen film: Dramă; Durata: 87 minute; Rating: N - 15 (nerecomandat sub 15 ani)

Nuntă în Basarabia (2010) - Regia: Napoleon Helmis; Cu: Vlad Logigan, Victoria Bobu; Gen film: Comedie; Durata: 90 minute

Poliţist, adjectiv (2009) - Regia: Corneliu Porumboiu; Cu: Dragoş Bucur; Gen film: Dramă; Durata: 115 minute

Francesca (2009) - Regia: Bobby Păunescu; Cu: Monica Bârlădeanu, Dorian Boguţă; Gen film: Dramă; Durata: 94 minute; Rating: AP-12 (acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani)

 
Mai multe detalii despre programul evenimentelor locale pot fi găsite pe site-ul proiectului www.zilelefilmuluiromanesc.ro sau www.zfr.ro.
Evenimentul este organizat de Voodoo Films şi Media Image Factory în parteneriat cu primăriile oraşelor: Botoşani, Brăila, Baia-Mare, Târgu-Mureş, Focşani, Braşov.
Parteneri media: CNC, Adevărul, Adevărul de Seară, MagicFM, OK, Tango, Cinefan, Filmetari, LiterNet.ro, Botoşăneanul.ro, BotoşaniNews, Monitorul de Botoşani, Stiribotoşani.ro, TeleM
Producţia publicitară pentru eveniment este oferită de Benett Advertising.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus