noiembrie 2004
Două mega-ecranizări preocupă bursa filmului zilele acestea.

UNA e adaptarea la Codul Da Vinci, care e prea nouă, prea mainstream şi prea highbrow Hollywood pentru a ne tresălta inima. Mai ales cînd ştim cine sunt autorii, Tom Hanks, Brian Grazer şi Ron Howard pentru al treilea film împreună (după Splash şi Apollo 13).

Sony - Columbia a hotărît deja data premierei, 19 mai 2006, un an după Episodul III. Din 2003 de cînd apărut, cartea e subiectul unor procese de plagiat, dar şi a unui succes incredibil, 87 de săptămâni pe locul întâi pe lista New York Times a best-seller-urilor, peste 20 de milioane de exemplare vîndute şi traduceri în 42 de limbi (inclusiv română).

Subiectul - o crimă la Luvru porneşte o anchetă în care se descoperă indicii legate de tablourile lui Leonardo Da Vinci. Acestea duc la o societate secretă care protejează de 2000 de ani un secret (sau să spunem SECRETUL, cu majuscule) al originii întregii creştinătăţi. Hanks va fi detectivul Robert Langdon, cel care va dezlega misterul codului Da Vinci. Până să fie ales s-a discutat şi cu George Clooney, Russell Crowe, Hugh Jackman. Dar l-au les pe Hanks, pentru că are a beautiful mind... Mai interesant este că, de la apariţia cărţii, care povesteşte despre clue-uri în muzeul parizian, numărul vizitatorilor la Luvru s-a triplat...

*****


A DOUA e un proiect gestant încă din anii '80, adaptarea celui mai de succes roman german de după cel de-al doilea război mondial. Apărut în 1976 Parfumul, scris de teutonul Patrick Suskind, s-a vîndut în toată lumea în peste 15 milioane de exemplare.

Stanley Kubrick a cumpărat drepturile cu intenţia de a face filmul dar apoi a renunţat. Poate a fost o idee înţeleaptă, Parfumul fiind o carte despre mirosuri şi senzaţii care ar trebui făcută în odorama (gimmick-ul lui John Waters la filmul Polyester).

Perfume the story of a murderer, este titlul proiectului care se va filma anul viitor în Franţa şi Croaţia, cu un buget de 66 de milioane de dolari (o sursă, alta zice de 50 de milioane de euro - calculaţi diferenţa...).

Regizor este Tom Tykwer (Rennt Lola Rennt adică Run Lola Run). Tykwer este cotat cel mai interesant regizor german al momentului. În plus va face şi muzica şi a explicat că puterea olfactivă a filmului va fi exprimată muzical...

Acţiunea romanului se întîmplă în Franţa secolului XVIII în epoca în care mirosurile sunt pestilenţiale şi protagonistul (putem să-i spunem eroul?) este Jean-Baptiste Grenouille, un monstru cu chip uman, născut cu un super-simţ al mirosului. El devine serial killer avant la lettre pentru a putea crea parfumul secret, victimele sale oferind ingredientele necesare. Cartea vorbeşte despre experienţele olfactive ale lui Grenouille, actul al doilea fiind un fel de take on Zarathustra, în care Grenouille e retras ca un sihastru într-o peşteră şi tot ce se întâmplă se întîmplă în capul lui. Probabil partea asta va cădea din film. Totul e să nu transforme cartea în Vidocq, filmul digital a lui Pitof. Sau într-un From hell franţuzesc combinat cu Vatel. Bernd Eichinger e producător şi co-scenarist, el conferă credibilitate pentru că a fost responsabil şi de Numele trandafirului, un alt film care a fost considerat imposibil de ecranizat.
Grenouille va fi interpretat de actorul englez Ben Whishaw (Layer Cake, Enduring Love), Keith Richards în viitorul film despre Brian Jones şi Hamlet pe scena londoneză. Dustin Hoffman şi Alan Rickman joacă şi ei în roluri secundare. Parfumul se anunţă a fi una din cele mai ambiţioase producţii europene ever.

Muzica va fi compusă de Pale 3, adică Tom Tykwer, Johnny Klimek, Reinhold Heil. Trio-ul a lucrat împreună muzică de film, de la Winter Sleepers, la Run Lola Run, şi The Princess and the Warrior, alături de Michael Brook Au compus şi o piesă pentru The Matrix Revolutions, şi acum Tykwer, Klimek şi Heil vor lucra la muzica Parfumului. Site-ul proiectului şi site-ul lui Tykwer cu download-uri la piese compuse de le pentru filmele sale vă aşteaptă.

din Movieland,
Alin Ludu Dumbravă

PS: Şi indiferent cine a mai murit (da, Phillipe De Broca, tata lui Drew Barrymore şi romancierul Arthur Hailey) e mai tare ştirea cu Julia care are gemeni. Eu dacă aş avea gemeni i-aş cheama Emergo, pe altul Percepto.

And in Romanialand, Van Damme a fost primit pe 30 noiembrie la Cotroceni de preşedintele României, păi unde mai pupă el aşa ceva, un preşedinte mioritic şi varza din Bruxelles. Iată poza epocală care ţine loc de felicitare cu Moş Nicolae (care pe unde se află el cu siguranţă îl invidiază pe urmaşul său).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus