mai 2011
Tanzträume / Dancing Dreams
Filmul documentar Tanzträume / Dancing Dreams a avut premiera marţi seara, 24 mai 2011, la Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti. La eveniment au fost prezenţi atât critici de film, cât şi de dans care au vizionat pelicula ce redă ultimul interviu cu faimoasa coregrafă Pina Bausch. Dancing Dreams va rula începând de vineri, 27 mai 2011, la Cinema Studio si Glendale Studio urmând ca de pe 30 mai 2011 să poată fi vizionat şi la NCRR la Muzeul Ţăranului Român. După ce la începutul lunii mai 2011 a avut premiera în Portugalia, Dancing Dreams se lansează concomitent în Marea Britanie şi România.

Înainte de proiecţia filmului, dansatorii Centrului Naţional al Dansului au susţinut un performance de dans contemporan care i-a apropiat pe spectatori de atmosfera din Dancing Dreams. Reunite sub titlul Eu sunt Pina, intervenţiile coregrafice ce au avut loc marţi seara la Sala Atelier au fost create de Andreea Tănăsescu, Adriana Gheorghe, Valentina de Piante-Niculae şi Andreea Novac.

Producţia Tanzträume / Dancing Dreams vorbeşte despre entuziasmul şi dedicarea cu care 40 de elevi dintr-un oraş industrial din Germania repetă timp de aproape un an spectacolul de dans Kontakthof de Pina Bausch, sub îndrumarea dansatoarelor Josephine Ann Endicott şi Bénédicte Billiet.

Filmul Dancing Dreams, de Anne Linsel şi Rainer Hoffmann redă repetiţiile elevilor care culminează cu seara premierei spectacolului. Adolescenţii sunt surprinşi făcând primele lor încercări stângace de a transforma ideile şi elementele dansului în mişcare, coregrafie şi de a dezvolta o expresie proprie a corpului. La sfârşitul repetiţiilor adolescenţii nu numai că s-au maturizat, dar dincolo de asta, au devenit mai încrezători, independenţi şi mai sceptici în faţa prejudecăţilor.


Spectacolul de dans Kontakthof poartă semnătura inconfundabilă a coregrafei Pina Bausch şi vorbeşte despre diversele forme pe care le poate lua interacţiunea dintre oameni, întâlnirile dintre un el şi o ea, căutarea dragostei şi a afecţiunii cu toate neliniştile, dorinţele şi îndoielile care vin odată cu asta.
 
Faimoasa dansatoare Pina Bausch, numită şi "coregrafă a sufletelor" a murit în vara anului 2009. Considerată una din figurile cheie ale dansului modern şi recunoscută pentru originalitatea spectacolelor sale, Pina Bausch a inventat conceptul de teatru-dans. A lucrat cu regizorul Pedro Almodovar pentrul filmul Hable con ella, în care dansează un fragment din spectacolul Cafe Müller, iar Federico Fellini a distribuit-o în pelicula E la nave va / Şi corabia înaintează. Dancing Dreams este ultima sa peliculă şi prezintă cel din urmă interviu cu faimoasa coregrafă şi dansatoare.
 
Filmul Dancing Dreams a avut premiera mondială în 2010 la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în cadrul secţiunii Berlinale Special şi a primit menţiunea specială a Juriului la Dance on Camera Festival din New York.

Lansarea în România a filmului Dancing Dreams este susţinută de Centrul Naţional al Dansului, Goethe-Institut şi Programul Media al Uniunii Europene.
 
Parteneri media: TVR Cultural, Radio România Cultural, România Liberă, Şapte Seri, Realitatea.net, VoxPublica.net, FilmReporter.ro, CineFan.ro, 9AM, Modernism, HYPE Street, HipMag.
 

Regia: Anne Linsel, Rainer Hoffmann Cu: Pina Bausch, Bénédicte Billet, Josephine Ann Endicott

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus