august 2011
Ideea festivalului Filmul de Piatra s-a născut în 2008, atunci când regizorul pietrean Andrei Dăscălescu (autor al documentarului Constantin şi Elena, selectionat în peste 40 de festivaluri internaţionale şi difuzat de televiziuni în 13 ţări) i-a propus primarului Gheorghe Ştefan (alias Pinalty) organizarea unui festival de film la Piatra Neamţ.
 
Andrei Dăscălescu: "Eram impresionat de telegondolă, de refacerea pârtiei de schi... în Piatra Neamţ se întâmpla, în sfârşit, ceva foarte bun. Dar pentru ca aceste schimbări să aibă substanţă şi să depăşească graniţele judeţului, trebuia inventat ceva. Văzusem, în festivalurile de film pe care le vizitasem, ce poate însemna un eveniment cultural pentru dezvoltarea unui oraş, pentru identitatea lui. Mi s-a părut că Piatra Neamţ are nevoie de un asemenea eveniment şi m-am dus la domnul primar cu un dosar şi cu destule emoţii. Nu mai vorbisem niciodată personal cu dumnealui, eram hiperactiv, cred că am vorbit vreo 40 de minute neîntrerupt. Dânsul m-a ascultat, iar la final s-a uitat la mine şi a spus, cu tonul lui calm, specific: "Eu zic să-l facem". Am ales perioada (începutul lunii ianuarie) astfel încât să promovăm oraşul ca staţiune de iarnă, iar invitaţii la festival să poată beneficia de tot ce are oraşul mai bun de oferit. Am strâns o echipă foarte tânără şi am organizat, în ianuarie 2009, prima ediţie Filmul de Piatra, cu un succes mult peste toate aşteptările, inclusiv ale noastre. Mai trebuie să menţionez că am fost susţinuţi cu foarte mult entuziasm şi de domnul profesor Vasile Pruteanu, preşedinte al CJN, de Liviu Timuş, director al Teatrului Tineretului şi de doamna Mona Bocancea, de la CJN, care ne-a fost un fel de mamă la prima ediţie."
 
Încă de la prima ediţie, Filmul de Piatra s-a poziţionat clar în peisajul festivalier autohton ca un festival al tinerilor, cu o competiţie naţională de scurtmetraj, dar cu juriu şi programe internaţionale. Astfel, organizatorii au încercat - şi reuşit - să lanseze câteva nume şi să aducă creaţiile tinerilor cineaşti români în atenţia festivalurilor internaţionale.

 

În ciuda succesului înregistrat cu ediţia de debut, în ianuarie 2010, nu s-au gasit bani suficienţi pentru un nou eveniment de aceeaşi anvergură. Astfel s-a născut ediţia "cu virgulă": "Am transformat o problemă (lipsa de buget) în concept (edţia unu-virgulă-cinci), o ediţie restrânsă, în aer liber, fară competiţie. Cu idei şi ajutor de la parteneri, evenimentul a luat amploare şi am sfârşit prin a depăşi din nou aşteptările tuturor, în special în ceea ce priveşte participarea şi implicarea publicului" (Andrei Dăscălescu)
 
În ianuarie 2011, Filmul de Piatra a ajuns la ediţia a doua, marcată de câteva evenimente inedite precum întâlnirea cu alpinistul pietrean Ticu Lăcătuşu, aplaudat minute în şir de o sală arhiplină ridicată în picioare. Remarcabil a fost, de asemenea, numărul mare de filme înscrise la preselecţie: 204. Ediţia a doua a consacrat Filmul de Piatra ca unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Moldova şi între festivalurile de film cele mai importante din ţară.
 
Şi, pentru că ediţia "cu virgulă", restrânsă, din 2010, a avut un foarte mare succes, organizatorii au hotărât organizarea unei ediţii 2.5 pe 2, 3 şi 4 septembrie 2011.
 
Ediţia 2.5
 
Ediţia 2.5 a festivalului Filmul de Piatra aduce publicului nemţean câteva filme de lung-metraj, precum şi concerte şi concepte inedite.
 
Printre filme, se remarcă o proiecţie în avanpremieră a celui mai proaspăt premiat film românesc, Din dragoste cu cele mai bune intenţii în regia lui Adrian Sitaru. Filmul a fost premiat în urmă cu o săptămână cu premiul de regie şi cel pentru interpretare masculină (Bogdan Dumitrache) la festivalul de film de la Locarno şi nu a avut încă nici o proiecţie în România, unde va fi lansat la toamnă. Din distribuţia filmului face parte şi Alina Grigore, tânără actriţă din Piatra Neamţ.
 
În program se mai regăsesc două dintre cele mai premiate filme româneşti din ultimul an: Periferic, debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan George Apetri, născut în Piatra Neamţ, şi Morgen, regizat de Marian Crişan, propunerea României pentru Premiile Oscar din 2012.
 
Publicul va mai putea urmări două documentare româneşti: Constantin şi Elena (regizat de Andrei Dăscălescu) şi The Shukar Collective Project, un documentar produs de HBO şi regizat de Matei-Alexandru Mocanu despre fuziunea dintre muzica ţigănească tradiţională şi cea electronică.
 
La capitolul filme străine, Filmul de Piatra şi Independenţa Film au lăsat fanii de pe Facebook ai festivalului să aleagă două titluri, acestea fiind Auf der Anderen Seite al lui Fatih Akın şi Hors de prix al lui Pierre Salvadori, cu Audrey Tautou.

 

Ultima mare surpriză din programul de filme este Life in a Day, un experiment inedit marca Ridley Scott, bazat pe materiale video filmate de oameni din toată lumea, în aceeaşi zi: 24 iulie 2010. Filmul este oferit de Transilvania Film, şi va putea fi urmărit la Piatra Neamţ la numai o lună dupa premiera mondială.
 
Pe lângă filme, cele trei zile de festival vor aduce pietrenilor mai multe surprize: un concert Robin and the Backstabbers, o petrecere cu Matze, un concert folk, conceptul Art in Motion - un autocar cu etaj transformat în cafenea culturala, unde se vor organiza tot felul de evenimente pe parcursul zilei şi echipa Allkimik, care va realiza, in cele trei zile de festival, fotografii pe sticla, printr-o tehnică similară celei din secolul al XIX-lea. Fotografiile vor fi expuse până în ultima zi în cafeneaua festivalului.
 
Festivalul se va desfăşura în două locaţii principale: în curtea Colegiului Naţional Calistrat Hogaş, unde va fi instalată cafeneaua mobilă şi unde vor avea loc proiecţiile şi evenimentele în serile de vineri şi sâmbătă, şi pe vârful muntelui Cozla, unde va avea loc concertul Folk la apus şi proiecţia filmelor de duminică seara. Plimbarea cu telegondola va fi gratuită duminica de la ora 19:00 până după proiecţii.
 
Ediţia 2.5 a festivalului Filmul de Piatra este organizată de echipa Filmlab, cu sprijin logistic şi financiar de la Primăria Piatra Neamţ şi cu ajutorul a numeroşi parteneri.
 
Programul complet poate fi consultat şi pe www.filmuldepiatra.ro.
 
Program Ediţia 2.5 - 2011
 
 Vineri, 2 septembrie
12:00 - 20:00 - Art in Motion
20:00 - Din dragoste cu cele mai bune intenţii (2011, r. Adrian Sitaru)
22:00 - Constantin şi Elena (2009. r. Andrei Dăscălescu)
00:00 - Auf der Anderen Seite [2007, r. Fatih Akin]
 
 Sâmbătă, 3 septembrie
12:00 - 19:00 - Art in Motion
19:00 - Concert Robin and the Backstabbers
20:00 - Morgen (2010, r. Marian Crişan)
21:30 - Hors de prix (2006, r. Pierre Salvadori, cu Audrey Tautou)
23:30 - The Shukar Collective Project (2010, r. Matei-Alexandru Mocanu, cu Matze)
01:00 - Afterparty cu Matze
 
 Duminică, 4 septembrie
12:00 - 18:00 - Art in Motion
19:00 - 20:00 - Folk la apus
20:00 - Periferic (2010, r. Bogdan George Apetri)
22:00 - Life in a Day (2011, r. Kevin Macdonald, prod. Ridley Scott)
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus