decembrie 2004

"My books are for the whole family. That is, if you're the Manson family."
James Ellroy

Pentru că suntem înainte de Crăciun să vă spun o poveste. Singura asemănare cu Moş Crăciun este culoarea roşie. Este povestea daliei negre. Elisabeth Short, femeia tăiată în două de către????? şi a filmului care pînă acum a fost tăiat în 14.



Celebrissima crimă a avut loc la Los Angeles în 1947. http://www.bethshort.com/ e site-ul care se ocupă în detaliu de această crimă-eveniment care a inspirat şi romanul omonim de James Ellroy.

James Ellroy e un tip dus cu capul (şi urmaşul direct al lui Raymond Chandler, cel mai bun scriitor modern de pulp noir) şi nu e de mirare din moment ce mama sa a fost ucisă într-un mod similar şi asasinul(sinii) nu au fost descoperiţi niciodată. Viaţa sa şi întreaga sa operă stă sub semnul acestei traume.

Proiectul filmului e anunţat de ceva vreme, multă vreme fiind ataşat David Fincher. La un moment dat Fincher s-a retras şi a fost co-optat Brian De Palma datorită producătorului proiectului, Art Linson, cu care De Palma a colaborat la Incoruptibilii şi Casualties of War.

Nu mai spun ce părere are Ellroy de chestia asta, când aude de Hollywood i se strepezesc dinţii şi scuipă cuvinte care nu pot fi citate de presa americană, aşa numitele expletives. "De Palma? Ehhhhh. And then the actors? Ehhhhh. Josh Hartnett as Bucky Bleichert. He's too pretty to live. And this stupid kid actress, Scarlett Johansson as Kay Lake - and she's about 20 years old. She's a little young, a little short in the tooth. "

Până acum True Confessions (1981) de Ulu Grosbard este singurul film care menţiona tangenţial cazul... la fel cum L.A. Confidential este singurul film după un roman de Ellroy din seria Los Angeles negru... la anul apare şi filmul independent turnat la Los Angeles, Black Dahlia de Ramzi Abed, care e un take modern al poveştii...

Iată cum stă treaba, Spielberg are un proiect cu teroriştii de la olimpiada de la Munchen, se răzgândeşte, îl face la anul. Îl sună pe Tom Cruise care nu are scenariul gata la un film de 200 de milioane de dolari (de aia l-au lăsat baltă toţi regizorii). Filmul cu pricina e Misiune-imposibilă 3. Spielberg vrea să facă încă un film împreună. Se întâlneşte cu Tom, pun de acord programele încărcate şi fac un proiect de peste 200 de milioane intitulat simplu Războiul lumilor. Da, adaptarea după romanul legendar al lui H.G. Welles. Ştiu că s-a mai făcut. La radio, cu Orson Welles. Sau la cinema, în 1953. Şi a făcut-o şi Emmerich în 1996, când a explodat Casa Albă pe vreme când preşedinte era Bill Pullman. Dar Spielberg plus Cruise egal undă verde în no time. Nici nu s-a filmat tot şi site -ul oficial la Paramount e gata , cu un poster cu o mînă de alien (jos laba de pe Coreea), apoi un trailer fără nici o imagine din film. Data de premieră (nu, nu e independence day), 29 iunie 2005.

Back to Dahlia.

După Femme Fatale (v.link) De Palma avea anunţat TOYER. L-a amânat de la filmările la Carnavalul de la Veneţia 2003 pentru anul 2004. Între timp De Palma a acceptat ceea ce pare un proiect de studio dar e un proiect independent, e adevărat de 50 de milioane de dolari. Ulterior cade finanţarea, de data aceasta cea engleză, fiind preluat de nişte băieţi de serie B, prieteni buni cu Van Damme, cei de la Millennium / Nu Image-Moshe Diamant, Rudy Cohen şi Avi Lerner. Trebuia să se filmeze doar nişte exterioare la Los Angeles, restul în interioare la Cinecitta. Apoi s-a menţionat Roma studios, apoi Praga. Până la urmă se va filma în... Bulgaria în studiourile Nu Image, acolo unde s-a luptat JCVD de nenumărate ori.

Distribuţia iniţială era Josh Hartnett, Scarlett Johanessen, Mark Wahlberg dar din cauza amînărilor Wahlberg a plecat, el va turna sequel-ul la remake-ul la Italian Job (!). Paul Walker ar vrea să joace, eu sper că vor găsi pe altcineva, noua bombă este că pe 14 decembrie a.c. Hillary Swank semnează contractul pentru Black Dahlia, ea va fi pentru prima dată pe ecran o divă sexy, transformare totală faţă de Boys don't cry, Insomnia sau Billion Dollar Baby, noul Clint Eastwood, unde ea este o femeie... boxer. Swank va fi Femme fatale şi dead ringer, întrebarea e o va face de Palma blondă????

Dahlia va fi primul film Millennium Signature, companie nou formată pentru proiecte serioase. Visul şi dorinţa mea este una singură, pentru muzică de Palma să colaboreze din nou cu Morricone, la fel ca la Untouchables şi Casualties of War şi Mission to Mars.

După amânări şi răsamânări, schimbări de locaţie, buget, casting şi finanţare, filmările încep pe 4 aprilie 2005 în Bulgaria. De Palma stă pe bară doi ani şi amînă Toyer care putea să fie deja pe ecrane, Spielberg şi Cruise îşi amână proiecte de dragul capriciului, aruncând bani cu care s-ar fi putut face şi Green şi Yellow Dahlia. There's no business like showbusiness... and no war like that of the worlds...

Din Movieland,
Alin Ludu Dumbravă

PS: Ceea ce e ninkenpup comparativ cu România ţara de glorii unde la CNC apare un nou buget şi fac filme tăricene pe scenarii de mari autori şi patrihoţi, CV Tudor, tăindu-l pe bietul Corjoş, plus un nou proiect Nicolaescu. Laleaua neagră românească adică Păpădia Ofilită...

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus