septembrie 2011
Festivalul George Enescu 2011
Cine alergă după doi iepuri... o pierde pe Nicola Benedetti! Aseară am pierdut Glazunov 1 pentru că trebuia să văd măcar începutul concertului multimedia In memoriam Marin Constantin. Şi pentru Marius Constantinescu (realizatorul spectacolului şi coleg cu Cătălin Sava la TVR Cultural - nota LiterNet). Superb intro-ul spectacolului dedicat muzicii bizantine cu Axion-Pripeală la Naşterea Maicii Domnului de Sfîntă Mărie şi fragmentele din Ioan Hrisafi, Filotei sin Agăi Jipei şi Filotei monahul, din arhiva TVR. Puţini realizează ce a însemnat Madrigalul pentru cîntarea bisericească din România şi păstrarea ethosului cîntării la strană, acea filocalic adîncă rămînere în duh a ortodoxiei curate... frumoasă simbolistica scenei goale cu proiecţia chipului Maestrului în fotografii de arhivă pe expresivul fundal sonor al Cucule păsăre sură de Chiriţescu... Întrebarea care rămîne e ce va fi Madrigalul fără Marin Constantin.
 
Am pierdut prima parte din simfonicul cu London Symphony Orchestra dirijat de Horia Andreescu. Din excelentele fotografii ale bunei mele colege Ioana Chiriţă şi din ce-am mai citit cred că Nicola Benedetti poate deveni un alt viitor star din trendul glossy al violonistelor star, foarte uşor de promovat prin frumuseţe (Hilary Hahn & Janine Jansen) Superbă pe scenă aseară! Nu, nu-i vorba de Earl Spencer Stradivariusul din 1712 pe care cîntă...
 
 
Astăzi, 9 septembrie 2011, finala cello la sala George Enescu de la Conservator. Cei trei finalişti cîntă cu orchestra din Timişoara, dirijor Radu Popa şi au de ales unul dintre marile concerte dedicate violoncelului în epoca romantico-modernă de Dvoràk, Elgar, Şostakovici 1 sau Enescu, Simfonia concertantă. Cine va fi marele cîştigător? Michal Korman - Israel, Valentin Răduţiu - Germania, Tian Bonian - China. Colega mea Talida Stănică îi intervievează pe toţi cei trei finalişti. Îi puteţi urmări de acasă de la ora 16.00 live pe http://www.tvr.ro/festivalenescu/index.php?live=1
 
Chiar cînd scriu despre concursul de cello primesc pe mail de la biroul de presă al festivalului. Finaliştii la pian sunt Ilya Poletaev - Rusia, Mihai Ritivoiu - România, Jeung Beum Sohn - Coreea. La vioară Haik Kazazyan - Armenia, Alexandra Conunova - Republica Moldova şi Antal Szalai - Ungaria. Pe toţi cîştigătorii îi vom cunoaşte în concertul de gală al premiilor I din 11 septembrie, pîn-atunci ţineţi-le pumnii în direct tvr. ro. Baftă tuturor!
 
Mahler în a 2 a parte a programului dirijat de Horia Andreescu la pupitrul LSO. Simfonia a 6 a "Tragische", astăzi cea mai cîntată dintre simfoniile mahleriene. A sunat bine sub bagheta dirijorului român şi a londonezilor cotaţi printre cele mai mari orchestre ale lumii muzicale moderne. Bine articulat, bine marcat cu nerv şi ritm în prima parte, cu un legato pe care l-aş fi vrut mai pronunţat în Scherzo şi o subtilitate de dorit mai accentuată în melodiosul Andante al părţii a treia. Finalul triumfalist în forţă şi en fanfare foarte bun. Aşadar, momente foarte bune pentru Horia Andreescu care a demonstrat aseară în sala plină ochi a Palatului - în ciuda acusticii deficitare despre care se tot vorbeşte şi se va mai vorbi - că elogiile primite de-a lungul timpului în presa internaţională nu au fost gratuite. Generos, dirijorul răsplăteşte îndelungile aplauze cu un fragment din Lohengrin.

Astăzi al doilea simfonic LSO cu violonistul rus Nikolai Znaider pe post de dirijor şi pianistul Saleem Abboud Ashkar născut în Nazaret şi format la Londra şi Hanovra în Beethoven 1. Dacă nu veţi fi în Bucureşti la sala Palatului urmăriţi de acasă Uvertura la Maeştrii cântăreţi din Nürnberg şi a 4 a de Brahms în transmisiune directă pe internet, tot la www.tvr.ro/festivalenescu/index.php?live=1
 
 
Oana a filmat pentru Agenda ENESCU lansarea volumului lui Noel Malcolm apărut la Humanitas - Contrapunct. George Enescu. Viaţa şi muzica. Interviuri cu Laura Manolache şi Dan Dediu, amfitrion Vlad Zograffi. Lordul Yehudi Menuhin spune în prefaţă: Deşi eu sunt acum mai bătrîn decît era Enescu atunci cînd a murit - Sir Yehudi scria prefaţa în 1990 - deşi nu l-am văzut pe omul acesta copleşitor de mai bine de 30 de ani, rămîne pentru mine cea mai extraordinară fiinţă omenească, cel mai mare muzician şi cea mai puternică influenţă exercitată vreodată asupra mea. Iar Noel Malcolm pledează extraordinar pentru compozitorul român: Enescu e, poate, exemplul cel mai frapant de compozitor la care bogăţia darurilor muzicale - virtuozitatea violonistului, anvergura dirijorului, cultura, memoria cuprinzând stiluri şi epoci întregi - a pus în umbră propriile-i compoziţii. Căutaţi şi citiţi acest fermecător exerciţiu de iubire. Merită!


Last but not least, o recomandare pentru concertul Grigore Leşe, mîine, 10 septembrie 2011, ora 18.30 în Piaţa Festivalului în care rapsodul şi etnomuzicologul cu care aţi călătorit de atîtea ori La porţile cerului va performa în compania unui ansamblu tradiţional din Iran, un spectacol extraordinar subscris Zilelor TVR Cultural.
 
Seara se încheie cu Christian Zacharias / Orchestra de cameră din Laussane transmisiune în direct pe Tvr Cultural de la ora 22.30 în primul program Schumann din ciclul nocturn de la Ateneu. Colegul meu Lucian Bratu îl întreabă astăzi la filmare de ce beţia asta romantică cu trei programe Schumann. Bănuiesc că şi voi sunteţi curioşi


(Credit foto: Ioana Chiriţă, TVR)
(Cătălin Sava este coordonatorul Agendei Festivalului Enescu 2011 difuzată pe TVR Cultural, TVR 1 şi tvr.ro.)
Descarcă programul Festivalului Enescu, 2011 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus