octombrie 2011
Duelul viorilor, 2011
Confruntarea de la Bucureşti, în faţa unei săli arhipline, cu circa 1.100 de spectatori a fost una care a smuls ovaţii publicului şi aprecieri la superlativ criticilor muzicali:
''Nu a fost un duel, a fost un duet. Am asistat la un spectacol violonistic absolut seducător, captivant, un spectacol al virtuozităţii şi al expresiei. Aceasta este muzica-expresia ideală pe care vioara o dă. Cei doi au demonstrat încă o dată că sunt maeştri ai instrumentului lor, exponenţi ai unei şcoli violonistice temeinice." Dumitru Avakian, critic muzical.

Violoncelistul Marin Cazacu este de asemenea încântat: "Doi violonişti fantastici, două viori fantastice, un public extraordinar, cu alte cuvinte, a fost o seară de neuitat. Dacă ar fi după mine, aş relua acest duel pentru că într-adevăr face bine şi instrumentelor şi muzicienilor şi publicului. Iar cei doi, Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru, sunt maeştri ai artei interpretative româneşti, care ne reprezintă cu cinste şi în România, dar şi peste hotare."

La finalul concertului, spectatorii care i-au răsplătit pe cei trei muzicieni cu minute în şir de aplauze şi-au exprimat părerile şi opţiunile: "Extraordinar, excelent! De mult nu am mai ascultat un concert de o asemenea ţinută!"
"Sunetul viorii Guarneri mi-a plăcut cel mai mult. Ca rezonanţă este mai cald, mai apropiat de suflet. Cei doi muzicieni şi-au demonstrat fără îndoială măiestria "
"A fost o concurenţă inedită, iar câştigător a fost fără îndoială, publicul. Guarneri sau Stradivarius? Nu pot să aleg. A fost fantastic."
"Am mai fost şi la alte concerte la Sala Radio, dar acesta a fost extraordinar. Datorită artiştilor de mare valoare dar şi faimoaselor instrumente."
"Foarte frumos, am simţit diferenţa de sunet dintre cele două instrumente. Vioara Stradivarius îmi este mult mai familiară, de aceea, pot să spun ca mi-a plăcut mai mult."

Dornici să arate calităţile incontestabile ale valoroaselor instrumente pe care cântă, dar şi să-şi demonstreze măiestria interpretativă, cei doi violonişti, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, alături de pianistul Horia Mihail, au oferit până acum publicului un concert la Tg. Mureş, unul la Braşov şi unul la Bucureşti, care a stârnit ropote de aplauze şi ovaţii îndelungi.


Pentru început interpreţii au prezentat publicului cele două opere de artă - viorile Stradivarius şi Guarneri. Astfel, Gabriel Croitoru cu vioara Guarneri del Gesu "Catedrala" a lui George Enescu, pusă la dispoziţie de Muzeul "George Enescu", a interpretat lucrări de virtuozitate de H. Provost, Sarasate şi Kreisler, apoi Liviu Prunaru a cântat la vioara Stradivarius "Pachoud" - un instrument special, de mare valoare, adevărată operă de artă a lui Stradivarius - piese celebre de Ceaikovski, Brahms - Kreisler, Jules Massenet şi Bazzini. În cea de-a doua parte a serii, cei trei artişti, Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru şi Horia Mihail, au fost prezenţi pe scenă concomitent, spectatorii putând să savureze îmbinarea spectaculoasă a sunetelor celor două viori acompaniate de pian în Grand Duo pentru două viori, op. 57 de Ch. de Beriot, Duo în re major de Spohr şi Cinci piese pentru 2 viori şi pian de Şostakovici.

Viorile Stradivarius sunt adevărate opere de artă, valoarea lor de piaţă ajungând în zilele noastre la milioane de euro. Dacă lutierul a creat circa 1.100 instrumente, în prezent mai există în lume 600 de viori Stradivarius. Numărul copiilor realizate este remarcabil (milioane în toată lumea). Multe mistere s-au născut de-a lungul timpului legate de sunetul viorilor Stradivarius, vorbindu-se mai ales de lac, lemn, rareori despre lucrătura lor perfectă. Un fapt interesant este că lemnul provine din zona munţilor Balcani şi a arcului carpatic.

Dacă Stradivari lucra cu precădere pentru nobili, case regale şi biserici, segmentul de piaţă al familiei Guarneri era format în principal de muzicieni. Gradul de uzură al viorilor Guarneri dovedeşte o preferinţă evidentă a muzicienilor pentru sunetul lor. Violonişti celebri ca Joseph Joachim, Eugène Ysaÿe, Fritz Kreisler, Jascha Heifetz, Isaac Stern, Leonid Kogan, Henryk Szeryng, Itzhak Perlman, Gidon Kremer, Pinchas Zukerman şi nu în ultimul rând, George Enescu şi-au încredinţat măiestria acestor viori.

Turneul continuă:
3 octombrie 2011, Casa de cultură a studenţilor, Cluj Napoca (în cadrul festivalului "Toamna Muzicală Clujeană")
4 octombrie 2011, Timişoara, Sala Capitol
6 octombrie 2011, Craiova, Sala Filarmonicii

Producători: Radio România Cultural şi Asociaţia culturală Accendo.
Eveniment co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional - AFCN
Coproducători: TVR 3 şi Radio România Regional.
Partener principal: Muzeul Naţional "George Enescu" în anul aniversării a 130 de ani de la naşterea lui George Enescu
Sponsori: Ţuca Zbârcea & Asociaţii, JTI
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Şapte Seri, Adevărul, Caţavencii, Dilema veche, Metropotam, Hotnews, ArtActMagazine, Liternet, Observator cultural, Agenţiadecarte.ro, Librăriile Humanitas
Parteneri: Direcţia Formaţii Muzicale Radio România, Filarmonica de Stat Tg. Mureş, Filarmonica de Stat Braşov, Filarmonica "Transilvania" Cluj-Napoca, Festivalul "Toamna Muzicală Clujeană", Filarmonica "Banatul" Timişoara, Filarmonica "Oltenia" Craiova
Biletele s-au pus în vânzare la casele de bilete ale sălilor de concert.

Informaţii suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.
Cu: Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru, Horia Mihail

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus