Apropo TV / ianuarie 2005
Odiseea cinematografică 2004 se încheie aproximativ în aceeaşi notă în care a început. Cu fruntea sus, adică. Un an incredibil, fie şi dacă ne gândim că mi-a trebuit juma' de pachet de ţigări ca să înjgheb un amărât de top 10, lăsând deoparte alte 10 pretendente care ar putea schimba oricând locuile cu suratele lor mai norocoase. Dar să nu anticipăm...

10. Big fish / Peştele cel mare (regia Tim Burton) - Pentru că examenul de maturitate al lui Burton s-a transformat într-o aventură teribil de personală. Şi pentru că am uitat de Planeta maimuţelor.

9. La mala educacion / Proastă creştere (regia Pedro Almodovar) - Pentru că îţi trebuie tupeu şi talent să reuşeşti un asemenea "Deconstructing Pedro". Şi pentru muzica (deloc întâmplător) "bernardherrmaniană".

8. Collateral (regia Michael Mann) - Pentru că nimeni nu filmează Los Angeles-ul ca Michael Mann. Şi pentru că nimeni nu filmează ca Michael Mann, punct.

7. Apres vous!/Poftiţi la masă! (regia Pierre Salvadori) - Pentru că bucătăria franţuzească rămâne cea mai fină.

6. Zatoichi (regia Takeshi Kitano) - Pentru muzicalitatea imaginilor şi regia sunetelor, marcă inconfundabilă Beat Takeshi.

5. Mystic River/Misterele fluviului (regia Clint Eastwood) - Pentru sintagma "We bury our sins...We wash them clean.", universală şi crâncenă.

4. Manchurian candidate/Candidatul altora (regia Jonathan Demme) - Pentru că excepţia confirmă regula - remakes suck!

3. Zivot je cudo/Viaţa e un miracol (regia Emir Kusturica) - Pentru că titlul nu minte o clipă.

2. Incredibles/Incredibilii (regia Brad Bird) - Pentru că e mai credibil decât avea voie.

1. Kill Bill 1&2 (regia Quentin Tarantino) - Pentru că, asta e, nobody does it better.

Aşa cum anunţam şi în preambulul acestui mic panegiric (pentru care n-au fost luate în considerare, evident, decât filmele care au rulat în cinematografele mioritice anul trecut), iată şi felul doi, subintitulat "Coulda been a contender"...

Once upon a time in Mexico, School of rock, In America, Spartan, Bourne supremacy, Reconstruction, Hellboy, Dodgeball, Dawn of the dead, Son frere, Les invasions barbares.

Acestea fiind... scrise, aştept comentarii, înjurături, aprobări şi orice alte păreri pe adresa de mai jos. And remember: filmele se văd la cinema.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus