Adevărul literar şi artistic / septembrie 2011
Crazy, Stupid, Love.
Rar reuşeşte o comedie romantică să pătrundă atât de uşor în zona minată a relaţiilor prăbuşite şi să iasă de acolo cu soluţii, într-un mod cald, uman şi fără pedanterie. "A naibii dragoste" e traducerea nefericită a titlului unui film care are un impact emoţional la fel de puternic ca Love Actually, o altă bijuterie cu atmosferă şi cu profunzime.


Regizorii Glenn Ficarra şi John Requa estompează prin multă ironie dulcegăreala inerentă comediilor romantice şi livrează un film în primul rând foarte bine documentat asupra dinamicii dragostei, la vârste diferite. La 40 de ani, Cal (Steve Carell) pare că trăieşte visul american: e bine plătit, are o casă cochetă, copii şi o soţie - iubita lui din liceu. Visul lui, ca o reclamă la pastă de dinţi, începe să-şi arate fisurile. Cal îşi iubeşte soţia din inerţie şi a înlocuit de mult romantismul cu monotonia.
 

Aşa începe filmul: într-o seară, Emily îl anunţă, brusc, că l-a înşelat şi că vrea să divorţeze, după 25 de ani de căsnicie. Nu e începutul obişnuit al unei comedii americane.

Dragostea nu iartă

Din laşitate, Cal alege să nu lupte pentru relaţia lui. Proaspăt burlac, se refugiază într-un bar de noapte, unde se împrieteneşte cu Jacob Palmer (Ryan Gosling), un tânăr atrăgător, sigur pe el, care îi propune lui Cal să-l înveţe cum să cucerească femeile.

Aici, filmul repetă clişeele de tipul maestru-învăţăcel, care au luat nenumărate forme în producţiile americane, de la Batman la Hitch sau de la Star Wars la King's Speech. Jacob îi schimbă total stilul lui Cal, îi arată când e momentul să vorbească şi ce să spună, ca să aibă succes la femei.

Cal, deşi acceptă iniţial jocul, e prea bătrân pentru aşa ceva, şi îşi lasă toate gândurile să se întoarcă la femeia pe care a pierdut-o. Trucurile pe care le-a asimilat îi prind însă foarte bine, iar morala este că trebuie să înveţi mereu câte ceva, pentru a pipera o relaţie, până nu e prea târziu.

Steve Carell, Julianne Moore, Ryan Gosling, Emma Stone, Marisa Tomei şi Kevin Bacon scot tot ce e mai bun din replicile inteligente, în scene care generează râsete în rafale sau care domolesc, atunci când e cazul, comedia.

Chiar şi Jacob, gigolo fără speranţă, ajunge să iubească, iar Robbie, fiul de 13 ani al lui Cal, se îndrăgosteşte de bona cu patru ani mai în vârstă decât el. Toţi intră în nişte dileme din care cu greu cred că mai pot ieşi, dar soluţiile şi le livrează unii altora, aproape inconştient. Filmul Crazy, Stupid, Love cucereşte prin conversaţiile agreabile, prin momentele de tensiune erotică şi prin scenele 1 la 1, în care chiar există un schimb real de informaţii.

Primul în box-office

Comedia Crazy, Stupid, Love a ocupat primul loc în box-office-ul românesc în weekendul premierei, cu încasări de 304.638 de lei şi 17.267 de spectatori, conform unui clasament realizat de Agenţia Champions. Cu un buget de 50 de milioane de dolari, filmul a avut încasări în Statele Unite de 78 de milioane de dolari, după ce a primit cronici favorabile.


Regia: Glenn Ficarra, John Requa Cu: Steve Carell, Julianne Moore, Ryan Gosling, Emma Stone

0 comentarii

În programul cultural

HBO 2
21.12.2024 20,30;04,20

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus