decembrie 2011
Puss in Boots
În vreme ce franciza Shrek (2001, 2004, 2007, 2011) agonizează şi fiecare episod al său devine din ce în ce mai puţin convingător faţă de precedentele, a ieşit pe ecrane filmul Puss in Boots (2011) care ar fi trebuit să îl "îngroape" pe marele căpcăun verde (ne întrebăm mereu dacă argumentul de marketing ar trebui să primeze în faţa unei idei creatoare).

Din capul locului, se impune o clarificare a lucrurilor: sarcina nu e deloc dificilă căci saga Shrek şi-a pierdut din farmec. Noua peliculă este o gură de aer proaspăt în lumea neventilată a producţiilor DreamWorks. Încă din primele minute ale filmului Puss in Boots observăm diferenţa de stil dintre cele două producţii ale aceleiaşi case. În cazul lui Shrek, puţină ireverenţă şi vulgaritate, în Puss in Boots, gaguri şcolăreşti şi poveşti reciclate în 3D.

Spin-off-ul îi dedică roşcovanului propria sa aventură într-un Wild West tridimensional, aşa că acest "acolit" al lui Shrek e un fel de sinteză între Garfield şi Zorro. Scăpările, din scenariul cu epică dantescă, sunt contrabalansate de distribuţie. Antonio Banderas şi Salma Hayek, în rolurile principale, beneficiază de replici spumoase, iar dialogurile îi ajută pe scenarişti să umple ecranul cu năstruşniciile eroilor. Hopa-Mitică (voce Zach Galifianakis), ieşit din universul lui Lewis Carroll, devine, însă, burlesc în rolul oului stricat. Din pricina sa, Motanul duce o viaţă de bandit, de adevărat desperado.

Vag inspirat de moralistul Perrault, motanul din acest western-spaghetti fură boabele de fasole fermecate cu complicitatea lui Hopa-Mitică. Şi, ca în cazul oricărui exerciţiu de variaţiuni, se brodează o poveste în jurul acestei feline cu accent hispanic, pe care soarta şi anturajul l-au condamnat să ducă o viaţă de marginal. Parodiind clasica poveste a lui Jack şi vrejul de fasole, Motanul Încălţat trebuie să inoveze, căci Shrek e afundat într-o poveste de dragoste gen Tânăr şi neliniştit.

Beneficiind de maximum cinci minute pentru a da câteva indicii despre trecutul său (folosind tehnica flashback-ului), filmul se clădeşte pe acţiune în cascadă. Plin de referinţe, în maniera lui Shrek, Puss în Boots reuneşte personaje din poveştile tradiţionale: uriaşii răi, fasolea fermecată din Jack şi vrejul de fasole, gâsca cu ouă de aur. Acest mic orfelin (ca şi Harry Potter, al aceleiaşi case de producţie) încearcă să transforme şi să răstoarne legile gravitaţiei. Parodiază (şi) genurile de film standardizate - western-spaghetti (scena din tavernă este edificatoare) - , căci luptele sunt înlocuite cu dansuri latino. Pisi Lăbuţe Pufoase, o escroacă deghizată, îl provoacă pe Motan la un flamenco plin de frenezie. Eroina (voce Salma Hayek) nu este deloc surprinzătoare, de aceea replicile cele mai spumoase le vom regăsi la oul stricat, Hopa-Mitică.

Toate secvenţele în 3D, care pigmentează filmul, nu fac altceva decât să ne reamintească de întreaga serie a peliculelor produse de DreamWorks. Pornind de la Shrek, toate par a fi calchiate după un model unic: umor coroziv (pisica din fundal face mereu aluzii sexuale), citate din cultura pop şi lecţii de viaţă pastilate.

Eroii din poveşti sunt amestecaţi cu un sos picant, iar referinţele abundent folosite încarcă prea mult povestea. În esenţă, Motanul Încălţat este amuzant: mimica de felină (când urmăreşte lumina) şi umorul antropomorfizant (cu tot cu vocea lui Antonio Banderas) salvează pelicula. De asemenea, efectele speciale (menţiune aparte pentru secvenţa cu apariţia vrejului de fasole) sunt un regal pentru spectatorii care nu au văzut încă The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn (2011, R. Steven Spielberg).

Regizor: Chris Miller
Scenarişti: Brian Lynch, David H. Steinberg, Tom Wheeler, Jon Zack (după Charles Perrault)
Compozitor: Henry Jackman; Narator: Walt Dohrn; Producător: Joe M. Aguilar, Latifa Ouaou; Monteur: Eric Dapkewicz.
Distribuţia: Antonio Banderas (voce Motanul Încălţat), Salma Hayek (voce Pisi Lăbuţe Pufoase), Zach Galifianakis (voce Hopa-Mitică), Billy Bob Thornton (voce Jack), Amy Sedaris (voce Jill), Zeus Mendoza (voce Rancher), Constance Marie (voce mama Imelda).

Regia: Chris Miller Cu: voci: Antonio Banderas, Billy Bob Thornton, Salma Hayek, Amy Sedaris, Zeus Mendoza

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus