decembrie 2011
Turneul naţional extraordinar Cele trei dive, 2011
Primul recital al turneului naţional extraordinar Cele trei dive a avut loc la Iaşi sâmbătă, 17 decembrie 2011, şi a făcut sala Filarmonicii neîncăpătoare pentru publicul numeros şi eterogen, venit să vađă trei mari personalităţi ale scenei lirice româneşti şi universale.

Mezzo-soprana Ruxandra Donose, sopranele Teodora Gheorghiu şi Leontina Văduva, alături de pianistul Horia Mihail au oferit la invitaţia Radio România un recital cu arii celebre şi duete din opere, adevărate bijuterii solistice fiecare cu strălucirea dată de farmecul interpretării si apariţiei scenice a fiecăreia dintre dive. Seara s-a încheiat cu Noel de Adolphe Adam cântat de toate trei, un moment care a smuls publicului minute întregi de aplauze. De altfel, cele trei soliste care strălucesc la Covent Garden, Staatsoper din Viena, Opera din Paris, Metropolitan Opera au cântat acum cu o imensă bucurie, dăruindu-se publicului din ţara lor, iar acesta le-a rasplătit cu ovaţii si cu aprecieri emoţionante: "Sunt bucuros, sunt emoţionat. Este un eveniment foarte rar. Nu ştiu dacă o să-l mai prind vreodată, poate băiatul meu da... Trei dive deodată... nicio scena din lume nu a avut ocazia să le vadă pe toate trei cântand împreună şi le-am văzut eu la Iaşi. Sunt copleşit", a declarat un spectator.


Printre buchete de flori şi admiratori, imediat după recital, cele trei dive au mărturisit bucuria de a fi parte din acest turneu dedicat românilor în prag de sărbatori: "Sunt foarte fericită că am început la Iaşi turneul şi eu cred că l-am început cu dreptul" spune Leontina Văduva.

Ruxandra Donose care nu a mai cântat la Iaşi din studenţie s-a bucurat pe deplin de seara de sâmbătă: "A fost începutul unui turneu pe care şi noi şi publicul l-am aşteptat cu mare nerăbdare, dar cred ca şi noi am încălzit publicul şi publicul ne-a încălzit pe noi şi a iesit o seară minunată. M-am simţit foarte bine pe scenă". Teodora Gheorghiu a cunoscut pentru prima dată scena ieşeană: "A fost foarte emoţionant pentru mine. Nu am mai fost niciodată în Iaşi şi am găsit aici un public foarte cald, foarte primitor."

Pianistul Horia Mihail a avut motive de bucurie pentru că a iniţiat acest turneu prin Asociaţia Accendo, alături de Radio România Cultural: "Am ascultat muzică foarte bună, cântată foarte bine, foarte aproape de mine cele trei dive şi abia aştept următoarele concerte care vor fi la Cluj şi Timişoara."


Turneul continuă cu recitalul de la Sala Auditorium Maximum UBB din Cluj Napoca pe 19 decembrie, ora 19,  cel de la Sala Capitol din Timişoara pe 21 decembrie, ora 19  si concertul de la  Sala Radio, Bucureşti, pe 23 decembrie, ora 19, împreună cu Orchestre Naţională Radio dirijată de Iurie Florea.

Organizatori: Radio România Cultural şi asociaţia culturală Accendo
Coproducători: TVR 3, Radio România Regional (TVR Iaşi şi Radio Iaşi, TVR Cluj şi Radio Cluj, TVR Timişoara şi Radio Timişoara).
Partener: Readers Cafe
Sponsor: JTI
Cu susţinerea: Athenee Palace Hilton, Nissa, Cercul militar naţional la aniversarea a 135 de ani de existenţă, Sonja Handmade Jewellery, Ramada Majestic
Parteneri: Directia Formaţii Muzicale, Filarmonica din Iaşi, Opera Maghiară din Cluj, Filarmonica din Timişoara.
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Bucureşti FM, Şapte seri, România Liberă, Academia Caţavencu, Tabu, Be Where, Observator Cultural, Hotnews, VIP, Librăriile Humanitas şi site-urile Liternet, Agenţia de carte, artactmagazine, online gallery.
Biletele se găsesc la casele de bilete ale Operei maghiare din Cluj, Filarmonicii din Timişoara şi Sălii Radio din Bucureşti.

Detalii pe www.celetreidive.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus