Aproape

Întâmplarea face că în mijlocul unui oraş industrial, cum e Râmnicu Vâlcea, a apărut o minunăţie a tehnologiei, adică unul dintre cele mai impozante şi mai bine dotate teatre din România. În urmă cu doi ani, actorii au recâştigat demnitatea de a lucra într-un spaţiu care le oferă acces la o sală de repetiţii (culmea, şi încălzită!), cabine spaţioase, locuri unde să doarmă, o terasă care se înalţă deasupra oraşului şi chiar o bucătărie, doar pentru ei. Lucruri rare în multe teatre din provincie, mai puţin norocoase.
 

Confortul de care au parte actorii şi faptul că au stat mult timp împreună se văd din plin în spectacolul lui Cristi Juncu, Aproape, la Teatrul"Anton Pann" din Râmnicu Vâlcea. "Toată ziua, uneori şi noaptea, facem spectacolul. De la cafeaua de dimineaţă, pe care o bem în bucătăria comună, până când ne culcăm", spunea Cosmin Ardeleanu, scenograful spectacolului, într-un interviu pentru revista Yorick.
 

Sunt primele secrete, care arată de ce a ieşit atât de frumos spectacolul de la Râmnicu Vâlcea. Lor li se adaugă flerul lui Cristi Juncu, traducătorul piesei, cel care a descoperit-o şi care a adus-o, în premieră, pe o scenă românească. Modul neîncâlcit în care Cristi Juncu îşi spune poveştile e întotdeauna cuceritor. Regizorului îi place să lucreze în spaţii mici, cu actori puţini, pentru că doar aşa apucă să le spună întotdeauna ce are pe suflet. El a găsit la Râmnicu Vâlcea exact ce căuta: actori deschişi să transfere emoţia lor genuină în gesturi de o teribilă candoare.

 

Viaţă pur şi simplu
 

Spectacolul este construit din mai multe scene de intimitate, independente, în care flirtul e doar un fitil care deschide mai multe ipoteze de lucru pentru dragoste: într-o noapte îngheţată, un băiat întâlneşte o fată pentru prima oară, sub cerul liber, şi se îndrăgosteşte pe loc/un băiat îşi întâlneşte o fostă dragoste la petrecerea ei de dinaintea căsătoriei cu altul, o pierde, dar este imediat îmbărbătat de legea compensaţiei/un cuplu se regăseşte cu ajutorul unui inel, tocmai când era pe cale să se destrame. Şi exemplele pot continua.
 

Textul viu, plin de sensibilitate şi de umor, al lui John Cariani, nu abordează deloc convenţional problema dragostei. Toate aceste inimi diferite pe care le-a inventat dramaturgul american bat mai repede atunci când realitatea nu e ceea ce pare a fi, iar Luna e un pic supranaturală.
 

Cristi Juncu şi-a dorit un succes de public şi l-a obţinut. E comedie, deşi nu scrie pe afiş. E viaţă, fără mari lovituri de teatru sau cu momente de eroism ca-n filmele de Oscar. Şi e un spectacol în care face diferenţa grija lui Cristi Juncu pentru gesturile mici, care înseamnă totul.
 

Teatrul "Anton Pann", Râmnicu Vâlcea

Aproape, de John Cariani

Regia şi traducerea: Cristi Juncu

Scenografia: Cosmin Ardeleanu

Cu: Alex Calangiu, Ioana Predescu, Olimpiu Blaj.

De: John Cariani Regia: Cristi Juncu Cu: Cătălin Vieru, Mădălina Ciotea, Amalia Huţan, Olimpiu Blaj, Alexandru Calangiu, Ioana Predescu, Reka Szasz, Florin Beciu, Alina Mangra, Remus Vlăsceanu, Gabriel Tudorin

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus