martie 2012
Festivalul de Film Documentar One World România, 2012
După un documentar pe care nu l-aş recomanda nici pentru poveste şi nici pentru realizare - Det Gode Liv / Viaţa cea bună, r. Eva Mulvad şi după câteva postcards sau momente, decupate dintr-un spital geriatric polonez - Decrescendo, r. Marta Minorowicz, am încheiat ziua de festival cu ceea ce consider a fi cel mai bun documentar pe care l-am văzut până acum în această ediţie.

Hatzalmania / O viaţă în fotografii este povestea unei "Case Foto" de pe o stradă din Tel Aviv care ascunde în negative însăşi istoria oraşului şi a momentelor sale importante, un studio foto pe care autorităţile vor să-l demoleze ca să facă loc unei noi construcţii. De fapt documentarul porneşte de la intenţia unui document filmografic de sprijinire a unei cauze nobile, dar devine o impresionantă poveste de dragoste. Povestea iubirii de-o viaţă pentru fotografie a lui Miriam Weissenstein şi a răposatului său soţ, Rudi, dar şi a iubirii speciale care-o leagă pe Miriam la cei 96 de ani ai ei de nepotul Ben, pe deasupra unei tragedii personale.

Relaţia camerei cu personajele este una prietenoasă, intimă. De la accentul vizual pe mâna lui Miriam care mângâie negativele din sertare, în primul cadru, şi până la ultima secvenţă - o fotografie care o surprinde întinsă pe zăpadă în tinereţe, totul se derulează coerent şi fotografic, asemenea răsfoirii unui album uriaş, un album de familie, dar şi unul al trăirii braţ la braţ cu oraşul în care trăieşti.

Hatzalmania / O viaţă în fotografii, regia: Tamar Tal, Israel, 2011

Descarcă broşura One World Romania, 2012 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus