februarie 2012
Turneul Naţional Vă place BACH?, 2012
Dacă ar fi avut la dispoziţie posibilităţile tehnicii de astăzi, Bach, cu geniul, curajul şi profunzimea sa nu ar fi ezitat să folosească orice mijloc de exprimare artistică pentru a duce mai departe complexitatea muzicii sale. O interpretare de virtuozitate a integralei suitelor pentru violoncel solo semnate de Bach, într-o formă surprinzătoare, este exact ceea ce propune violoncelistul Răzvan Suma în cadrul turneului naţional Vă place Bach?, desfăşurat între 1 şi 21 martie 2012, în opt oraşe din România.

Spectatorii vor avea ocazia extraordinară să asculte cele şase suite pentru violoncel, însoţite de proiecţii multimedia pe panouri translucide, videoproiecţii care vor transforma concertul într-un spectacol complet de muzică şi imagine. Tom Brânduş, cel care semnează conceptul multimedia al evenimentului, a creat un adevărat itinerariu imaginativ al publicului pe durata întregului concert. În fiecare parte a suitelor, spectatorii sunt purtaţi într-o altă poveste: sunt sugerate prin proiecţii complexe aspecte din viaţa lui Bach, elemente care ţin de perioada barocă în care a creat compozitorul sau sunt exprimate detalii care vorbesc despre violoncel şi violoncelişti.

Artist multimedia şi muzician, Tom Brânduş a studiat producţie muzicală şi arte vizuale la Berklee College of Music în Boston (Massachusetts) şi predă în prezent cursuri de muzică electronică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Printre proiectele similare conceptului vizual pentru turneul Vă place Bach?, a realizat muzică şi video pentru teatru, evenimente şi concerte, proiecte în care s-a impus atât ca producător cât şi ca interpret la instrumente muzicale electronice şi sisteme multimedia live.

Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în cele peste cinci sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. În 2009 a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Din 2006 până în prezent a participat la şase turnee în formulă de trio - "Romanian Piano Trio" sau "Trio Strad" -  alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici.

Turneul naţional Vă place Bach? se va desfăşura între 1 şi 21 martie 2012, în opt oraşe din România: Braşov (1 martie - Cercul Militar), Arcuş (7 martie - Centrul Cultural Arcuş), Bistriţa (11 martie, Sinagoga), Baia Mare (13 martie - Sala de concerte Rotary a Liceului de Artă), Piteşti (15 martie - Casa de Cultură a Sindicatelor), Bacău (17 martie - Ateneu), Dumbrăveni (19 martie - Centrul Cultural Unesco). Turneul se va încheia chiar la Bucureşti, printr-un concert extraordinar susţinut la Sala Radio în data de 21 martie 2012.

Biletele se pot achiziţiona de la sălile de concerte din ţară, iar în Bucureşti de la casa de bilete a Sălii Radio şi prin reţeaua www.eventim.ro.

În România, prima înregistrare completă pe CD a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de Bach este realizată de Răzvan Suma cu sprijinul casei de producţie Sonoro Records. CD-ul va fi lansat în cadrul turneului şi va fi disponibil în foaierul sălilor de concert la preţuri promoţionale.

Vă place Bach? este un turneu realizat graţie susţinerii acordate de Radio România Muzical - în calitate de coproducător al evenimentului - şi al sprijinului oferit de partenerii media: România liberă, www.casamea.ro, modista.ro, Şapte Seri, Accent Cultural, Cariere, Radio France International, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Regional, PORT.ro, HotNews, www.webpr.ro, Ziare.com, Art Act Magazine şi Bucharest Herald. Sponsorii evenimentului: Geocom, Mons Medius, Romgaz, BMW.

2 comentarii

  • Bilete?
    M, 25.02.2012, 00:08

    Unde pot gasi? Pe site la Eventim am cautat.

    • RE: Bilete?
      [membru], 25.02.2012, 20:07

      În ţară se găsesc doar la sălile de concerte. Pentru Bucureşti încă nu s-au pus în vînzare. Cînd se vor pune, vor fi şi la Sala Radio şi pe Eventim.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus