Cosmopolitan / octombrie 2004
Nu, Carrie, Samantha, Miranda şi Charlotte nu sînt fantome, ci femei în carne şi oase. Şi nu, nu văd morţi peste tot, ci sex. Sex şi pantofi Manolo Blahnik. Acum că Sex and the City / Totul despre sex a ajuns la a şasea şi ultima strigare, e timpul ca fetele noastre să vadă şi ceva dragoste.

Gata. A rămas bătut în cuie. Anulează orice întîlnire sau cină aveai programată pentru serile de marţi la 21.00. Sex and the City se întoarce la HBO cu o nouă şi ultimă tranşă de 20 de episoade care pun punct (sau doar punct şi virgulă) aventurilor celor patru newyorkeze care ne-au schimbat viaţa. Duse sînt vremurile în care n-auzisem ce plăceri nesfîrşite îţi pot provoca o pereche de pantofi Manolo Blahnik, o geantă Hermes Birkin sau un cocteil roz Cosmo. Înainte să le cunoască pe alde Carrie & co, femeile ignorau repercusiunile unei relaţii cu un celibatar toxic. Astăzi, ruşinea de a recunoaşte avantajele unui vibrator cochet s-a scurs de mult pe rigolele aburite ale trotuarelor newyorkeze pe care Carrie se plimba doar într-un tutu roz.

Sex and the City a influenţat ideile noastre despre modă, despre viaţa de noapte (chit că e cam greu să le pui în practică aici, dar măcar ai toate datele să te integrezi instant la prima ieşire în haosul şic al New York-ului) şi despre shopping ca terapie împotriva depresiei. Ne-a schimbat idei preconcepute despre sexul ocazional şi ne-a învăţat cuvinte noi, deschizătoare de opţiuni nesfîrşite cum ar fi "trysexual". În caz că încă nu ştii, nu se referă la sexul în trei (asta ţine deja de preistorie), ci la persoanele care ar încerca (try) orice. Ne-a obişnuit cu adulterul, pentru că ce altceva înseamnă să-ţi înşeli partenerul (ştiut fiind faptul că heterosexualii "obiectizaţi" de serial nu prea gustă evaziunile de gîndire ale eroinelor) cu televizorul de fiecare dată cînd se dă un nou episod din Sex and the City?

De fapt, orice serial cu care ai programată o întîlnire urmează cursul unei relaţii. În cazul de faţă, primul sezon a fost, într-un fel, echivalentul unei prime întîlniri. La al doilea, eşti deja familiarizat cu personajele, le cunoşti prietenii de parcă ar fi şi ai tăi, începi să observi şi ce nu-ţi place la "partener". La al treilea, eşti deja într-o relaţie stabilă şi te curtează dorinţa de-o schimbare. La al patrulea, îţi dai seama cît de dificilă e o relaţie şi nu ştii cum să faci ca să te protejezi mai bine. Al cincilea (difuzat imediat după atacurile de la 11 septembrie) e ca o pauză pe care o iei să respiri, să evaluezi, să te regrupezi. În Sex and the City, a fost anul în care eroinele şi-au radiografiat relaţiile între ele şi cele cu lumea, scoţîndu-i pe bărbaţi din ecuaţie. A fost poate cel mai riscant şi mai sumbru sezon din cariera serialului (de unde şi cronicile împărţite). Acum, că şedinţa de evaluare a avut loc, tonul optimist recîştigă terenul pierdut, iar eroinele intră din nou în vrie, în aşteptarea unui deznodămînt confortabil.

Va rămîne Carrie cu Mr. Big sau nu? E doar una dintre întrebările care-şi vor găsi răspuns la capătul celor douăzeci de episoade noi - deşi unii cronicari au fost de părere că un final în care Carrie îşi găseşte dragostea adevărată nu s-ar pupa cu restul, de vreme ce personajul lui Sarah Jessica Parker nu ne-a dat impresia c-ar vrea să se aşeze la casa lui. Rămîne de văzut. Mai justă ni se pare observaţia unui comentator pentru care SJP e singura ce-ar fi stricat alchimia delicată dintre eroine, transformînd-o pe Carrie într-o bombă sexuală şi refuzînd să apară goală pe ecran. Celelalte trei personaje ar fi evoluat, devenind mai complexe (chiar dacă Samatha face-n continuare ce ştie ea mai bine; de astă dată cu un splendid june pescuit într-un bar), în vreme ce Carrie n-a făcut decît să se cosmetizeze neîncetat (poate şi pentru că a devenit pe parcurs producător executiv al serialului). În plus, e singura care în scenele de sex beneficiază de paravanul protector al unui sutien sau cearşaf, de parcă ar vrea să spună: Ele au toate motivele să se dezbrace, pe mine însă n-o să mă prindeţi făcînd asta.

Oricîte s-ar fi spus şi scris despre cele patru, dacă reprezintă sau nu modele reale sau doar proiecţii fantasmatice ale unor scenarişti (şi mai ales scenariste), Carrie & co n-au rămas prizonierele unei vîrste care justifică tot, ci au îmbătrînit şi nu s-au ascuns după deget. Cu cît ajungi să le cunoşti mai mult, cu atît îţi dai seama că traseul lor nu e cu nimic mai diferit de cel al unei femei obişnuite. OK, uită de acei "blahnici" pe care nu ţi-i poţi permite. Dotează-te cu o pungă de chips-uri şi instalează-te în faţa televizorului pentru petrecerea finală. Consolează-te cu gîndul că vei rămîne ultima. Producătorii şi-au propus să părăsească petrecerea cît încă nu s-a fîsîit. "Nimic nu e mai trist decît să vezi un bol de chips-uri gol cînd tu trebuia de mult s-o întinzi", a declarat producătorul executiv al serialului, Michael Patrick King. Aşa că tot ce-i posibil să te-ntrebi de ce s-au oprit aici cu serialul. Simplu: vor să părăsească scena în plină glorie...


Serialul trece, ţoalele rămîn.

Pe Sarah Jessica Parker a podidit-o plînsul după filmările la ultimul episod din Sex and the City. Dar dacă ceva a putut-o consola, acum că serialul a luat sfîrşit (la ei), e faptul că toate hainele pe care le-a purtat de-a lungul celor şase sezoane au rămas în garderoba ei. "Era stipulat în contract de la bun început", a declarat SJP. "Ador ţoalele. Iar dacă ceva-mi place, nu suport să mă despart de el. Mai ales dacă-i gratis. Îi găsesc eu un loc." Probabil că sortarea pe culori a sutelor de toalete i-a luat ceva timp de vreme ce şi-a luat o lună liber înainte de a se arunca într-un proiect nou....
Cu: Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon, Kim Cattrall, Kristin Davis

1 comentariu

  • Aproape că am încurcat tastele!
    [membru], 20.01.2008, 20:48

    Până la penultimul paragraf, chiar eram plăcut surprinsă de o părere sex-and-the-city-iană care venea din nişte taste masculine. Nu de alta, dar, de obicei, aceste taste masculine sunt interesate mai mult de ceea ce înseamnă apariţiile Samanthei în SATC. Bine informat autorul acestui articol, însă un lucru a fost scăpat din vedere: nici măcar când eşti deprimatĂ sau chiar tristĂ că te uiţi la ultimul episod din serialul preferat nu trebui să îţi jigneşti silueta şi pielea cu junk-uri. Se iartă, însă, 'scăparea'. La urma urmelor, până şi Samantha mânca îngheţată... O să mă uit, aşadar (pentru a...5-a oară) la ultimul episod SATC cu o farfurie de rondele de orez. Şi nişte îngheţată de ciocolată, desigur (nu putem trăi mâncând numai parchet de orez :D )...

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus