martie 2012
Festivalul de Film Documentar One World România, 2012
Miercuri, 14 martie 2012, a fost o zi plină la One World Romania. Toate cinematografele au fost pline. La Muzeul Ţăranului Român, după proiecţia documentarului Şcoala noastră publicul a rămas pentru mai mult de 30 de minute la discuţiile cu realizatoarea filmului, Mona Nicoară, reprezentanţi ai ONG-urilor şi Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba. Ministrul a declarat că va face tot posibilul să introducă acest documentar în programa şcolară.

Joi, 15 martie 2012, ne alăturăm unor evenimente din alte 28 de ţări, în manifestarea numită DOX BOX Global Day. Prin proiecţia de astăzi a filmului Tahrir 2011: The Good, The Bad and the Politician, One World Romania îşi arată solidaritatea faţă de Festivalul DOX BOX din Siria, realizatorii de film sirieni şi, nu în ultimul rând, faţă de întregul poporul sirian.

DOX BOX este un festival de film documentar non-profit, iniţiat în 2008, care are de obicei loc în primele două săptămâni din martie în 4 oraşe din Siria. Din cauza situaţiei actuale extreme de critice, organizatorii au hotărât să anuleze ediţia 2012.

De la ora 12:00, realizatoarea de film documentar Jennifer Fox va susţine un masterclass la Experimental Bar din cadrul Orange Concept Store. Masterclass-ul reprezintă ocazia de a interacţiona cu unul dintre cei mai apreciaţi regizori de film documentar. Jennifer ne oferă o lecţie incitantă despre relaţia dintre film şi viaţă, despre felul în care prezenţa documentaristului modifică realitatea, despre curajul de a căuta răspunsuri la o serie de frământări care caracterizează societatea zilelor noastre. De la ora 20:30, la Sala Horia Bernea a Muzeului Ţăranului Român, începem şi retrospectiva documentaristei cu Beirut: The Last Home Movie. După film, Jennifer Fox va fi prezentă în sală pentru discuţii cu publicul.

Joi seara de la ora 18:00, avem o altă proiecţie specială la Muzeul Ţăranului Român: 3 filme scurte, sub denumirea Albania Special, prezentate de Kujtim Cashku, rectorul Academiei Marubi de la Tirana.

Recomandarea zilei: Tahrir 2011: The Good, The Bad and The Politician / Cinema Corso / 18:00
O privire din interior asupra revoluţiei din Egipt, povestită în 3 capitole. Primul prezintă demonstranţii din piaţa Tahrir. Erau oameni normali care au devenit brusc parte din istorie, pictând lozinci, urcându-se pe tunuri de apa sau ajutându-i pe cei răniţi în infirmerii improvizate. Următorul capitol este dedicat membrilor aparatului represiv. Al treilea capitol face portretul inamicului nr. 1: preşedintele Mubarak, care a condus ţara timp de 30 de ani cu o mână de fier. Filmul ar trebui văzut pretutindeni, pentru că oamenii să înţeleagă cât de costisitor este să nu te opui corupţiei şi nedreptăţii la timp.

ONLINE: www.oneworld.ro | www.facebook.com/one.world.romania
ORGANIZATORI: Asociaţia One World Romania & Centrul Ceh Bucureşti
PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
SUSTINUT DE: Pilsner Urquell
CU SPRIJINUL: Centrul Naţional al Cinematografiei, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Institutul Cultural Român, Campania AVON împotriva violenţei domestice
PARTENERI: Ambasada Republicii Cehe în România, Centrul Cultural American, British Council Romania, Ambasada Confederaţiei Elveţiene în România, Institutul Polonez Bucureşti, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Goethe-Institut Bucureşti, Ambasada Statului Israel în România, Institutul Francez din Bucureşti, Ambasada Franţei în România, Ambasada Suediei în România, Ambasada Estoniei la Varşovia, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Institutul Italian de Cultură "Vito Grasso", Lenor, Siveco, Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Universitatea Naţionala de Arte, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, DocuMentor, Documentary in Europe, Noumax, Abis, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Miliţia Spirituală, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Cluburile de film One World
CINEMATOGRAFE PARTENERE: Arhiva Naţională de Film & Cinemateca Română, România Film, Muzeul Ţăranului Român, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Asociaţia Macondo, Experimental Bar în cadrul Orange Concept Store
BILETE PRIN: Ticket Fan
MAŞINA OFICIALĂ: Skoda
CLUBUL OFICIAL: Club Control
PARTENERI MEDIA: Radio Guerrilla, TVR, România Liberă, Academia Caţavencu, Be Where The City Is!, Revista 22, 24FUN, Cocor Media Channel, Allgemeine Deutsche Zeitung fur Rumanien, Think Outside the Box, HotNews.ro, FilmReporter.ro, Feeder.ro, CriticAtac.ro, liternet.ro.

Descarcă broşura One World Romania, 2012 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus