Superman, Spiderman sau Batman, în regia lui Tudor Giurgiu, a fost distins cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune (în valoare de 2.500$) la cea de-a 20-a ediţie a Aspen Shortfest, unul din cele mai prestigiose festivaluri de scurtmetraj din Statele Unite ale Americii. De asemenea, filmul a primit premiul BAFTA L.A. Short Film Prize.
Superman, Spiderman sau Batman a fost unul din cele 79 de scurtmetraje selectate în competiţia Aspen Shortfest, din peste 3.300 de scurtmetraje înscrise din 70 de ţări.
Premiul obţinut la Aspen Shortfest conferă filmului Superman, Spiderman sau Batman eligibilitatea pentru procesul de nominalizări la Premiile Oscar, categoria Live Action Short Film.
Juriul, format din Mike Reiss, unul dintre scenariştii şi producătorii celebrului serial de televiziune The Simpsons, Shauna Cross (scriitoare), Elias Davis (scenarist, autorul serialelor TV M*A*S*H si Cheers) şi Robert Weide (regizor şi producător al serialului TV Curb Your Enthusiasm, premiat cu Globul de Aur), a apreciat scurtmetrajul regizat de Tudor Giurgiu drept "o poveste dureroasă din punct de vedere emoţional, spusă cu simplitate şi reţinere", notând totodată şi jocul actoricesc impecabil.
De asemenea, Superman, Spiderman sau Batman a fost distins cu BAFTA L.A Short Film Prize, juriul BAFTA apreciind scurtmetrajul ca fiind "superb filmat şi bine jucat, emoţiile fiind surprinse cu sensibilitate".
BAFTA Los Angeles este singura organizaţie profesională anglo-americană a cărei misiune este de a susţine, dezvolta şi promova arta filmului. De asemenea, BAFTA Los Angeles face legătura directă pe teritoriul american între comunitatea americană de film şi British Academy of Film and Television Arts din Marea Britanie.
Plasat de publicaţia indieWIRE în topul celor mai importante 50 de festivaluri din lume, Aspen Shortsfest este recunoscut pentru faptul că aduce pe teritoriul Statelor Unite ale Americii unele din cele mai noi şi apreciate filme de scurtmetraj din lume. De asemenea, scurtmetrajele câştigatoare la Aspen Shortfest sunt luate în considerare pentru lista lungă a nominalizărilor pentru Premiile Oscar.
Superman Spiderman sau Batman spune povestea lui Aron, un băieţel de 5 ani, care, împreună cu tatăl său acoperit de griji, porneşte într-o dimineaţă pe un drum la capătul căruia doreşte, asemenea eroilor din benzile desenate, să-şi salveze mama bolnavă de inimă.
Scurtmetrajul a fost filmat în întregime în Cluj Napoca, în locaţii din cartierele Gheorgheni, Grigorescu sau la Spitalul de Recuperare, cu o echipă locală, din care îi amintim pe actorii Bogdan Zsolt, Cornel Răileanu, Elena Ivanca, Ovidiu Crişan, Maria Seleş, Adriana Băilescu şi, eroul filmului, copilul Aaron Şerban.
Scenariul a fost scris de Doru Lupeanu, cunoscut şi pentru scenariul scurtmetrajului Faţa galbenă care râde, în regia lui Constantin Popescu.
Operatorul filmului este Adrian Silişteanu, colaborator constant al regizorului Adrian Sitaru, monteurul filmului este Eugen Kelemen, castingul a fost asigurat de Kokino (Levente Molnar), care a colaborat şi la filmul Morgen, iar producătorul executiv este Bogdan Crăciun. Postproducţia s-a desfăşurat în studiourile Chainsaw Europe.
Superman, Spiderman sau Batman a câştigat, în octombrie 2011, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european la cea de-a 56-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Valladolid. Premiul constă în 2.000 de euro şi în nominalizarea filmului între cele 15 scurtmetraje care vor concura la Premiile Academiei Europene de Film 2012.
Scurtmetrajul Superman Spiderman sau Batman este o producţie Libra Film Productions, este co-finanţat de Centrul National al Cinematografiei, Zenith Media şi realizat cu sprijinul Digital Cube.
Superman, Spiderman sau Batman îşi va continua traseul festivalier, urmînd a fi prezentat la Kiev International Short Film Festival (20-22 aprilie 2012) şi Seattle International Film Festival (17 mai - 10 iunie 2012).