decembrie 2012
Premiile Academiei Europene de Film 2012
Superman, Spiderman sau Batman, regizat de Tudor Giurgiu, a fost distins cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj european la cea de-a 25-a ediţie a Premiilor Academiei Europene de Film, celebrată pe 1 decembrie 2012, în Malta.

Premiile Academiei Europene de Film reprezintă un eveniment anual de prestigiu organizat de Academie, prin care se recompensează cele mai importante realizări cinematografice europene. Trofeele pentru fiecare dintre cele 17 categorii sunt acordate în cadrul unei ceremonii, în urma votului celor 2.700 de membri ai Academiei, cineaşti din toate ţările europene.

Superman, Spiderman sau Batman a fost unul dintre cele 15 titluri aflate pe lista nominalizărilor la categoria Scurtmetraj european. Toate cele 15 titluri au intrat în cursa pentru Premiile Academiei Europene de Film după o nominalizare obţinută la unul dintre cele 15 festivaluri aflate în parteneriat cu EFA.

Sunt foarte bucuros şi aproape că nu-mi vine sa cred. Filmul ăsta mi-a provocat satisfacţii şi surprize majore, încă de pe vremea când filmam în Cluj şi nici nu ne gândeam că vom ajunge aşa departe cu el. Mândria mea de clujean exultă pentru că e un film făcut în mare majoritate de către clujeni, români şi maghiari deopotrivă, o echipă extraordinară. E meritul tuturor celor cu care am lucrat, dar în special al scenaristului Doru Lupeanu, al unui copil-minune, Aaron Şerban şi al unui actor unic, Bogdan Zsolt, a declarat Tudor Giurgiu.

Superman, Spiderman sau Batman spune povestea lui Aron, un băieţel de cinci ani, care, împreună cu tatăl său, porneşte într-o dimineaţă pe un drum la capătul căruia doreşte, asemenea eroilor din benzile desenate, să-şi salveze mama bolnavă de inimă.

Scurtmetrajul a fost filmat în întregime în Cluj Napoca, cu o echipă locală, din care îi amintim pe actorii Bogdan Zsolt, Cornel Răileanu, Elena Ivanca, Ovidiu Crişan, Maria Seleş, Adriana Băilescu şi, eroul filmului, copilul Aaron Şerban. Scenariul a fost scris de Doru Lupeanu, cunoscut şi pentru scenariul scurtmetrajului Faţa galbenă care râde, în regia lui Constantin Popescu. Operatorul filmului este Adrian Silişteanu, montajul a fost semnat de Eugen Kelemen, iar producătorul executiv este Bogdan Crăciun. Postproducţia s-a desfăşurat în studiourile Chainsaw Europe.


În palmaresul de premii al filmului se mai află, printre altele, şi trofeul obţinut în aprilie 2012 la Aspen Shortfest, cel mai prestigios festival de gen din SUA. Filmul a mai fost premiat şi la Valladolid, Munchen, Manhattan Shorts.

Superman, Spiderman sau Batman este al doilea titlu produs de Libra Film premiat la EFA. În 2009, lungmetrajul Katalin Varga (r. Peter Strickland) a primit distincţia pentru Descoperirea europeană a anului.

Filmul va putea fi vizionat integral pe blogul personal al regizorului Tudor Giurgiu tudorgiurgiu.ro, începând din 1 decembrie 2012:


De asemenea, scurtmetrajul va fi prezentat înaintea unor proiecţii speciale ale filmului Despre oameni şi melci, ce vor avea loc începând cu 12 decembrie 2012 în mai multe oraşe din tară. Mai multe detalii despre programul proiecţiilor vor fi disponibile în curând.

Gala Premiilor Academiei Europene de Film va putea fi văzută pe postul de televiziune HBO< sâmbătă 8 decembrie 2012, începând cu ora 18.25.

Superman, Spiderman sau Batman este o producţie Libra Film Productions, co-finanţată de Centrul Naţional al Cinematografiei, Zenith Media şi realizată cu sprijinul Digital Cube.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus