iunie 2012
Hodejegerne / Headhunters
Crime ciudate şi o escrocherie genială care face toţi banii. Hodejegerne / Headhunters este un thriller poliţist bazat pe romanul scriitorului norvegian Jo Nesbø, cel mai bine vândut roman-thriller din 2008 şi va intra în cinematografe vinerea aceasta, 22 iunie 2012. Unul dintre cei apreciaţi headhunteri din Norvegia - recrutează angajaţii pentru poziţiile-cheie ale unei companii, are încă un job, "de noapte": fură obiecte de artă.
 
În rolurile principale, Aksel Hennie - unul dintre cei mai populari şi reprezentativi actori din Norvegia şi Nikolaj Coster-Waldau, cunoscutul actor din serialul HBO de mare succes Game of Thrones. Este al treilea lungmetraj al regizorului norvegian Morten Tyldum, ale cărui filme fac săli pline. Nesbø este al doilea în topul celor mai traduşi autori din toate timpurile.  Hodejegerne / Headhunters este distribuit în România de Independenţa Film.


Povestea îl are în prim plan pe Roger Brown (Aksel Hennie), care, în afară de faptul că este scund, este un om care aparent are de toate: este printre cei mai de succes headhunteri din Norvegia, este căsătorit cu extrem de frumoasa Diana (Synnove Macody Lund), proprietara unei galerii de artă şi locuieşte într-o vilă magnifică. Dar, ca să reziste financiar, are încă un job, "de noapte": fură obiecte de artă.
 
La un vernisaj, soţia i-l prezintă pe Claes Greve (Nikolaj Coster-Waldau) care, cu trecutul său de soldat de elită şi cu experinţa sa în industria electronică, este candidatul perfect pentru postul de CEO al companiei Pathfinder, companie pentru care Roger tocmai recrutează. Claes se află, de asemenea, în posesia unui tablou de valoare, Calydonian Boar Hunt, de Rubens, una dintre cele mai căutate picturi din istoria artei moderne. Roger vede acum şansa de a scăpa pentru totdeauna de problemele financiare - şi începe să planifice cea mai mare lovitură a sa. Se pare însă că şi Greve face un joc. Când Roger pătrunde în casa lui, găseşte ceva care îi bulversează complet viaţa şi, în curând, va trebui să lupte pentru supravieţuire...
 
"Tarantino se întâlneşte cu fraţii Coen în romanul poliţist al lui Nesbø", scrie revista Politiken, din Danemarca. "Un Jo Nesbø spumos, care ridiculizează parveniţii şi ne prezinta cea mai animalică decădere din istoria literară a Norvegiei." (Fædrelandsvennen). Pentru Time Out, Hodejegerne / Headhunters este o "rafală de adrenalină", fapt în mare măsură datorat subiectului conceput de scriitorul Jo Nesbø, un autor de romane poliţiste apreciate internaţional.


Ecranizarea unui astfel de roman nu putea să fie semnată decât de Morten Tyldum, consacrat ca unul dintre regizorii norvegieni cu cea mai mare priză la public, atât pentru filmele de televiziune realizate cât şi pentru lungmetrajele sale. "Cu Hodejegerne / Headhunters am dorit să amuz prin mişcare şi provocarea reflecţiei. Este un film cu o poveste mare de spus, dar care nu se teme să te facă să râzi sau să te ţină în suspans. Este acel gen de film care vrea mai mult decât să fie uitat repede, nu ca popcorn-ul pe care îl termini când pleci de la cinema", spune Morten.

Cât despre cei doi actori pe care i-a ales să interpreteze rolurile principale în filmul său, Tyldum spune: "Primele mele alegeri pentru distribuţie au fost Nikolaj Coster-Waldau şi Aksel Hennie, doi dintre cei mai importanţi actori din Scandinavia. Aveam acum premisa de a crea un film cu pumni şi nerv." 

Primul dintre aceştia, Aksel Hennie, este unul dintre cei mai populari şi reprezentativi actori din Norvegia, cunoscut din apariţiile sale în Max Manus (2008) şi în A Somewhat Gentle Man (2010). Aksel  a primit premiul pentru Cel mai bun actor norvegian la Amanda Awards şi la Kosmorama Film Festival, şi a fost apreciat şi în cadrul altor numeroase festivaluri internaţionale de marcă. Are o carieră impresionantă atât în teatru, cât şi în film, recent jucând în pelicula britanică Age of Heroes, de Adrian Vitoria.  Aksel a jucat rolul principal într-o serie de filme norvegiene, printre care Jonny Vang (2003), Buddy (2003), Hawaii, Oslo (2004) şi Uno (2004), la care a fost atât regizor, cât şi scenarist. Cariera sa a început să crească după Jonny Vang şi blockbuster-ul Buddy, de Morten Tyldum - regizorul lui Hodejegerne / Headhunters, când a devenit cel mai popular tânăr actor din Norvegia. Cu recenzii excelente şi o vânzare de 280.000 de bilete, Buddy a avut un succes imens în Norvegia. A câştigat în acelaşi an Premiul Publicului la Festivalul de Film Karlovy Vary şi a fost cel mai bine vândut film norvegian nivel internaţional.
 
"Voiam sa fac un film de suspans în spiritul lui Jo Nesbø, care să-ţi taie răsuflarea şi aveam nevoie de un actor cu un registru excepţional. Pentru mine, Aksel a fost singura opţiune pentru rolul principal", spune Morten.


Nikolaj Coster Waldau, interpretul rolului lui Clas Greve în film - cel de la care Roger vrea să fure tabloul semnat de Rubens -, este unul dintre actorii danezi cu cele mai mari succese internaţionale. Şi-a câştigat recunoaşterea internaţională atunci când a jucat rolul principal în serialul de televiziune american New Amsterdam (2008). Pe lângă personajul din Hodejegerne / Headhunters, el joacă în serialul de mare succes Game of Thrones (HBO). Actorul a crescut într-un sat mic din sudul insulei Zealand, înainte de a fi prins de "microbul" actoriei la Næstved College. A studiat apoi la National School of Theatre din Copenhaga, iar debutul în film a venit cu rolul principal din Nightwatch (1994), al lui Ole Bornedal, care a dus la o afirmare imediată, atât în Danemarca, cât şi la nivel internaţional. Ambiţia sa de a juca în producţii internaţionale se realizează cu roluri în filme importante, cum ar fi Black Hawk Down (2001), Wimbledon (2004) şi Kingdom of Heaven (2005), înainte de rolul John Amsterdam din serialul New Amsterdam (Fox TV). În Norvegia, el jucase anterior un personaj-cheie în The Kautokeino Rebellion (2008).
 
Synnøve Macody Lund (Diana Brown) este jurnalistă şi fost model. Hodejegerne / Headhunters marchează debutul ei ca actriţă.
 
Imaginea filmului Hodejegerne este semnată de John Andreas Andersen, câştigătorul unui Amanda Award pentru lungmetrajul Upperdog.(2009), iar alături de scriitorul Jo Nesbø, la scenariul filmului au mai lucrat Lars Gudmestad, care a colaborat anterior cu Tyldum la Buddy, şi Ulf Ryberg, care a semnat anterior al treilea film din trilogia Millennium, The Girl Who Kicked the Hornet's Nest, seria TV SUEDIA Lasermannen şi Darkness, episodul Wallander. Filmul este o  co-producţie Friland, Yellow Bird şi Nordisk Film AS.
 
În prima săptămână pe ecrane, Hodejegerne / Headhunters va rula în cinematografele Studio, Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex Băneasa şi Cinema City, în Bucureşti, Cinema Victoria, în Cluj şi Cityplex, în Constanţa.
***
 
Morten Tyldum este absolvent al Şcolii de Arte Vizuale din New York, unul dintre regizorii de televiziune care au contribuit la definirea noului limbaj vizual în TV, la începutul anilor 1990. Consacrarea sa ca regizor a venit cu Buddy, în 2003, film care a promovat o nouă generaţie de actori, cu mare audienţă în rândul tinerilor, fiind un punct de cotitură în istoria recentă a filmului norvegian. În plus, Tyldum este un foarte căutat regizor de spoturi publicitare. Stilul său optimist şi talentul pentru umor şi acţiune au făcut din el regizorul preferat pentru unele dintre cele mai scumpe şi mai influente reclame produse în Norvegia.
 
Jo Nesbø, autorul romanului care a stat scenariul filmului Hodejegerne / Headhunters este al doilea în topul celor mai traduşi autori din toate timpurile. Autorul a fost publicat în 140 de ţări, tradus în mai mult de 40 de limbi, şi este câştigătorul unei serii de premii prestigioase , având mai mult de 8,5 milioane de cărţi vândute. Nesbø este apreciat de criticii din întreaga lume pentru extinderea contextului romanului poliţist modern, astăzi fiind considerat unul dintre cele mai importanţi scriitori europeni ai genului. Romanul lui Jo Nesbø a intrat direct pe primul loc în lista celor mai bine vândute cărţi în Marea Britanie, având parte de recenzii excelente. The Guardian îl compară pe Jo Nesbø cu Stieg Larsson.
 
Independenţa Film este casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase, pelicule ca Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville, Poliţist, adjectiv etc.

contact:
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570| 0751 224 222 | [email protected]

Regia: Morten Tyldum Cu: Aksel Hennie, Synnøve Macody Lund, Nikolaj Coster-Waldau, Eivind Sander, Julie R. Ølgaard

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus