Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Life in a Day

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

3 filme, 3 nopţi în 3 paragrafe - Life in a Day la Caravana Filmelor TIFF, Sibiu, 2012


august 2012
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
În prima seară a Caravanei Filmelor TIFF 2012 la Sibiu a fost proiectat filmul - eveniment Life in a Day / O zi din viaţă, o compilaţie de 88.000 de clipuri încărcate pe YouTube de useri de pe întreg globul pământesc. În spatele acestui experiment cinematografic se află regizorul Kevin Macdonlad, care a pus în aplicare o idee extrem de ambiţioasă, aceea de a mixa într-un lungmetraj viaţa oamenilor din toate colţurile lumii într-o zi oarecare de 24 iulie 2010. Filmul a fost realizat cu ajutorul site-ului YouTube, cameramanii fiind înlocuiţi cu userii participanţi care au încărcat înregistrări video în care surprind clipe din intimitatea proprie sau firescul activităţilor de zi cu zi a oamenilor din jur, actori devenind ei inşişi sau cei spre care au îndreptat camera de filmat.
 
Life in a Day constituie dovada reală şi clară a democratizării artei şi consecinţa evoluţiei tehnologice care a dinamitat taina industriei filmului, altădată absolut inabordabilă de către diletanţi, permiţând apropierea dintre autorul amator şi cel profesionist. YouTube este cu adevărat o platformă revoluţionară in istoria recentă, iar dovada constă în multitudinea de clipuri realizate de autori amatori care au făcut înconjurul lumii adunând milioane de vizualizări, uneori fiind preluate de buletinele de ştiri de la TV, alteori transformându-se în adevărate mode în rândul tinerilor. Lungmetrajul Life in a Day este un experiment artistic care vine ca o continuare logică a interesului insistent al artiştilor din ultimele două-trei decenii pentru redimensionarea unui conţinut cotidian propriu sau preluat şi redistribuit sub forma unui video-art, performance, instalaţie etc. Dacă până acum replica lui Shakespeare "Lumea-i un teatru, noi suntem actorii" avea mai mult funcţionalitate metaforică, în data de 24 iulie 2010, pentru o zi, lumea a devenit un film.
 
Finalul lungmetrajului este neaşteptat de emoţionant şi revelator, în autenticitatea şi sinceritatea cu care o tânără îşi surprinde propria zi de 24 iulie. Cu câteva minute înainte de miezul nopţii, chiar înainte ca proiectul să ajungă la final, tânăra conchide: "Partea tristă este că mi-am petrecut toată ziua sperând să se întâmple ceva minunat, ceva grozav, dar adevărul este că nu s-a întâmplat. Şi pentru mine astăzi, toată ziua, nu s-a întâmplat nimic. Şi cu toate că nu s-a întâmplat nimic grozav, în seara asta mă simt ca şi cum s-ar fi întâmplat ceva grozav." E loc pentru mister, pentru interpretare, pentru tăcere, pentru simplitate, pentru bucuria pură şi simplă de a trăi.
 Toate articolele despre Life in a Day
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2012


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Răzvan Sădean


Alte articole

 Satul universal - Life in a Day, Cristina Zaharia
 Documentarul Life in a Day în programul cinematografelor din Bucureşti, Comunicat de presă
 CatasTIFF 2011. TIFF, Cluj, zece - TIFF, 2011, Florian-Rareş Tileagă


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer