Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Gianni e le donne

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

3 filme, 3 nopţi în 3 paragrafe - Gianni e le donne la Caravana Filmelor TIFF, Sibiu, 2012


august 2012
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
A doua seară a Caravanei Filmelor TIFF la Sibiu a fost rezervată comediei Gianni e le donne / Gianni si femeile, un film italian pentru care Gianni Di Gregorio semnează scenariul, regia şi interpretarea rolului principal. Gianni-personajul poartă prenumele artistului, este un bărbat trecut de vârsta de 50 de ani, pensionat prematur, exploatat şi sufocat de femeile din viaţa sa, devenind alegoric o remorcă nefuncţionala mutată după bunul-plac şi capriciile fiecăruia. Conştientizarea propriei imagini, atent studiată în oglindă, la bătrâneţe, dar şi insistenţele lui Alfonso, îl determină pe Gianni să exploreze şi să caute în relaţiile cu foste iubiri din tinereţe, prietene din copilărie sau tinere necunoscute, confirmarea faptului că este un bărbat viril care încă poate cuceri o femeie. Rând pe rând, toate sunt sortite eşecului.
 
Odată trecut de tinereţe, Gianni devine invizibil pentru femeile pe care le priveşte pe stradă, la magazin, pentru tineri, pentru propria sa familie (de aici şi prezenţa sporadică a soţiei şi a fiicei lui), iar în tot acest univers feminin imaginea mamei prinde din nou contururi voluminoase. Fiecare moft al femeii, ajunsă la vârsta de 93 de ani şi care îşi petrece timpul jucând cărţi cu prietenele sale şi consumând şampanie foarte scumpă, are prioritate în detrimentul nevoilor de intimitate ale lui Gianni. Controlat aproape în aceeaşi măsură ca un adolescent de către mama sa, Gianni ratează chiar şi puţinele sale ocazii de reafirmare a propriei bărbaţii. Singurul său aliat este Michelangelo, iubitul fiicei sale, a cărui singură preocupare este să nu fie părăsit sau înşelat. Apropierea dintre Gianni şi Michelangelo este mai degrabă un gest de solidaritate masculină.

Drogat din întâmplare la petrecerea unei vecine de bloc, Gianni ajunge să rătăcească pe strazile Romei şi să se comporte ca un copil, parcă trimis de părinţi să plimbe câinele afară. Ultimele secvenţe din film gândite într-o manieră commercial surprind la propriu gândurile bărbatului: femei care-l privesc lasciv şi îi zâmbesc aluziv, probabil aşa cum se întâmpla odată, demult. Gianni e le donne este al doilea lungmetraj în regia lui Gianni Di Gregorio, după debutul cu mult mai apreciatul Pranzo di ferragosto / Mid-August Lunch
 Toate articolele despre Gianni e le donne
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2012


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Răzvan Sădean


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer