august 2012
Hot Shorts: Bora Bora; În film la Naşu'; Tatăl meu e cel mai tare
Proiectul Hot Shorts propune cinefililor trei scurtmetraje fresh şi diferite ca stil - Bora Bora, de Bogdan Mirică, Tatăl meu e cel mai tare, de Radu Potcoavă şi În film la Naşu', de Cristina Jacob - acesta din urmă remarcându-se şi prin apariţia spectaculoasă a cineastului Francis Ford Coppola. Hot Shorts este un concept nou care introduce pe marile ecrane acest set de trei scurtmetraje a căror valoare a fost deja confirmată la festivaluri internaţionale de film precum Cannes, Locarno, Sarajevo, Salonic şi Varşovia.

În aproape două ore de filme de esenţă tare, Hot Shorts adună genuri diferite - dramă, comedie, acţiune -, pornind de la drama omului simplu şi cinstit care se trezeşte arestat peste noapte, trecând la umorul iscat la graniţa cu Republica Moldova, când un actor caută cu disperare să ajungă la o filmare cu Coppola, şi încheindu-se cu povestea lui Andrei, care devine pionul principal într-o reţea de mafioţi de cartier.

Scurtmetrajul În film la Naşu', scris şi regizat de Cristina Jacob, relatează povestea a trei tineri nevoiţi să se confrunte cu excesul de zel şi lipsa de scrupule a unor vameşi de la graniţa dintre România şi Republica Moldova. O călătorie ce ar trebui să fie o simplă rutină se transformă astfel într-o comedie absurdă, în care dinamica dintre interogările vameşilor şi exasperarea crescândă a celor trei duc totul spre un final hilar, cu o întorsătură neaşteptată şi unică.

În film la Naşu' îi are în rolurile principale pe Cristi Iacob, Diana Dumitrescu şi Florin Călinescu, lista de actori care au contribuit la realizarea acestui scurtmetraj fiind completată de Ion Grosu, Anamaria Mirică şi Ion Săpdaru. Surpriza pentru spectatori este însă apariţia spectaculoasă în pelicula În film la Naşu' a cineastului american Francis Ford Coppola. Cu permisiunea specială a lui Francis Ford Coppola, filmul prezintă o convorbire telefonică reală dintre actorul care-l interpretează pe şeful vămii româneşti (Florin Călinescu) şi reputatul cineast, justificându-se astfel şi titlul scurtmetrajului, În film la Naşu'.

Bogdan Mirică, regizorul şi scenaristul filmului Bora Bora, mărturiseşte că fraţii Coen se numără printre cineaştii celebri care l-au inspirat în conturarea filmului său.
 
"Îmi place Ceylan pentru lirismul şi filosofia filmelor lui. Cassavetes pentru realismul jocului actoricesc. Michael Mann pentru visceralitate. Cine m-a inspirat când am făcut Bora Bora? Fraţii Cohen, Sean Meadows, Aki Kaurismaki, John Hillcoat, toate western-urile pe care le-am văzut. Şi toate comediile. Sau dramele. E greu să-ţi identifici personalitatea artistică (şi idolii) pentru că sunt într-o continuă transformare.", a declarat Bogdan Mirică.
 
Scurtmetrajul Bora Bora îi aduce în rolurile principale pe Alexandru Potocean şi Mirela Zeţa, distribuţia fiind completată de actorii Ion Săpdaru, Alexandru Fifea, Vlad Oancea, Ioana Flora, Adrian Vâncică şi Marian Negrescu.

Filmul spune povestea lui Ion, un om simplu şi cinstit de la ţară, care se trezeşte arestat peste noapte pentru cultivarea de plante ilegale, fără ca măcar să ştie ce făcuse. Lucrurile nu se opresc aici: poliţiştii din localitate hotărăsc să ardă lanul de cannabis, reuşind astfel să-i drogheze pe toţi sătenii.
 
Regizor român şcolit în Anglia, Bogdan Mirică a spus că cele două culturi care l-au marcat până în prezent se regăsesc deopotrivă în Bora Bora. "Dacă facem abstracţie de muzică şi imagine, restul filmului ar trebui să fie românesc", a explicat acesta.

Regia: Bogdan Mirică, Cristina Jacob, Radu Potcoavă Cu: Alexandru Potocean, Mirela Zeţa, Ion Sapdaru, Teo Corban, Iulian Postelnicu, Ion Grosu, Adrian Văncică, Florin Călinescu, Cristi Iacob, Diana Dumitrescu, Ioana Flora, Dorian Boguţă, Vlad Oancea, Gavril Pătru

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus